英國KPI 欠薪呃香港人事件

954 回覆
450 Like 31 Dislike
你係藍絲你係五毛你係國安你係分化撚

仆佢個街
真係笑能死
又講到點幫人
揸鏟車好多大倉都可以內部申請學
普通過普通
又用廢老式hashtags
其實 工廠好少機會轉到長工
識揸剷車都係11鎊幾,不如唔揸
點解EVRI咁差?因為有個Agent教人將啲貨當鐵餅咁擲囉
BTW,中文老師啲中文繼續1999

晌香港, 一講起澳牛,就會有一班人群起俾嬲, 批評澳牛種種不是。 批評者中, 有多少真係食過, 又有多少, 不過是人云亦云?

晌英國, 一講起 EVRI 工作, 又會有一班人群起俾嬲, 批評晌 EVRI 入面返工的種種不是。 批評者中, 有多少真係返過, 又有多少, 不過是人云亦云?

明既, 人生路不熟, 係驚會俾人呃既。問題係, 網上D 人話澳牛差, 但點解又偏偏有咁多人排隊等食「光速餐」先 ? 唔係話排隊食客或者網上批評者邊個岩或者邊個錯。 問題是咸魚青菜, 各有所愛. 佢唔鍾意澳牛D 大哥掟餐姐, 唔代表你一定唔鍾意佢光速出餐架喎

因為呢個原因,我地尋日真係約左兩班一共四十幾個港人去英國澳牛 —— 位於 Warrington 既 Evri 行 Site tour. 真係行入廠, 著起安全鞋、反光衣,實地睇下人地既實際操作, 真係拎起人地分緊既件, 逗下有幾重, 入下佢地個廁所睇下係咪真係人地講到咁污糟, 入下佢地個更衣室睇下係咪真係傳說中咁臭。 真正現場睇過後, 我唔會話 EVRI 係一份最舒服既工, 但最起碼, 四十幾位港人, 睇完之後全部都選擇即日報更開工。 最多人揀既, 係返全職, 但亦有人揀正職放假時, 每星期過來做三兩日兼職, 更加有本宇宙最偉大, 最可敬既人 -- full time媽媽 (//肅立敬禮), 趁爸爸星期六日放假可以睇小朋友的日子, 來炒兩日散。 一切, 都無任歡迎。

係真既, EVRI個倉真係做到冇停手, 係真既, EVRI個倉真係做足八個鐘冇得坐, 我地亦都唔介意你黎做幾個星期, 搵到第份更好做就走左去, 我地更加唔介意, 你走左之後先發現原來 EVRI 都唔係咁差又走返返黎。因為, 最少, 你有黎過, 試過。

我自己好相信, 香港人黎到, 絕對唔會做一世分包裛、執芝士、包三文治同搬凍肉呢類工作的。 呢D 工作, 不過是我們的踏腳石。 我們會一步一步咁向上爬-- 或者有人會爬得快D、高D, 亦有D 人會選擇慢慢一步步站穩腳步再慢慢前行。

人, 係應該要有自由意志, 係應該要有選擇既自由。而我地最初離鄉背井, 又何嘗不是為了有自由意志和選擇自由?

反光衣 安全鞋 唔代表係好公司

唔提供呢啲嘢,到出咗事,間公司好大鑊

所以英國通街都係反光衣 安全鞋

畀你參觀,梗係洗咗廁所先

到時請你洗廁所
上年KPI 喺呢間公司出現拖糧 彈鐘呢啲事件
佢哋張所有責任推落呢間”澳牛”到話佢地管理不善
仲話會同佢哋終止合作關係
到一年後今日竟然再度合作
仲要唱好呢間公司
夠竟當日既仆街行為係KPI 定 “澳牛”先係主謀
去做既自己要諗清楚
係到繼續玩語言藝術 呢班吸血怪真係無得頂
仲有跟據往績
佢依家大量請人只為應付聖誕
你當番一個月工當然無問題
但好快就會大量縮位
輕則番兩個鐘叫你走
重則門口都無得你入
車費都蝕埋
大量前人中過伏
仲要諗住送頭既你
希望睇到呢個post 三思
到時Fiona 又出個中文語癌post
賴死話經濟唔好
個家庭窮到要個老母放棄Family Day去返工,俾佢講到係偉大可敬
KPI Agent面皮真厚

更加有本宇宙最偉大, 最可敬既人 -- full time媽媽 (//肅立敬禮), 趁爸爸星期六日放假可以睇小朋友的日子, 來炒兩日散。 一切, 都無任歡迎。
希望佢哋會上黎睇到
反省下
搵番自己個良心
唔好以為自己語言藝術好叻
黑講到白
自己都呃埋
佢哋有睇啦
佢哋都知自己冇咗個良心
佢哋都知自己黑講到白

係你唔好呃自己佢哋會搵返良心

佢肯定有mon post
Fiona ,講到我哋老屈你
𣎴如post 條link 俾你解釋下
又或者叫你支持者入嚟反駁返
佢個解釋都係香港人英文差香港人唔熟英國程序
BTW,佢啲支持者喺EVRI個倉擲緊鐵餅,覆唔到你
謠言都夠膽講?
真係當上年啲人死曬嫁喎
口吻同64無死過人一樣
帶曬頭盔比人炒就射比大環境
上年呃人企曬係門口
之後又拖糧 計錯曬啲數 番咗工當無番
就同Hermes 光速割蓆
話係佢地管理不善 唔關KPI事
見啲人走得七七八八
博無人記得
今年又再度合作
Fiona 真係可以講到任何野都唔關佢事
老實講 炒唔炒人真係唔關Fiona事

不過假希望就係關Fiona事

多咗人講KPI 佢終於會講番啲份工嘅唔好嘅嘢
其實點解呢
呢篇嘢好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞