【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
樓主個經歷好精彩呀!往我不停去咁等左成個月

認得你啊
好好睇呀
比利時既Waffle店真係開到周圍都係,就算附近既零售店鋪關曬,仍然有佢地既蹤影。

當我見到被擺放於玻璃櫥窗後,色彩繽紛既水果配料,同濃濃既窩夫味,我就即刻拋開啱啱嗰股不安感。

每一次Nick見到我成個細路仔咁望住啲甜品,佢都會喺我旁邊,陪埋我一齊興奮。

「揀咩野落個Waffle好呢?好難揀啊… 」

嗰刻我最大既難題,就係選擇Waffle既配料,如果人生入面所有選擇題,都係咁輕鬆,就好。

「你鐘意啦,我食原味就得,連要加乜都唔洗諗。」

「你份人好悶啊!食咩都食原味!唔得,今次我幫你揀。」

Nick見我咁執意要幫佢揀,都無奈地順我意。

我自己揀左Oreo,士多啤梨同(好多)Whipped Cream,而我幫Nick揀既就係香蕉同朱古力醬,佢話食士多啤梨好女仔,唔啱佢。

「快啲試快啲試!」我都未開始食第一啖,就先興奮地叫佢食先。

佢冇切開個Waffle,而係用匙羹筆起一羹沾滿朱古力醬既奶油。

「好甜……」佢拎出紙巾抹一抹自己嘴角。

「你講廢話咩…甜品梗係甜架啦。」我都諗唔到可以點答佢。

「講個秘密比你知。」

我即刻俯身傾前。

「其實我除左雲尼拿雪糕之外,唔係幾鐘意食甜品。」

我聽到後百思不得其解:

「下?明明係你提議先架喎……」

「因為我知你鐘意食甜野,你食完次次都會好開心,我見到都會開心。」

佢依然係用平淡既語氣講出一堆會令正常女仔心花怒放既說話。

我都係正常女仔,我聽到難免會心動,尤其是係由我鐘意既男仔講出黎。

鐘意…我都唔知我幾時開始鐘意佢,係從Coffee Sop嗰晚開始?

如果係既話,由佢之後叫錯左我開始,我就應該即刻死心。

奈何喜歡定討厭唔係一條選擇題,而係一種無法控制既感覺。

如果感覺可以好似電腦資料一樣按下delete制,我可能就唔會有咁多不必要既煩惱。

都係夜晚繼續

諗起好耐之前stephy 套戲 我的最愛入面有句對白係「我就好似部電腦一樣,我的最愛永遠都有好多,鐘意既就keep,唔鐘意既就delete」
pushhh

認得你巴打 又話一個禮拜之後先入黎

🤷🏽‍♂️
留名一陣睇文
返緊屋企,等陣出
等待中
正評加速等我十二點前出
睇埋先訓
正評加速等我十二點前出

一早比左喇
樓主其實我岩岩自己一個人去左三十六日旅行
所以會好奇你幾多真幾多假
ANYWAY我覺得一個人去旅行真好舒服
lm
一次過追哂
留名
正常黎講,Waffles應該係飯後甜品,但嗰晚成為左我地既正餐,因為超標既糖分已經填飽個肚。

我地去左一間就黎關門既超市,買左少少零食同礦泉水就返左去Hostel。

由於分開房既關係,我地都唔可以入對方既房間,如果想一齊傾計既話,可能就要去返common area,例如嗰嗰陰森既廚房同水吧。

所以都係決定各自返房,不過我地一直用WhatsApp溝通。

我留意到佢WhatsApp張Profile Pic轉左,係一張我喺佛羅倫斯既米開朗基羅廣場睇夜景時幫佢影既一張相。

Me:張Pro Pic好靚喎!邊個幫你影架?

Nick:你話個景定係個人先?

Me:梗係講緊張相既構圖啦,角度拿捏得咁好,幫你影嗰嗰一定係大師級人馬!

Nick:個人靚仔,點影都靚架啦。

Me:你自戀少陣唔洗死既!可唔可以讚下我先?

Nick:你係最好既攝影師,不過我覺得我地張合照仲靚。

Me:咁係因為人靚,定景靚啊?

Nick:因為企喺我隔離嗰個女仔好靚。

Me:(smile emoji) x 3

我嗰一刻差啲想同佢講,如果唔鐘意我,就唔好成日講埋啲容易令人誤會既野…….唔係,係已經令人誤會左。

當然,我無辦法直接將我既感受講比佢知, 只能欲言又止。

幸好有emoji既存在。

單純既一個笑臉可以表達開心,感激,無奈,甚至諷刺,任人詮釋。

傾下傾下,都開始由講第二日既行程,去到星座生肖呢啲無意義既話題。

我係白羊座,佢係獅子座。

Me:啱啱Google左,你估下白羊座同邊個星座最襯?

Nick:你地女仔真係好鐘意睇呢啲野。

Me:我係受朋輩影響咋!我best friend開口埋口就講星座,搞到我都睇埋一份。

Nick:好啦,其實我有時無聊都會睇下啲星座運程既…咁你開得估未?

Me:係獅子座啊!仲話100%添哈哈

Me:Wait…我記得你好似話過你係獅子座?LOL

Nick:我的確係。

我冇再輸入中。

係,我知道星座呢啲野都係當睇完笑下就算,但又會咁啱,天意弄人。

如果話我地個配對度係0%,或者我覺得會更加make sense。

Me:咁我地又真係幾襯既,起碼你仲未激到我要執包袱走。

Nick:因為我係一個好人。

印象中佢好似之前都講過一句差唔多既野,不斷強調自己係好人,意義何在?

我發現自己開始過分詮釋佢講既每一句說話,即使只係一句簡單既句子,我諗,我只係想知佢心入面真正諗緊既係咩。

我最矛盾既一面,大概係太想知道對方既想法,但又害怕會傷害到自己。
幫手推
正式宣佈Jess搶救無效
又live
Jess
睇完呢篇諗起呢句歌詞

"我信與你繼續亂纏 難再有發展 但我想跟你亂纏"

雖然個背景不盡相同
nick好冷淡
睇完呢篇諗起呢句歌詞

"我信與你繼續亂纏 難再有發展 但我想跟你亂纏"

雖然個背景不盡相同

幾貼切Jess既心情啊
臨訓自推下,睇緊既上下水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞