英國KPI 欠薪呃香港人事件

954 回覆
450 Like 31 Dislike
呢啲咪唔老實之餘又自己呃自己

佢心實係諗自己真係無收過求職者錢
但實情係人都知佢公司收另一邊錢先經營到有糧出

做生意呢啲嘢香港人就最明白
大家搵食 清楚講明無人會話做嘢收錢唔公道
但講到係做慈善咁就最乞人憎
我睇完就覺得唔出糧仆街,仲有份工與敍述不符,即係資料都比錯啦,喂,人地返唔返份工都係靠佢比既d資料去𧗾量,份工做乜,幾錢人工咁,咁係比錯資料定有心呃人? 二者都劣啦,只係後者更仆街啫

不過又咁唸,我覺得如果有需要揾agent不如揾西人agent,衰極都可以當練下英文,就算拖糧,講英文粗口屌人呢家野,我唸小學程度既香港人都一定識嚕啩,屌西人條氣應順過屌香港人
應唔會唔識,始終9年免費教學一定有,所以英文最差都應有小學程度,應該係驚,唔夠膽講,好多連仔都話香港人最鐘意捉人英文,上一代呢方面應仲mean,可能返學時已被mean到完全怕左,試都唔敢試都未定。
揾人長期講事實,等佢個名臭就呃唔到人,好多人先入為主,好多人話佢好就覺佢好。唱衰佢,等新人一聽見個名都防一防就避免左佢可以坤新人
如果只係30年前小學上過下英文堂
30年都無講過英文
基本上同完全唔識係無分別的

仲未計有讀唔代表合格
我見英國就好多呢類人既,但亦見好多呢類人黎到努力學緊英文,而係一年左右都真係有進步
當然你話根本唔想學咁就無計,呢類人就最多急住去搵工然後俾agent呃既,就算唔係kpi 都係其他agent 都有,呢d 案例真係多不勝數

唔好咩都話 「我地相信英國公義」
而家講緊你冇職業道德
關尻有冇公義撚事
樓主pin this
個肥婆比人爆料出來好嬲
啲同黨話爆佢上連登好冇品
push
yes this
佢係

我發現有勢力好驚我學識更多英文
https://lih.kg/2945659
有機會長工去呃鳩人
試過一間倉
去到無工開
比人質兩句踢曬香港人出WhatsApp group
仲繼續搵佢乞工真係自求多福
無收人一分錢,呃9人世一
係要學
學咗基本溝通先可以搵到工

上面只係講緊點解有啲香港人可以完全唔識英文
其實好正常 只要生活工成圈子少用甚至唔用
就會唔識
我知道有時你會見到有人跟蹤/搞鳩你
覺得好困擾,但又唔知同邊個講好

不妨約個psychologist/psychiatrist
佢哋好肯聽你講野,唔會judge 你
當傾下計咁就ok

利申:
-黃絲,試過差啲畀人拉
-讀書時候上過幾個psycho 嘅course
-有ADD,睇過下psychiatrist
少少嘢就要好嬲?咁呢幅圖應該會搞到佢爆血管
上次講起佢屋企去KPI Crewe Office要7.6 miles
今日一齊睇吓呢間屋,獨立屋有車房雙車位私家路2022年7月嘅買入價都只係£273,000

有興趣知乜嘢事嘅人
上面新鮮爆料嘅幾張WhatsApp圖係自稱一蚊都冇收過香港人嘅Fiona對於咁多指控嘅回應

呢度係懶人包
https://lih.kg/yyLfAqX

最後補番張大頭相
條肥閪兩公婆
已經換咗次車又買屋
之前啲片係度賣可憐話用淨幾十萬
用啲𣎴實陳述加小學中文
不斷引豬仔送頭補血
養到佢地一家人肥肥白白
大家講事實又話左媒唱衰抹黑

呢個就係英國嘅寫照
由搵地方、租屋買樓、代購裝修等,層層有水魚
點解十個有八個移英人嘅體驗係咁?
牛扒好平
篤爆咗FB都有成班香港人求佢地比工做
唔發達都難啦
只怪受騙的那個比騙徒更混帳
其實都好正常,風流快活,得閒上FB咩叫春,IG出相就算,自己chill 就算啦
邊段片?
好多人on99 唔識英文又唔敢試
叫佢地搵local agent 好似殺左佢咁,識有人無錢到連買煙都要問屋企人拎錢買
咁我覺得fiona provide 個service 比呢班人又無咩問題。你話要渣一個鐘車返工好辛苦,但起碼都有份收入先
出錯糧響英國真係唔出奇,英國人做野係好常出錯

都係果句鬼叫你細個唔讀好d 英文依家黎到要人幫你搵工
咁唔係問題

但態度應該要好啲,唔好將辛苦工講成舒服工

唔好收咗人工就話無收到錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞