英國KPI 欠薪呃香港人事件

954 回覆
450 Like 31 Dislike
Push
堅比藍絲同毛勢力搞緊
傳統中國人美德狗改不了吃屎
Push, 樓主pin this 啦

有冇得搞大件事令到佢冇得立足做agent,
佢仔女就係人,其他移民港人就唔係人?

不過呢類仆街應該唔止得佢一個,
移民嘅人真係要團結
屌,食屎教畜
香港人幫香港人
kpi 睇下就算.搵agent 工比人食一半.咩福利都輸差一截.做得叻又唔會升你.
要幾無做過research 先會諗Croydon
雖然倫敦日日都knife crime
但South London真心不了
Crewe又唔係多刀仔係坐食山崩咁解
Crewe 係山旮旯地方,英國人自己都好少考慮
slough都有人推架
啲仆街為咗賣樓咩都做得出
Croydon真係咁差?

Croydon都叫有棟Grade A office building 叫One Croydon
英文對話唔夠好

唔識執CV, 香港同英國嘅CV係唔同寫法。呢度唔教,其實網上係有source
呢個係我再寫多次,pin咗了
你就算整死Fiona同KPI,都仲有大把Agent呃你
點醒香港人唔好以為香港人一定幫香港人仲好
crime rate長期高企
要講london最危險嘅area佢一定榜上有名
我未去過唔知個實際neighbourhood係點
但如果諗住長住嘅 正常都想揀個安全啲嘅地方
如果平時出入都要驚比人揸刀挾持打劫嘅
我諗唔係一個理想嘅居住環境
團結其實都有好多隱憂
雖然我個情況比較特別所以唔能夠做例子
但我接觸嘅事來講(真事嚟,吹水還吹水,呢啲嘢唔會亂玩)
基本上你去邊度做啲咩事聯絡咩人
藍絲或強人勢力係可以立即截住
相信佢地有能力收到料
同埋立即可以吹佢地勢力嘅雞
立即做野去封你頂
我認為
如果唔小心會比呢啲人入侵你自己生活
小則破財大則損命
睇電影都知(烏鼠)呢啲係咩角色,我遇到嘅都係呢類型。
[quote]事實係你個post寫得唔清唔楚,想其他人知發生咩事但係又唔肯寫清楚來龍去脈
唔好意思本來段嘢係質問佢,但俾佢block咗我,我半夜小修小改就出post係我錯唔好意思

KPI:英國某間Recruitment Agency
Fiona:KPI員工,新加坡電視台紀錄片個女主角

故事背景:有班移英香港人入KPI做散工,喺某工廠有開工冇出糧,罷工要KPI跟進,然後俾KPI恐嚇唔開工嘅話會搵其他人取代佢哋班「搞事分子」

KPI澄清:係工廠嘅錯,個人面識別有bug搞到冇計到幾個人嘅工時,所有嘢已經平息,亦話事件唔係罷工,而係係紅媒屈Fiona同kpi

同現實有出入嘅地方係
1)香港人的確係有罷工
2)受影響唔係得幾個人
3)KPI冇澄清罷工換人返工呢句言論

數吓Fiona同KPI點呃香港人
1)講到工廠工好輕鬆
2)去到工廠會話冇工返
3)expect你可以隨傳隨到返工
4)工作內容同講好嘅唔同
5)永遠都係其他人問題(例如:香港人英文唔好,香港人唔識程序)
6)要同佢哋熟先可以攞到啲輕鬆工
7)有嘢搵佢十問九唔覆,對香港人呼呼喝喝(但會見到佢Facebook啱啱出post講其他嘢)
8)食水深,同一間工廠,KPI啲散工同另外一間agent嘅散工時薪可以差£1

我都知工廠一定辛苦,agent都一定係呃你返工,呢點我唔怪得佢

只係Fiona同kpi講到香港人幫香港人,但佢哋嘅言行舉止都當香港人係低等生物咁用到盡,呢個先係問題所在。

無錯香港人梗係呃香港人,香港人梗係鍾意睇人仆街,兄弟爬山梗係你上我落你死你事,香港人精神係雙重標準
點解唔可以團結互相幫助,要搞第二個美麗新香港?
你真係鍾意俾人剝削,移英仲要俾香港人孤立?
留港搭地鐵驚甩門?行路驚俾人斬?

我都唔想搞到上連登,但我真係好睇唔過眼佢果陣粉色太平,食人血饅頭
一車車水魚去做工廠,辛辛苦苦搬抬仲要俾人當狗咁撚

出post出得有啲魯莽,講嘢1999唔好意思,有嘢唔明可以問
Push, 樓主pin this 啦

有冇得搞大件事令到佢冇得立足做agent,
佢仔女就係人,其他移民港人就唔係人?

不過呢類仆街應該唔止得佢一個,
移民嘅人真係要團結
團結其實都有好多隱憂
雖然我個情況比較特別所以唔能夠做例子
但我接觸嘅事來講(真事嚟,吹水還吹水,呢啲嘢唔會亂玩)
基本上你去邊度做啲咩事聯絡咩人
藍絲或強人勢力係可以立即截住
相信佢地有能力收到料
同埋立即可以吹佢地勢力嘅雞
立即做野去封你頂
我認為
如果唔小心會比呢啲人入侵你自己生活
小則破財大則損命
睇電影都知(污鼠)呢啲係咩角色,我遇到嘅都係呢類型。
打錯字改返
根本好多嘢上網有曬資料
英文又唔需要好好 爭在肯唔肯講
好多人就係衰係自卑驚柒

講真去到新環境預咗要付出努力去融入
有啲香港人就係永遠都只想圍爐 用返香港個套mindset
咪淪落到比人壓榨都唔敢出聲
去得果啲肯定係聽咗班kol吹奏hs2
捉哂班香港人鍾情鐵路沿線心態,咩1,2小時倫敦生活圈,認為將來層樓升值就搬去呢啲鬼地方
來回幾十鎊
1小時生活圈好貴下
成日都講去外國最好唔好搵返華人,因為實搵你笨。
個個唔聽一係就話你5毛唱衰移民一係就話你偏激撚睇唔起自己友。
屌你鹵味而家明點解啦?自己友?麻煩閘撚住先呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞