【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
新讀者 仲有冇在線呀?

個陣已經訓左 不過歡迎啊
幾好睇啊 加油
正皮支持

感謝
雖然有多一日係米蘭,但我地似乎都對呢個城市唔感興趣,所以第二日我地都係周圍亂咁行,佢又會幫我影下啲偽女神相咁,乜行程都冇。

係米蘭既第二晚我地真係好早訓,而我都逼到自己訓著,因為第二朝早五點就要起身準備搭火車去佛羅倫斯。

臨走前,我突然醒起前晚Nick送比我個紮玫瑰花,因為唔想浪費佢,但我又帶唔走,我就插左係屋主個花瓶度,希望佢唔介意。

米蘭去佛羅倫斯既火車飛大概二十幾三十歐羅,Nick話提早book會平好多。但其實仲有更平既Option,就係搭Flixbus,先十蚊歐羅,不過慢火車差唔多成三個鐘。(另外推介大家用GoEuro比較各種交通工具)

雖然我多數都慳得就慳,但去過歐遊既巴絲都知,坐得多長途巴士其實真係好辛苦,有時真係寧願比貴啲都唔想作踐自己,唔係之後玩都玩得唔開心。

一個幾鐘之後到左佛羅倫斯既中央火車站(Santa Maria Novella Railway Station),亦棕色調為主,襯托得起呢個古城既感覺。呢個火車站係以佢對面既Santa Maria Novella教堂命名。

對面既church:

個陣先朝早8點度,車站入面既人步伐都好快,估唔到黎到歐洲都會有種好似係香港返工時間逼港鐵既感覺。

「前晚唔記得同你講,呢次我book既hostel有少少遠,唔係太近市中心,出入一係行一係搭車,你o唔ok?」

我心諗,都黎到啦,你叫我行兩個鐘我都冇辦法。
打漏Title,出多次

《意大利篇—佛羅倫斯Firenze (1)》

雖然有多一日係米蘭,但我地似乎都對呢個城市唔感興趣,所以第二日我地都係周圍亂咁行,佢又會幫我影下啲偽女神相咁,乜行程都冇。

係米蘭既第二晚我地真係好早訓,而我都逼到自己訓著,因為第二朝早五點就要起身準備搭火車去佛羅倫斯。

臨走前,我突然醒起前晚Nick送比我個紮玫瑰花,因為唔想浪費佢,但我又帶唔走,我就插左係屋主個花瓶度,希望佢唔介意。

米蘭去佛羅倫斯既火車飛大概二十幾三十歐羅,Nick話提早book會平好多。但其實仲有更平既Option,就係搭Flixbus,先十蚊歐羅,不過慢火車差唔多成三個鐘。(另外推介大家用GoEuro比較各種交通工具)

雖然我多數都慳得就慳,但去過歐遊既巴絲都知,坐得多長途巴士其實真係好辛苦,有時真係寧願比貴啲都唔想作踐自己,唔係之後玩都玩得唔開心。

一個幾鐘之後到左佛羅倫斯既中央火車站(Santa Maria Novella Railway Station),亦棕色調為主,襯托得起呢個古城既感覺。呢個火車站係以佢對面既Santa Maria Novella教堂命名。

對面既church:

個陣先朝早8點度,車站入面既人步伐都好快,估唔到黎到歐洲都會有種好似係香港返工時間逼港鐵既感覺。

「前晚唔記得同你講,呢次我book既hostel有少少遠,唔係太近市中心,出入一係行一係搭車,你o唔ok?」

我心諗,都黎到啦,你叫我行兩個鐘我都冇辦法。
「冇所謂啊,其實我幾中意行路,不過唔係拎住咁多行李個陣囉。」我望住我堆野,真係頭都痛埋。

「放心,我梗係唔會要你拖住呢堆野行成粒鐘啦,我地可以搭Train,一個站就到,不過落車之後都要行多五分鐘,最多我幫你拎個袋喇。」

Nick又嘗試展現佢Gentleman既一面。

「唔洗勞煩你喇,區區五分鐘姐,我平時都有做開運動,唔好睇我細細粒就以為我好弱雞,我分分鐘大力過你,遲啲同你玩拗手瓜都仲得。」

言語間我暗示自己並唔係一個普通既港女。

「你話點就點啦,到時唔好求我幫你拎啊。」佢竟然帶住恥笑既口氣講。
睇住先,今晚繼續
正皮已比
少少意見個人鐘意描寫多啲角色嘅內心感受 好似之前nick察覺到女主凍個陣好warm好貼心個啲 可以多啲
正皮已比
少少意見個人鐘意描寫多啲角色嘅內心感受 好似之前nick察覺到女主凍個陣好warm好貼心個啲 可以多啲

多謝你既意見 我都好中意寫內心戲,黎緊應該會多啲
速度
速度

今晚會出返一千幾字度喇
留名 樓主記住我 keep住追
突擊出文

我地好順利就到達左目的地。到呢刻我都記得好清楚,一入間hostel我就聞到一陣強烈既紅酒味,仲要係好cheap個隻。

係個度住左幾多晚,我就聞足幾多晚,好彩陣味只係徘徊於大堂同common area,我地之後分別check-in入自己間房既時候就呼吸返正常既空氣。

「其實今次係我第一次住hostel,除左陣紅酒味之外,比我想像中乾淨好多。」

「乜你以前去旅行次次都係住酒店架?有錢女喎。我之前去美國都係住hostel。」

原來Nick今次唔係第一次自己去旅行,怪唔知得比我有條理得多。

「唔係啦,只不過之前去旅行都係同屋企人或者或者跟團去,未試過自己去旅行,我都想試下住hostel好耐,今次歐遊終於可以瘋狂住。」

我就好似一隻岩岩飛出鳥籠既小鳥,只要見到或者體驗到新鮮既事,就已經燃起我心中想冒險個團火。

「咁你都幾大膽吖,一個女仔第一次自己去旅行就去咁遠,仲要咩準備都冇,好彩你遇到一個正人君子。」

我心諗,邊有人會咁樣讚自己,賊都會話自己骨子裏係一個好人。

「你對我既大恩大德,小女子無以為報,不過唔好諗住我會以身相許。」

我講野成日都唔經大腦,一下唔小心開左個基於我地既熟稔程度並唔適合既玩笑。

好彩佢都係一個幾玩得既人:「係歐洲咁多索女,我對你先冇興趣。」

佢漫不經心咁講,我沒好氣咁推左一下佢。
因為間民宿係男女分開房既關係,我感覺上都放心好多。

我唔係介意同男仔一間房,反正都試過同Nick同房,只係第一次住hostel,想熟悉下個環境先。

我間房都叫做乾淨整齊,裝修頗為簡陋,只有六張bunk beds,但空間感足夠,我check-in個陣得兩個女仔係度,就同佢地打左聲招呼。

示意圖:都係上網搵,個陣冇影到

其中一個美國女仔叫Cara,佢好熱情,不斷同我講佢係歐洲其他地方backpacking既經歷,仲話遲啲諗住去完歐洲之後,去泰國既廟體驗mediation一兩個月。

其實我都好想我可以真真正正咁拋低一切,冇後顧之憂咁樣去backpacking,逃離都市生活既繁雜同不安感。

奈何呢次trip只係我入社會大學前一個逃避現實既藉口,諗起之後可能要晚晚加班既日子,我就更加覺得要珍惜呢次旅程既每分每秒。

Cara問我想唔想等陣一齊出去行,因為佢都係今朝先到。

但我諗起Nick,覺得冇理由無啦啦自己走左去,三人行又好似有啲奇怪,所以都係禮貌咁話我同左個朋友一齊黎。

呢個時候,有人敲一敲我地既房門,因為我張床比較近,所以我去左開門,一打開,原來係Nick過黎搵我。

Cara見到Nick,就即刻露出四萬咁口既笑容問:

“Hey there, are you Jess’ boyfriend?”

我即刻好緊張咁話唔係,而Nick就乜都冇答,淨係企左係度,對住我笑。

“Aw, what a shame, you two make a cute couple!”

以我同西人相處左咁多年既經驗,佢地對呢啲野真係唔會避忌,因為只是一個善意的玩笑。

雖然我覺得冇所謂,我係驚搞到Nick尷尬姐。

「乜你好驚人地以為我地係情侶咩?」Nick反而若無其事咁問。

「呃…唔係,都係實話實說姐。」唔知點解我仲尷尬過佢。

「知喇傻妹,快啲準備好,我地就出去行下啦。」

佢好快咁摸左一下我個頭,我彎起嘴角微微一笑。

摸頭對於男仔黎講究竟係一個點樣既概念?一種征服感?

我就話有時會摸下一啲好可愛既小朋友,覺得咁樣係表示對佢地既喜愛,唔通男仔摸女仔頭係出於同一個原因?

依家諗返起,我個刻心入面應該真係偷偷地當左我地係情侶,即將要係呢座古城展開我地既浪漫之旅。

今日出左成二千字要補充下元氣先,唔係之後個幾日交唔到文

聽日見
留名 樓主記住我 keep住追

已經記得 真心感激
摸頭呢個壞習慣真係唔可以亂做

利申中過伏

利申中過伏

係你摸人地定比人摸先

利申中過伏

係你摸人地定比人摸先

摸人

利申中過伏

係你摸人地定比人摸先

摸人

咁你hihi啦 [/b]摸頭最容易令人誤會,你真係要戒

利申中過伏

係你摸人地定比人摸先

摸人

教訓自己以後咪撚咁多手

利申中過伏

係你摸人地定比人摸先

摸人

教訓自己以後咪撚咁多手

摸頭真係好易出事
開始甜啦
開始甜啦

我冇諗住特登加甜,有都未咁快 如果巴打想睇甜故可能未必啱你
真事定故?
開始甜啦

我冇諗住特登加甜,有都未咁快 如果巴打想睇甜故可能未必啱你

Sweet個隻甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞