英國KPI 欠薪呃香港人事件

954 回覆
450 Like 31 Dislike
繼續推廣比多啲人知
救得一個得一個
明知仲踩落去果啲就無辦法

事實係真係好多香港人都照踩落去仲要多謝Fiona
Fiona 有排都唔憂做
如果得三萬蚊就唔算係人血饅頭啦
所以點解外國移民社群咁多gang同knife crime 就係咁嚟

尤其外國地廣人稀又唔會周圍鏡頭

要佢收皮係好難
只希望少啲人受害
講多次咁多agency公司 唔使一定送頭去KPI
求其上網搵大區多工到你唔想做

鬼佬agency 問嚟問去都係果幾句
聽多幾次就明
香港人無理由咁笨實 咁少事都處理唔到
好撚慘
香港地有份正常工唔做
走去做餅廠
就好似大陸人黎香港做d下欄工作咁
最慘係下欄工
仲要比班香港人包裝成一個美麗幻想出黎
明明又急又重 講到舒服工
之後又呃人可以轉長工
實質係condom
過埋個聖誕 肯定會大cut人
到時你死你事
總之呢一刻比個假希望你昆你入去做先
真係香港諗住移民睇到港師奶個page就死
一黎到勁大落差就真係害死人
為人好就應該要寫番啲寫實野出黎
唔係夾硬張啲閪野寫到正面野
害死人嫁
12個星期 佢用你就要轉長工福利
一定會cut你或者轉你廠避簽約
好有香港酒店炒散style
KPI跟本就係請炒散

真心,首先係搵類似Hays個啲agents先,唔好一開波就搵KPI呢啲公司

其實有移英港人幫緊香港人搵類似Hays嘅agents

自己係IG搵佢

搵唔到,先搵呢啲炒散
散工有個特性就係流動性高
啲人可以突然唔做 瞓晏咗就no show 之類

於是有啲工頭會唔理3721叫晒所有人
返到去先點人頭開工

呢啲嘢本來無話絕對啱定錯
但要一開始講清楚

同埋當知道啲工人相對穩定時
就應該適當調節分配
否則都係浪費咗手上嘅勞動力同賺錢機會

簡單嚟講佢地係唔欠誠信又唔識管理
因為上年啲人講餅廠真係輕鬆
有班東歐人hea做,之後見香港人做得快
餅廠“點名”要香港人咪越開越快
香港啲餅廠都要搶住做
筍工嚟
原來係香港人奴性重

不過其實白種人做嘢係比較偏hea
冇乜媒體肯follow ,fb group又唔俾出文,好難令其他人留意
寫負面又會俾一大班「愛英力」批鬥,又起埋你底又cap圖。
其實真係奴性之外
整體香港人無想像中咁勁
力量速度其實都輸
係做爛市既能力吸引老闆
例如比人彈鐘都繼續有人前仆後繼咁番工
有一班人反抗但有更多既人填上接受
無錯
我睇到嘅係
佢哋hea 做都贏你香港人
個啲工又唔係用腦
鬥體力已經輸晒
所以見到條閪人點形容份工,真係火都嚟
港豬性格改唔到
做得HR AGENT, 人地個客係出錢果間公司, 打工果班係貨來
偏幫公司先係正常, 信佢"幫" 搵人搵工都ON9
佢係幫公司搵人打工
無錯
你情我願係無問題
但Fiona係唔會認呢啲散工文化
佢會包裝到香港人好受歡迎 好搶手
好多廠有機會轉長工
直到爆大獲
有人長期比人彈番屋企
大量受害人開始質問佢地
佢公司就踢曬香港人出開工group滅聲
Fiona 就扮傻扮唔知情扮跟進
最後就係等自然流失曬啲人 又用同一招呃新豬加入
不過從另外一個角度睇,由HR agent幫你sell,易過自己sell自己

不過,當然唔好諗住人哋係真心幫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞