iPad Pro 用家討論區 (32)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
之前a12z上m1
0分別,你咁講搞到好想上m2
唔好傻,12.9”ipad m2 同a12z 最大分別就係mini led,但m1 都已經用緊

唔係專業/特別用途,你唔會分到m1 m2 cpu

其他分別都係可有可無
air 咁大部,搭車開唔到出黎用,要坐定定先用得
寫字air 好過mini,但用落都係太細,要12.9先ok

如果出街搭巴士地鐵會拎出黎睇,一定揀mini
坐定定,會寫嘢,唔怕重就12.9,怕重就air
不過我會揀pro 11多過air

利申:ipad3 > mini4 > pro 11
而家唔使搭車睇嘢先轉pro
如果要搭車睇嘢,我會買mini出街搭pro 12.9屋企用
有無人用magic keyboard個trackpad經常失靈?
scroll一陣突然detect唔到,某啲gesture都detect唔到
要detach再attach一次先有改善
scroll上下會有時唔夠靈敏
啱啱入手,想問有冇類似Logitech Follo個種全包case但唔連keyboard
Ipad pro + magic keyboard
有無咩額外個防護用具可以用?
硬係覺得個magic keyboard好化學
AIR 5 買64GB?
唔買PRO 既128 ?

話說我諗住買部IPAD
原本諗住買部最平既IPAD 9
但去到見到個樣係舊版咁 , 同埋用A12
IPAD 10 用 A14 , 64GB - 3699 , 但64GB應該有啲小
咁如果買256GB , 變左4700
AIR 5 用M1 64GB 先4700
但如果要升256GB 5999
咁正路應該買PRO 11 既128 好似仲合理...
APPLE啲定價真係玩死人
有無人用iPad pro +magic keyboard 做Office嘢?

相比用notebook差幾多?
差好遠
做正經嘢就買番notebook
唔洗諗太多 無所謂既合唔合理
Apple啲野都係最頂級marketing定
根本每個價位都係度過曬 只有佢搵你著數
睇價錢揀就可以
51xx = 11 pro M1 128 apple翻新機
61xx = 11 pro M2 128 全新機

點揀好
都係價錢做人, 依啲野一早計好曬
你想比幾錢就買邊部 唔洗諗有咩硬件功能
M1
慳$1000買筆買keyboard 好過
refurb 同新機冇分別,一樣咁保,同可以買care
有新買新,雖然兩部機冇咩分顯分別
但m1係兩年前嘅舊款兼翻新
幫人清貨尾先平得$1000唔覺得有幾抵
我都會買M2
Apple pencil二代好耐無用,依家差唔到電,有咩辦法撻番著佢
電子野一定買最新
1k返2日工都有返
1k 有新買新
去到1.5k 差就可以諗M1
各有支持者,但我買左M2
6199 = 128gb
唔該哂咁多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞