【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
第一次膽粗粗公開po自己寫既文,文筆唔好/文法有錯請_得細力啲。

另外有意見想問各位巴絲,我原本既構思係將佢變成一個帶有愛情元素既遊記故,即係可能會係文章某啲位加返個景既真實圖,等大家可以投入個故多啲。唔知大家中意睇番純文字定係有圖既遊記故?

我叫Jessica,但朋友多數都就咁叫我Jess,自細係外國長大,中學先返黎香港讀書,三大BBA Grad,GPA不過不失。

我畢業後冇狗衝入Big 4,而係選擇左去一個人去歐遊,依家潮流興講流浪,出走,冇旅行的意義呢隻歌仔唱喇。學啲文青話齋,一個人去流浪既意義就係尋找自己啊嘛,咪即管試下係咪真係咁正。我份人好識理財,亦都唔大洗,所以大學期間靠Part-Time同幫人補英文都儲落唔少,絕對足夠我放任自己幾個月。

話說因為家屬關係,我可以拎所謂既「一折機票」,但即使唔係行內人都知,我呢啲小薯SUBLO通常都要係機場等到2046先可以上機,尤其係Grad Trip呢啲旺季。但我因為唔想將大部分錢都用係機票上,我選擇左等。

出發前幾日查左下機位,見每班都好似有幾個位淨。本來諗住飛英國一日有咁多班機,點都有一班上到。但少年我真的太年輕了,我朝早七點就到機場,開始等啊等啊等,由257等到251,地勤姐姐都同我講話冇位,仲話聽日後日都未必會有。

雖然我都有心理準備要等好耐,但我真係太蠢,冇諗過英國啲機咁爆。Hostel book左冇得退錢,但好彩未買英國去下一個國家既機票,因為當初都係諗住確定我去到英國先決定下一個目的地。我係一個好唔中意Plan行程既人,所以冇任何後著,依家諗返起都覺得on9。

因為係機場坐左幾乎全日,人都癲埋。我近乎崩潰咁走去同地勤姐姐講:

「不如你同我講有邊班歐洲機有位啦......邊度都得……」

佢見到我眼淚不斷係我眼中打轉,仲有甩色甩到一節節既眼線,有啲嚇左一嚇,不過都好好面口咁幫我查機位。

「兩個鐘之後飛去Milan既機仲有好多位淨,小姐你要唔要試下stand by呢班?」

我聽到有位呢兩個字,即刻唔理三七二十一話左好先,只要個國家係歐洲版圖內我就Okay。

知道班機有好多機位淨之後,我都叫做暫時鬆一口氣,去返Waiting Area抖返啖氣先。不過諗諗下,我對米蘭真係一啲興趣都冇,當初查seat availability既時候自動scan走左佢,早知做足兩手準備。

對住咁多名牌,哪有錢?呢次本身都係諗住窮遊,都係留返啲旅費之後可以慢慢用。我唔想諗太多,呢刻都係睇下米蘭啲hostel/Airbnb仲有冇位,唔係去到歐洲就真係做無家可歸既流浪漢。

正當我拎住部IPhone係個mon禁黎禁去個陣,隔住我一個位既男仔突然拍一拍我膊頭。

「唔好意思,想問下你有冇興趣住我係Milan既Airbnb?」
我稍微抬頭一望,佢好好笑容,睇上去同我差唔多大,笑起黎左邊面有粒好深既酒窩,皮膚黑黑地,眼細細,客觀角度黎講一定唔算靚仔,但好陽光男孩feel,或者可以講係好charm。

我就係一個咁膚淺既人,個腦process左佢個樣先process返佢岩岩問我既野,然後我呆左大概3秒,就口快快咁話:

「好啊!」屌,我都唔知點解我當時會咁爽快就應承左。

「估唔到你咁快就話好,你唔驚我係變態佬咩?」佢同我講野既口吻十足似識左好耐咁。

「Er,咁我依家都真係好絕望既,不過你點知我要去Milan,仲要搵緊地方住?」我皺起眉頭問。

「冇,我岩岩係你隔離櫃檯拎stand-by ticket 個陣,聽到你同啲staff講既野姐,拿,我唔係特登偷聽架,但我見我地大家都係去Milan,而你又好似冇地方住,咪問下你有冇興趣囉。」佢一副不經意既樣子。

我聽完佢講,淨係諗到佢個陣見到我就黎喊個個樣一定好樣衰,我自尊心好強,比人見到我喊我會覺得好柒,仲要係佢對我既第一印象。

「有啊,反正去到hostel都係要同啲陌生人同一間房架啦,Airbnb聽落都好似安全啲,但你肯定個屋主唔會有問題?而且我既情況比較複雜……因為我根本唔知我下一站會去邊……」我微弱既聲線,加上我溶左一大半既妝,營造出一種楚楚可憐既感覺。

「Okay啊,我個host好好人,佢寫到明話加多個人既話加錢就得,不過間房得一張雙人床,我男仔訓地下冇所謂,最多你請我食Pasta當補數囉。」佢一邊講我一邊偷偷咁望住佢個酒窩。

「啊,同埋我同你都差唔多,前幾日都係見Milan有好多機位先book呢班,啲sublo ticket真係令人又愛又恨。我自己一個去Grad Trip,雖然都諗住去兩三個月,但依家都係諗住係意大利到周圍行咋,未諗下一步去邊,依家多個伴都幾好丫!」

我個刻既心情又驚又喜,估唔到仲會有人好似我咁,歐遊前連少少行程都唔plan,汁下個gip就上機,拿,呢啲先係真正既流浪啊。

「有冇咁岩啊?我又係自己一個去Grad Trip,係既話就一齊啦,雖然本身諗住自己去,但大家咁志同道合,就might as well啦。」我個刻其實好感動。

「Might as well?講野咁ABC啊。好啦,都係見大家有緣咋,我趁依家上機前仲有時間我同我個host講定先啦咁。By the way, nice to meet you, my travel buddy, I am Nick.」佢一本正經咁伸隻手出黎。

「Likewise, I am Jess. 」我都擺出我既招牌笑容,伸手回應返佢。

過左冇耐我地兩個都比人叫左去check-in counter,因為仲有成十幾個位淨,我地就請地勤姐姐安排我地坐係對方隔離,然後拎住boarding pass,半行半跑咁去到登機閘口。

如是者,我同一個識左一個鐘既陌生人,開始左我地既歐遊之旅。
lm
你個故個標題我係現實經歷過
lm

好期待你個故仔

完全明白SUBLO既感受
lm

多謝你第一個留言 你係絲打?
lm

我第一個目的地都係意大利
lm

好期待你個故仔

多謝支持 啲人真係以為一折機票好好用,好多時候都寧願買返正價算
lm

我第一個目的地都係意大利

又會咁岩 咁你期待下我個故啦
《意大利篇—米蘭(1)》

香港飛去米蘭,冇delay既話需要12小時25分鐘。

由於我係機場留左差唔多成日既關係,我一上機就訓著左,所以即使阿Nick坐係我隔離,我地全程除左我起身食野既時間,基本上冇傾過計,只係我訓醒既時候,佢同我講佢睇左四套戲。

到達米蘭個陣係當地時間朝早7點幾,所以我一教訓醒,完全冇時差既感覺。

Landing既時候好smooth,我成程機都訓得好舒服,睇黎除左機長有良好既技術之外,型仔SO都一定係後座默默咁支持住Captain,先有咁完美既Landing,搞到我都想即刻食番個香辣海鮮味杯麵,死啦,岩岩飛黎歐洲就開始Homesick。

一踏出米蘭Malpensa機場,我就有種煥然一新既感覺,我終於可以呼吸歐洲自由既空氣!

我記得4,5歲既時候,同屋企人去過法國,但當然一啲記憶都冇。雖然人生有一半時間都係外國生活,但歐洲比我既感覺硬係好唔同。

「好神奇啊!兜兜轉轉竟然黎左意大利,真係冇諗過,雖然對米蘭冇咩感覺,但其實我好想去Florence同Venice。」

我閉起雙眼,伸住懶腰講。

「大小姐,有得比你上到機你都要知足喇,唔係你依家仲係香港機場張凳到訓緊啊。」

佢既語氣帶有一絲既不滿,睇黎佢成程冇訓開始有少少燥底,我亦都即刻識做。

「Sorry,係既係既,都係多得你係水深火熱中拯救左我,唔係我真係可能流浪街頭,我等陣一定會請你食Pasta,講得出做得到。」

我做出道歉既手勢。

話音剛落,連接去City Centre既接駁巴士就到左,因為想儘快去到個Airbnb,我地就好慌忙咁拎住幾件大行李咁衝過去,Nick見我一個女仔雞手鴨腳,就二話不說單肩背起我個旅行袋,然後拉住我隻手行,雖然只係一個平凡既舉動,但不得不承認,我個刻的確係有心動既感覺。

個程車大概50分鐘,但開得好唔穩,震到我有少少作嘔。佢見我禁住肚個個位,就主動問我係咪唔舒服,要唔要藥。

癡_線,我同以前個男朋友佢拍左幾年拖,平時連我M痛都睇唔出,一個識左一日既男仔,就可以對我咁細心。

我暗暗自喜,覺得黎緊既旅程,一定好有趣。

第一次寫文想試下水溫先,我驚冇人睇 覺得好睇既話就比個好評等我知有人想睇落去
個人其實麻麻地意大利呢個國家 但就幾鐘意威尼斯
樓主呢個係未真人真事
個人其實麻麻地意大利呢個國家 但就幾鐘意威尼斯
樓主呢個係未真人真事

同感,個度啲人好歧視亞洲人 我最鐘意Florence
至於係咪真人真事,遲下先開估啦
留名追故
留名追故

多謝支持
依家手頭上仲有七八篇,睇下反應如何再決定出幾多
求live
求live

等陣出,好快
經過一番折騰,我地終於到達阿Nick book既Airbnb,我以為一個男仔去旅行應該會求其揀啲有張床,訓到既就算。

點知原來間屋係佈置得好有心思,好有「家的感覺」個種民宿。

屋主好熱情咁同我地打招呼,帶我地參觀左間屋一圈,就比左房匙我地。一打開房門,有好多心形擺設,十足十酒店個啲浪漫結婚週年紀念特別呈獻咁,我見到都忍唔住深呼吸左下。

「哇,估唔到你個look咁man,原來中意呢味野架?」我大聲笑左出黎。

「冇辦法啦,咪同你講左我都係前幾日先book,得返呢間近市中心又就腳咋,將就下啦。」佢既語氣有啲尷尬。

「唔緊要,都係搵個機會笑下你姐,我有地方住已經好知足喇,哈哈。不過訓地下真係好唔舒服喎,咁既話我都唔好意思訓床。」

「咁你想陪我訓地下,定係唔介意我同你訓同一張床?」佢對住我奸笑。

「Sorry,岩岩先識你,唔應該同你開呢啲玩笑。得啦,夜晚鋪張被係地下我就訓得著,我地男人對訓呢方面真係好求其架咋。」

哦,對訓呢方面好隨便。我聽到佢咁講,偷笑左一下。

時間尚早,我見佢個樣都開始攰,就提議佢先係床到訓一覺,我就出去市中心兜一個圈,夜晚返黎再請佢去食餐好既。而佢亦都因為成程機都冇訓過既關係,連衫都唔換就成個人灘左係張床到。

雖然我冇潔癖,但諗起我夜晚都要訓呢張床,我就接受唔到一個十幾個鐘都冇沖涼既男人訓過,所以都係叫左佢去沖涼先。

佢話Ladies First,比我沖先,但我沖完返入房,就見到佢已經換左套衫係張床到訓著左,我諗佢坐完long haul機真係攰到頂唔順,我就由得佢,張床咁大,最多今晚訓另一邊。
留名睇故
依家有啲忙,大家睇住先,多啲好評既話今晚出多兩篇
Lm
輕輕一推
lm

好期待你個故仔

多謝支持 啲人真係以為一折機票好好用,好多時候都寧願買返正價算

勁同意啊 上唔到機個陣就真係想死
正皮
正皮

每個正皮同留言都係我既動力
我求其補左個頹妝之後就出左門口,間民宿其實就係市中心入面,行去米蘭大教堂只不過係15-20分鐘既事。

好彩上機前係Google 下載左米蘭個Offline Map可以照住行,因為我呢啲窮能絕對唔會捨得買Pocket Wifi用,所以萬能既Google係我成個旅程中都幫左我好多。

果然不出我所料,米蘭市中心真係港女既購物天堂,周圍都係佈置得好華麗既名牌店鋪。

除左名牌,我見得最多既就係大陸人同佢地既行李箱。米蘭個道路設計有少少偏斜,好似係特登方便啲人可以拖住個gip周圍shopping咁,當然好可能完全唔關事。

不過不得不讚,呢度每棟建築物都靚到我目不轉睛咁望住,我唔係攝影發燒友,只係出發前幾日買左部入門級單反配18-55mm既天涯鏡,同睇左幾段YouTube Video,對於影相我仲係摸索既階段。

我每行幾步,就忍唔住拎部相機出黎亂咁影,頭幾張都係用Auto Mode影,但我鐘意挑戰自己,所以影影下就轉左做Manual,作為新手既我,當然唔知影左啲咩出黎。

人生路不熟,雖然望住個Google Map,但我方向感一般,本來20分鐘既路程我兜左成大個圈。我穿過左Galleria Vittorio Emanuele II,即係米蘭最多人聚集既名牌廣場(其實個度已經好靚)

示意圖:(P.S. 唔見左米蘭啲相,拎住Google黎頂住先,唔好介意,之後個啲會真係我影既相。 )

Galleria Vittorio Emanuele II

(Source: Flickr)

就見到Duomo di Milano個真身喇!除左名牌之外,佢係我對米蘭既唯一認識,我對Archi都係一知半解,但我知道呢座教堂就係經典既哥德式建築之一,自己親眼睇到,又真係幾壯觀。

正值中午,烈日當空,歐洲既夏天比起香港舒服得多,一啲都唔局促,加埋有少少涼風,真係冇得彈。

作為最出名既景點,教堂前面當然擠滿左一堆堆既遊客,十個有九個都係拎住個自拍神棍係咁喪影,好似未係個景點前自拍過就等於冇去過個度咁。(其實依家諗,有邊個景點唔係

Duomo di Milano-遊客,全部都係遊客。

(Source:Google)

一支公既我,除左影相都真係冇咩好做,所以我又拎起部相機,左度右度,都搵唔到一個好既角度。

我份人有少少強逼症,張相有小小歪左或者唔夠對稱我都唔會滿意,加上個度People Mountain People Sea,就更加冇可能影到一張岩我心水既相,掙扎左一輪之後,好快就放棄左。

唔知點解,我連入去教堂參觀既意欲都冇,之後既幾個鐘,我都係插住個耳機係米蘭度周圍行黎行去,見到我鐘意既野就亂影一通。

唔記得同大家講,我有一個習慣,就係無論返學返工搭車定係去旅行,只要係自己一個,都鐘意聽住歌。對我黎講,耳機某程度上重要過我既銀包,出街冇帶既話會周身唔自在,已經持續左好多年,唔會戒到。

係歐洲既第一個朝早同晏晝,就係咁平淡就過左去,我行返去Airbnb個時,已經係四五點左右,估唔到我周圍行但竟然都冇蕩失路,順利返到去。

因為得一間客房既關係,屋主只係留左一條匙比我地,我拎左唯一個條出去,咁Nick就一定要留係間屋到。

我心諗,可能佢仲訓緊呢。

點知一打開門,就見到佢係廚房整緊野食。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞