iPad Pro 用家討論區 (32)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
點解而家stage manager 開兩個apps以上嗰時其中一個app放唔到最大
諗緊買
但係點解11寸冇Mini Led

平時用嚟打機睇戲執相
去Apple Store睇過啲Sample 相都真係睇得出兩個Moon有分別
但係12.9又有啲大
咪就係捉購買者不如加多少少既心態 咁多年商家佬都係咁架啦 之後再斬依樣斬個樣cut成本賺多的利潤 唔係apple點賺咁多?
焗你買12.9囉。
11都有MINILED我諗12.9會仆直
11又平又MINILED,12.9都差唔多部MacBook Air做乜唔買MBA

利申: 12.9 owner
唔會出
天氣太冷 會影響電池效能
更何況 一般我哋都唔會 用到太低電量
30~40% 電量 就去叉電
電池用得咁盡 你舊電池 好快拜拜
睇到有啲review 話m2 ipad pro 128 同 256 個ssd speed 差一半好似macbook 咁,有冇ching 有經驗
用mac先考慮呢個問題
用得ios都唔會係重度工作
除非你會買部128gb嚟成日抄file同跑分
否則樽頸位唔會喺粒NAND度
而且所謂慢一半其實都已經夠快有突

主要係會用黎執相,batch export 唔知會唔會大影響
同埋會試下用DR casual 剪下片
有冇得睇電池淨返幾多percent?
雙比單Random IO 會快少少少少少🤏🏻
實際唔會覺
但256先有swap 係真
所以我買咗256
唔計RAM 要獨立GPS同Ram Swap 就要5G+256
128都有swap
但究竟喺ipad度做啲咩先會用得著就真係唔知
唔係M1起加256先有咩
好似swap 到總共16GB RAM
Pro 128就有 air先係256
咁睇落買袋底單春應該都唔太伏
啲人成日喺屋企都用到冇晒電
有無人有用external display
我有個LG 27ud69 4k 嘅 咁我諗住連部 ipad pro m1啦
啲hdmi 線同 usb hub 都係support output 4k
但係連左勁矇 應該只係出左 1080p
係咪個mon 太舊

希望有巴打幫幫手
所以點解要買AppleCare +
想用就用 想叉就叉㗎啦
為咗嚿電唔好咁快打柴而就住就住用根本係on9
試下喺ipad 度閂hdr
係囉,我隻M1 12.9”啱啱用足exactly一年,check電池用咗成300 cycles健康度得番84%
幾肯定AC+夠鐘前可以換一次電 = 有新機用
仲要頭兩年用唔包邊嘅殼
本來都想買但係而家用緊air
幾年後舊電唔得有藉口比自己換pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞