【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike

打緊打緊
第二日既朝早,我地聽到六點半鬧鐘響就準時醒左,但係爛訓既我始終都蜷縮喺被鋪唔肯起身,係咁話「比我五分鐘…比多五分鐘我。」

Nick就自行去左洗手間刷牙洗面。佢翻出黎之後見我仲喺床上面唔肯起身,就走埋黎嘗試叫醒我。

「喂,大小姐,再唔起身我地趕唔切返去喇。」我冇理佢,將被蓋過自己個頭。

「比多次機會你,唔起身既話我掲開你張被拉你起身。」

雖然明知佢都係講下笑,但係訓喺被窩入面既我,仲著住琴日套衫,又要因為同個唔熟既男仔一齊訓所以有顧忌,成晚戴住Bra訓,好唔自在。

聽到佢嗰句,我都即刻彈起身:「諗都唔好諗,我依家即刻去刷牙洗面。」

我地既行為同對話就好似一對老夫老妻既日常,有種超越左我地關係既感覺。

我一邊刷緊牙,Nick就一邊收拾,其實我地冇諗過會喺外面過夜,所以都冇咩行裝,就連衫都冇得替換。

「你知唔知你琴晚係咁搶我被?我凍左成晚….。」 Nick突然望向洗手間既方向。

「有咁既事?我從來唔做搶被呢啲事架喎,你搶返咪得,反正我訓緊都唔會知。」

「最弊係你大力丫嘛,我都唔夠你搶…。 」

洗手間既門只係半掩著,所以我探頭出去望著Nick,笑住對佢講:

「嘻,就下我啦,冇下次架喇。」

放心仲有
當我地收拾好曬準備走既時候,女屋主喺廳叫停左我地,話琴晚既房錢包埋早餐,叫我地食完先走。

我地查一查火車既時間表,計過都有時間淨,所以就留低食左早餐先。佢親自去廚房整左個好簡單但出乎意料地好食既西式早餐比我地,仲要煲埋咖啡比我地飲,好有溫馨感。

雖然只係喺呢間屋停留左唔夠十二個鐘,但就係因為呢度夠曬貼地,真係比到人一種返左自己屋企既錯覺。

食早餐期間,佢不斷嘗試同我地傾計,但奈何佢英文真係唔係幾掂,即使我地明白佢,但佢亦聽唔明我地既答案,十足十雞同鴨講。

但即便如此,言談間都聽得出佢係一個好親切既人,雖然今次只係機緣巧合下黎左呢度住一晚,但短短既交談已經足夠令我印象深刻,離開間屋既時候,無諗過我竟然會有啲依依不捨。

我地用僅餘既記憶,徒步行返去La Spezia火車站,好彩今日火車運作回複正常,唔係既話我或者會即刻崩潰。

由於我地喺佛羅倫斯既Hostel只book到嗰日,最遲中午十二點就要執好曬行李check-out。趕到返去佛羅倫斯火車站後,因為怕時間唔夠,搭左喺歐洲既第一次的士,飛的返去Hostel執野。

最後我地既check-out時間,為11:50分,我望住reception上面既鐘,想像唔到過去既二十四小時發生左咁多轉折。

或者咁講,我更加想像唔到既,係同此刻喺我隔離既人,喺一個禮拜既時間入面經歷左咁多,我呢刻既生活,大概比電影還要精彩。

仲有(好似係)不過意大利篇就係咁倉促結束了 終於去到新國家
夠膽死直接飛左夜晚果part

一黎就瞓醒朝早
夠膽死直接飛左夜晚果part

一黎就瞓醒朝早

依家冇甜,以後總會有的
大家請睇一睇(放心不是什麼棄故通知)

我都知有追文既大家,就算冇催我但都應該等到燥底,事關呢排真係日日都有野做,但係每次有時間我都會拎黎打文,因為唔想為出而出而求其打啲黎hea你地,所以我每篇都認真出,漸漸出得慢。話說一開始打文既時候我咁啱放緊假,所以嗰陣每日都可以出好多(相對於依家)不過我儘量堅持每日一篇,而我都保證唔會爛尾,希望大家繼續支持
好耐冇見啦樓主!忙左成個禮拜終於有時間追故!(有冇掛住我呢 ) 唔知係咪太耐冇睇故 感覺你寫野手法好似有少少變左咁
好耐冇見啦樓主!忙左成個禮拜終於有時間追故!(有冇掛住我呢 ) 唔知係咪太耐冇睇故 感覺你寫野手法好似有少少變左咁

有啊 以為連你都嫌我寫得慢棄故 我都覺其實 因為一路寫一路都有睇其他人既作品,所以不知不覺會跟左佢哋style

有啊 以為連你都嫌我寫得慢棄故 我都覺其實 因為一路寫一路都有睇其他人既作品,所以不知不覺會跟左佢哋style

而家有時間追live了
繼續加油
第一次入黎睇
樓主個故有啲sam同belle feel
Off topic 一講沖上雲霄我鍾意呢首歌多過歲月如歌
[urlhttp://youtu.be/bjW7XBuF7RY[/url]
唔知你同阿nick結局會唔會好似佢地咁呢
意大利真係好浪漫
睇完好想去意大利
Btw 支持樓主慢工出細" 火"
第一次入黎睇
http://youtu.be/bjW7XBuF7RY
意大利真係好浪漫
睇完好想去意大利
日日都有入黎睇下有冇文出
日日都有入黎睇下有冇文出

有的有的!依家通常淩晨出,唯一打到文既時間
第一次入黎睇
http://youtu.be/bjW7XBuF7RY
意大利真係好浪漫
睇完好想去意大利

有啊好正啊第一套沖上雲霄真係
《 荷蘭篇—阿姆斯特丹 (1) 》

喺意大利既最後一晚,有驚無險地過左。除左收拾行裝,仲要收拾心情向我地既下一個目的地出發——法國。

以前既我,確實講過對長途巴士係可免則免,但當呢個比其他options平成幾倍既話,慳妹如我又點會忍心比貴咁多。

而嗰次我地更加好彩,咁啱喺BlaBlaCar,一個carpool既service度搵到順風車,所以我地由佛羅倫斯,搭左大約六個鐘車去法國尼斯(Nice)。

一開始覺得Carpool呢樣野其實幾危險,真係隨時比人賣豬仔都唔知咩事,但見又有幾多好評又剩,人一世,物一世,乜都要試下。

嗰架係五人車,除左我地同司機仲有兩個人,睇落都係背包客,不過我地全程都冇講過野,我同Nick喺車度又冇乜好傾,所以大家都戴住耳機,閉上眼聽歌,幾乎就係咁樣喺沉默過左成六個鐘,夜晚九點幾先到尼斯。

我仲記得嗰陣因為受Nick既影響,不斷聽返佢介紹比我既麥浚龍舊歌,到依家一聽返Juno既歌,歐洲既回憶就會湧曬出黎。

之前都提過下,法國同德國我只會略略帶過,因為真係冇乜特別既事發生過,怕悶親大家,所以喺度我大概同大家交代下去過邊度。

基本上我地喺法國既主要城市都有去到,尼斯,馬賽,里昂,當然唔少得好多女仔既dream city——巴黎,但都係嗰句啦,佛羅倫斯喺我心目中比巴黎更浪漫。

之後我地從巴黎搭火車去到柏林,不過喺德國逗留既時間比法國短,只係簡而精地遊走左一遍柏林,法蘭克福(Frankfrt)同科隆(Cologne)。

或者值得一提既,就係我地喺德國因為貪一時既小便宜而冇買到車飛,每人都被罰六十歐羅,可想而知我地之後既歐遊預算都係不斷退減中。

我地喺呢兩大西歐國家都過左兩個幾禮拜,連埋之前喺意大利既五日,原來不知不覺都同Nick識左有一段時間。

對我黎講,認識一個人同時間長短並無關係,而係你認識佢有幾深。

喺呢三個禮拜入面,我地話曬都朝夕相對,我對佢生活上既某啲習慣已經了如指掌。例如佢幾乎每日都會準時起身,訓教極有規律,唔會好似我咁禁熄嗰鬧鐘繼續訓;佢唔飲所有帶氣既飲品,呢樣就同我一樣。

仲有啊,佢越黎越中意叫我傻妹,好似已經變左佢對我既代號。

自問已經稱得上好瞭解佢,但當我諗深一層,似乎都係流於表面既野,佢心裏面有一層隔膜,我好似永遠都打唔開。

到最後一刻,我先知道,原來有啲事情,真係寧願自己從來都唔知,咁既話,我可能就可以一直呃自己。

喺意大利既最後一晚,有驚無險地過左。除左收拾行裝,仲要收拾心情向我地既下一個目的地出發——法國。

以前既我,確實講過對長途巴士係可免則免,但當呢個比其他options平成幾倍既話,慳妹如我又點會忍心比貴咁多。

而嗰次我地更加好彩,咁啱喺BlaBlaCar,一個carpool既service度搵到順風車,所以我地由佛羅倫斯,搭左大約六個鐘車去法國尼斯(Nice)。

一開始覺得Carpool呢樣野其實幾危險,真係隨時比人賣豬仔都唔知咩事,但見又有幾多好評又剩,人一世,物一世,乜都要試下。

嗰架係五人車,除左我地同司機仲有兩個人,睇落都係背包客,不過我地全程都冇講過野,我同Nick喺車度又冇乜好傾,所以大家都戴住耳機,閉上眼聽歌,幾乎就係咁樣喺沉默過左成六個鐘,夜晚九點幾先到尼斯。

我仲記得嗰陣因為受Nick既影響,不斷聽返佢介紹比我既麥浚龍舊歌,到依家一聽返Juno既歌,歐洲既回憶就會湧曬出黎。

之前都提過下,法國同德國我只會略略帶過,因為真係冇乜特別既事發生過,怕悶親大家,所以喺度我大概同大家交代下去過邊度。

基本上我地喺法國既主要城市都有去到,尼斯,馬賽,里昂,當然唔少得好多女仔既dream city——巴黎,但都係嗰句啦,佛羅倫斯喺我心目中比巴黎更浪漫。

之後我地從巴黎搭火車去到柏林,不過喺德國逗留既時間比法國短,只係簡而精地遊走左一遍柏林,法蘭克福(Frankfrt)同科隆(Cologne)。

或者值得一提既,就係我地喺德國因為貪一時既小便宜而冇買到車飛,每人都被罰六十歐羅,可想而知我地之後既歐遊預算都係不斷退減中。

我地喺呢兩大西歐國家都過左兩個幾禮拜,連埋之前喺意大利既五日,原來不知不覺都同Nick識左有一段時間。

對我黎講,認識一個人同時間長短並無關係,而係你認識佢有幾深。

喺呢三個禮拜入面,我地話曬都朝夕相對,我對佢生活上既某啲習慣已經了如指掌。例如佢幾乎每日都會準時起身,訓教極有規律,唔會好似我咁禁熄嗰鬧鐘繼續訓;佢唔飲所有帶氣既飲品,呢樣就同我一樣。

自問已經稱得上好瞭解佢,但當我諗深一層,似乎都係流於表面既野,佢心裏面有一層隔膜,我好似永遠都打唔開。

到最後一刻,我先知道,原來有啲事情,真係寧願自己從來都唔知,咁既話,我可能就可以一直呃自己。

係咪準備有新發展啦

係咪準備有新發展啦

喺荷蘭會有啲突破既
是咁的,到依家我都覺得喺歐洲旅行,係會好令人羨慕住喺歐洲既人。一程火車,巴士,甚至自駕遊就可以帶你去到另一個國家。

一程來回羅湖同廣州既和諧號,已經差唔多等同我喺德國搭火車去荷蘭。用一個週末既時間,就可以輕鬆去一個截然不同既地方,呢個應該係我之前喺外國同香港都冇既經歷。

*
荷蘭,你聽到呢個名會諗起咩?我比較才疏學淺,黎之前連運河係咩一回事都唔清楚,思想亦比較前衛,所以初初對阿姆斯特丹既印象,就係空氣彌漫著一股大麻味道,最重要,係完全合法既。當然,仲有風車同鬱金香,不過喺市區並無咁隨處可見。

其實連中央火車站本身,已經係一個值得細心欣賞既建築物,典型既紅磚設計,散發住一股獨特既歐洲式氣派。

喺火車站出面影(好似係)

因為到達荷蘭既時間係差唔多夜晚九點,仲未來得及喺火車站以外其他地方慢慢遊覽,我地就先要去Airbnb。然後發現嗰度,根本唔喺阿姆斯特丹。

點解咁講?話說每當我地要訂票訂住宿,Nick都非常樂意一手包辦,可能係覺得我反正都冇乜主見,交比我搞只會令事情更糟糕,而我都基本上100%放心佢處理呢方面既事,但就算幾醒目既人,都會有出錯既一日。而呢日終於發生喺Nick身上。

佢book既Airbnb位於Harrlem,望住火車站既地圖,先發現原來Harrlem係另一個不同於阿姆斯特丹既城市,只係位置上比較接近,搭火車只要十五分鐘左右,所以當時佢並無去深入咁去Google呢個地方,只係見房租相對比較平就訂左。

唔知呢種算唔算得上中伏,但我對我地要去既方向極之迷茫,最後都係要請教工作人員先知道點樣去Harrlem(P.S.不得不讚佢地英文好好)。

拎住咁多行李喺夜晚時分擠逼既列車,總係有啲唔方便,我地差啲連車都落唔到,狼狽非常。

Harrlem係一個較靜既城市,所以出到火車站都只係見到小貓三四隻,而我地只能靠住Burger King既Free Wifi用Google Map去搵我地既目的地,一望原來要行成二十分鐘。

當然我由頭到尾都冇怪過Nick訂錯地方,講到尾都係自己懶先交曬比佢做,漸漸地其實都發現自己好多方面都依賴左佢。

而Nick作為一個平時對自己做事好有信心既人,犯下呢啲愚蠢錯誤,佢當然都非常抱歉,係咁要求要幫我拎行李,但到依刻我諗你地都知,如非必要,我並唔中意其他人喺體能方面協助我,冇辦法啦,死硬頸。

比較感到欣慰既係,即使要行,沿途睇到既風景,足以令我覺得不枉此行。嗰陣亦都係我第一次親眼睇到荷蘭既運河,而運河旁邊就係一間間既咖啡色小屋,係之前喺意法德都冇見過既風景。

Nick一邊行一邊同我講運河既構造,歷史,用途等等,就好似佢既工程職業病發作一樣,不過我一啲都唔嫌悶,反而好欣賞佢博學多才既一面。

印象中間Airbnb都有少少難搵,雖然荷蘭住宅區既設計都係一排排整齊既屋仔,但一間屋可能有分A,B,C Unit等等,所以要好仔細咁睇清楚unit number先好拍門。

出黎迎接我地既,係一個冇咩笑容既中年女人,唔知係咪我地比預期中遲左到,佢竟然有少少黑面,總之唔係好似之前啲host會對你態度和善。

即使入到屋後,佢只係機械化咁介紹一下有邊啲地方我地可以用,非常之多限制,不過都係喺度留2-3晚,我地就隨便了。

最印象深刻既,應該係我地用左差唔多十分鐘,只係為左學開佢個大門,我都唔識解釋,總之個門好難關上同開,喺我眼中根本唔配做一道門,而呢樣野困擾左我地好耐,有次差啲令我地入險境,呢件事遲啲會講。

我地上到二樓既房間後,仲聽到佢同佢老公同仔既爭吵聲音,真係夠曬民宿既體驗。

「呢間應該係你咁耐以黎最正確既選擇…我已經有想走既衝動。」我入房前,望一望喺對面房已經訓左喺床既Nick,一臉失望。

「哈哈,唔好怨我啦,又唔係要你住一世。」

「我冇啊…只係有種不安感。」

「訓醒教就包你咩事都冇,聽日我地一早出去啦,好多地方想去。晚安啦,傻妹。」

佢總係咁自然地叫我。

待續

今晚趕工終於出返二千五百字,我都好感動
加油 個故好正
留名 五月中先去完意大利!!! 特別明你點解話Florence特別浪漫
好好睇
支持樓主
推推推
Push push push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞