英國KPI 欠薪呃香港人事件

954 回覆
450 Like 31 Dislike
搵工唔好懶,上indeed搵下啦
八婆幫支那拍片唱衰,佢啲尿就黃,佢free rider攞So咋。屌佢老母,睇佢幾時PK
之前做過kpi d 廠工 真係西
Glassdoor 好d 少d鳩工。
移英唔識雞腸又唔學
agent工9成閪
成日見到佢啲post打到一嚿嚿咁
其實有好多工可以試,最緊要唔好睇低自己,如果唔係買咗屋,只係租,就唔好留係啲偏遠地區啦,搬返去啲大city附近搵工啦,其實有好多唔同工種可以試,放膽去做啦,有仔女的話,佢地都係望住自己老豆老母有樣學樣,大家都想啲細路多啲冒險精神,放膽去博啦

辛苦還辛苦,如果有師兄等錢用或者本身做開呢啲,其實唔係大問題;
最大問題係呢啲工本身因為辛苦,所以會出高啲人工請人
點知而家畀啲仆街吸血鬼蛇頭壓榨

希望各位新移民與其硬食呢啲又出得少(畀agency抽咗水)又辛苦嘅工,不如試下跳出comfort zone
真係是但屋企搵間近近地嘅超市/餐廳/倉返住先都唔撚好益呢啲吸血鬼
點樣衰過南亞人?
成日就返工先話今日唔得,一係返到黎做野慢做少少想要多多錢,得一個真係好勤力幫到手
真,未去英國,經已買樓都真係。。。
你都唔知個區好唔好,

其實,根本應該一開始係租樓,跟住睇吓邊度搵到工,就搬去邊

我就係咁。
真係唔似香港人

不過,如果做慣office工,就去做基層工,手腳慢就唔出奇,最重要係肯搵方法加快速度。
英國搵錢真係難

表面人工係唔差,但扣咗稅之後就
見過好多香港人都係咁,計數就快做野又借d意偷懶,特別係班中年人,後生請過一個office,唔細心唔再請香港人了
呢度啲公司,尤其係稍有規模戈啲,其實好包容,又講diversity,真係冇乜歧視,你做到嘢就得。
其實唔係扣好多...你係低稅率收入加埋免稅額,唔係交好多架咋
20%稅。。。。。
我諗佢都係專登食啲完完全全唔識英文嘅人
呢啲人連出去問人有無請人或者人地叫佢幾時開工可能都搞唔掂

否則 尤其呢段聖誕檔期
一街都請pt
喺大城市更加係咁
personal allowance £12570
收得£10/h 的話
就算畀你一個星期開30個鐘工一年開足52個禮拜
都係得£15600
交得幾多丫
大城市,分分鐘南亞人仲多過白人

白人唔鐘意住城市
一樣要整咗呢兩個先
個個都學你咁諗就個個做仆街都唔會有後果
老實講,關個肥婆咩事?
佢都係幫agent 公司搵人去工廠

嫌個價閪咪自己搵lor ,自由市場無人阻你
俾人呃工資英國大把投訴機制
定係你廢到自己搵又搵唔到,焗著做agent 工?

利申:好憎坡仔搵肥婆同佢老公做新聞,大把young professional 移民生活比住香港好,講到香港人cheap曬
大把人真係廢到連基本英文溝通都唔掂㗎喎
肥婆呢啲人血中介咪睇中呢班人嘅心態
有咩事又知呢班人英文都唔識多句唔識投訴
好使好用呀真係
出錯糧出少糧亂cut鐘都冇得怪佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞