【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
推啊
沿著廣場再行近國家博物館既正前方,又係另一個著名地標,就係「I Amsterdam」嗰個搶眼既紅白色立體雕塑,從字面上都睇得出係玩食字。

富有現代藝術色彩既字母被擺放於中央,但一啲都唔會顯得突兀。

咁吸睛既地標,當然引黎大量遊客影相打卡等等。個個都爭住同自己中意既字母影相。因為雕像既體積都頗大,好多人都要攀爬上去頂點嗰度留影,又令我諗返起之前喺米蘭大教堂既景象。

一開始我都想湊下熱鬧,同呢個標誌性既背景合影一張,但見到太多人狗衝去堆字母度,我只覺得喺米蘭既情況依家重演緊。

「你係咪想去影相啊?你唔介意既我可以做住龍友先喎,雖然我影相唔靚。」

Nick興致勃勃地向我提議道。

我正想回絕佢既時候,前面既「t」字咁啱冇人喺度,Nick即刻推左我一下:

「你快啲趁依家冇人爬上去個t度,嗰個角度影出黎應該幾好睇!」

我都黎唔切比反應佢就比佢推左出去,既然如此,咪把握下呢個機會。

不過問題係,個字母都幾高下,以我呢種平均身高要爬上去t橫線個位都有啲難度,我左試右試,都總係差小小。

示意圖,利申:t上面嗰個唔係我

「喂,不如算啦,我爬唔到上去啊!」我擰轉頭向住Nick大嗌。

Nick見狀,連答都冇答到我,就一支箭咁跑過黎,然後,毫無預警下,佢捉住我條腰,用雙手抱起左我。

「乜你咁冇用架,你捉住前面再坐上去啦。」

比著平時既我,聽到佢話我蠢啊,冇用啊呢啲字眼都會不爽,但佢一做埋呢種出乎我意料既事,我就講唔出腦海中想講既野。

「唔該曬。」我只能報以一個尷尬既笑容。

影完相落返黎既難度相對冇咁高,我只要一躍而下就得。

「頭先嚇死我咩,唔識你既話我差啲嗌非禮架喇。」我對Nick翻一翻白眼。

「邊個叫你啱啱唔上唔落啊,真係睇到連我都炆。不過你睇下張相影得幾好,完全影唔到路人,全靠我咋。」佢對佢既作品非常自豪。

我望一望佢用我部相機影既相,佢連續影左幾張,又真係我想要嗰種效果。

「好啦,我終於有張單人相可以po 喺instagram喇,之前嗰啲全部都係風景相,但又唔係影得靚過人,睇落去都幾悶。」我一邊講,一邊拎住部相機係咁噤黎噤去。

「係喎,一講起,我好似仲未follow你instagram,你有冇用開?」

「呃…都有既,不過好耐冇用喇。你follow我都冇野睇。」

聽上去非常可疑。

「我知喇,你一定係有啲唔見得光既野。」

琴晚訓得三四個鐘好攰,冇訓著既話再打多啲
竟然有文
竟然有文

咁講野架,我明明日日都有出文

再出一篇先
夜已深,今日打多左少少,真係要訓,聽日再見

Nick聽到我咁講,竟然被刺激到,為表示自己既清白,佢拎部電話出黎,連接上博物館既Free-Wifi,再打開instagram噤入自己既profile比我睇。

呢一連串既行為做得清脆俐落,估唔到無形中既激將法成功左。

「你慢慢睇啦,我清者自清。」

佢又真係冇講大話,佢instagram得16張相,50個followers,同80個followings,icon仲要係冇樣既。

一眼望落去,佢upload既都係啲好普通既生活照,有食物既相,溫書嗰陣對住張臺影既相,諸如此類。

黎左歐洲差唔多成個月,佢連一張歐遊既相都冇放過上去,對上一張,已經係10 weeks ago。

「我都係講下姐,你咁樣顯得你仲心虛喎。」我都係要繼續「試探」佢。

「你地啲女人真係好煩,做乜都唔滿意。」Nick既語氣突然180度轉變,仲順勢喺我手中拎返部電話。

明明平時我地都開慣呢種無營養既玩笑,但佢認真上黎原來都幾得人驚。

「唔…我未用你account follow返我自己啊…...」

佢好少用咁既語氣同我講野,所以我都唔知喺呢種情況下應該講乜好。

「唉,是但啦,你充返你部電話先算啦。」Nick喺佢個百寶袋背囊度拎左個charger出黎比我之後,就冇再講野。

*

我地坐返電車出去市中心,車程十幾分鐘,正當我諗緊要唔要又用食飯呢個話題黎聊返佢講野,Nick卻主動打破沉默。

「Sorry,啱啱唔係有心話你煩,我都知我語氣重左,唔好介意。」呢句係佢嗰日第二次向我道歉。

「咁我都要講Sorry既,其實你唔話我我都知我係一個好煩既人架喇,港女吖嘛,哈哈。」

「我地依家一人一句Sorry,就咁抵消好冇?」

「唔得喎,你唔記得今日係你遲到所以激嬲左我先既咩?你好似仲未補鑊。」

「我知道,但一單還一單,我諗請你食野係最好既方法?」

「你又拎食物黎收賣我…你有冇新意啊?」

「橋唔怕舊,最緊要受。」

喺十五分鐘內,我地又開始無傷大雅地互相鬥嘴,就好似完全冇事發生過一樣。

待續
Nick
Nick

Why not Jess

花海

我又推
留名 好好睇呀!好掛住荷蘭

我認得你架巴打 得閒就幫我推

多謝啊
呢度好少多人都去過荷蘭

多謝啊
呢度好好多人都去過荷蘭
lm
電車停喺中央火車站,阿姆斯特丹作為一個中西文化交匯既大城市,市中心嗰頭梗係咩都有得食,但估唔到,我地最尾竟然比一間中餐館吸引入去。

雖然我本身都唔係特別中意食中餐,但係黎左歐洲一段時間,日日都係食西餐居多,平貴都有,就係少食亞洲菜(除左有一次喺德國食左日本野 )。我諗喺外地留過一段時間既巴絲,應該會明嗰種對亞洲野既cravings。

荷蘭喺歐洲入面,都算係多華人移民既國家,所以周不時都會見到中文字既招牌。

我地去既係一間唔太起眼,喺角落頭既餐廳,入面既佈置都偏簡陋,門口仲有好傳統嗰啲掛住乳豬燒鴨既櫥窗。睇睇下menu都係以粵菜為主,應該係香港人開,而裏面既客人多數都係白人面孔,除左我地兩個之外,只有另一臺既亞洲人家庭。

我地叫野食既時候,唔知係咪我地個打扮似足香港人,侍應直接用廣東話問我地要食咩,雖然只係簡單既一句,但homesick既感覺即刻湧出黎。

當見到面前既叉燒飯同乾炒牛河,我頓時覺得佢地比魚子醬同安格斯牛扒更能吸引我既感官。食落去既每一啖,都係我最熟悉既味道,我從來未試過覺得一碟牛河係可以咁好食。

*

嗰一日我地喺阿姆斯特丹都幾乎去曬最touristy嗰幾個地方,本身諗住食完飯直接返去Harrlem。

平時我都係比較精力充沛嗰一個,但連我都已經開始行到好攰,反觀Nick,卻好似意猶未盡。

「想唔想去多個地方?」Nick望住喺佢右邊,有啲失魂既我。

「今日我地已經由朝行到晚,好攰啊。」

我望到佢既嘴邊仍然殘留住少少叉燒汁既漬,我偷偷用頭髮掩住笑。

「係啊,就係帶你去relax下。」

因為嗰陣我地喺紅燈區附近,所以佢既建議聽落去奇奇怪怪咁。

「Relax啲乜?你想去紅燈區既自己去啊,我返去訓教。」我沒好氣的說。

Nick只係拉住,唔係,係拖住我隻手,帶我去到前面既一條小街。

佢好似未試過咁樣拖住我,我第一次感受到佢手掌既溫度,只欠一個十指緊扣。

嗰度望落去好似一條陰暗既酒吧街,但喺荷蘭,貌似酒吧既,極有可能係另一樣野。

類似咁啦,冇影,Google咋

細看漆黑中微弱閃亮住既霓虹燈,意料之內,係一間Coffee Shop。
夠膽死17頁都未有感情進展
夠膽死17頁都未有感情進展

好快就有
好奇待
拖手仔喇
好似有甜
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞