【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
因為我地都幾神志不清,自然就唔會有意識要去買票先上車,而車站到左深夜都無人看管,唔洗查票都可以直接通過閘門。

火車有兩層,我地喺呢種狀態下仲要冒住跌親頭既風險行樓梯去下層。

坐低左既我,依然仲拎住部相機,不過係將mon反過黎不斷對住自己影,貌似係整理緊儀容。個Footage我冇比過任何人睇,包括Nick,因為實在太不堪入目。

當連相機既電池都耗盡既時候,我就安分咁坐定定,而Nick已經閉起眼,甚是享受住大麻帶黎既快感。

至於我,我既腦海帶比我既再唔係輕飄飄既鬆弛感。

大麻其中一個最常見既副作用,就係心理上會開始係咁懷疑周邊既每一個人,對一件好微細既事都會好敏感。我成個人越黎越繃緊, 心知自己逃緊票,好驚好驚會比人捉到。

我心虛地望實每一個行落黎既人,即使佢地打扮平常,我都喺度諗佢地會唔會行過黎查票。

直到一個男人坐左喺我斜對面。佢由頭到腳就咁睇都只係一個普通人,但不安感卻油然而生,嗰種感覺並無由來,我腦海入面不停重複想像被佢逼害既畫面,我想像佢會同我地喺同一個站落,然後跟蹤我地,打劫我地,甚至更嚴重。

就算所有野都係我憑空想像出黎,但已經足以令我極度焦慮。我抱頭想冷靜自己,不過只係覺得越黎越難受。

掙扎中既我,依稀聽到列車到達Harrlem,我推一推迷迷糊糊既Nick,快手快腳咁叫佢落車。我回頭一望,見到啱啱個男人冇跟住我地,先稍微放心少少。

出站後仲要行二十分鐘先到Airbnb,幸好路線並唔複雜,只係沿著運河既一條直路。不過嗰晚,我覺得條路好長,就好似一世都行唔完咁。

我開始產生一種幻覺,眼前既運河景象,漸漸幻化成我長大既城市,一幕幕回憶重演喺我面前,就好似重新經歷多次我既童年,佢地係我心目中最美好既回憶,我好想沉醉於嗰刻,就當我發緊一場充滿真實感既夢。

直至我聽到幾下刺耳既喇叭聲,將我從短暫既幻覺拉回現實。

我向左邊一望,有一架大貨車向住我地既方向駛緊黎,與我相隔數秒距離。

待續

RIP Nick
live左
阿nick 英雄救美
呠呠!!
結果撞死哂兩個
呠呠!!
結果撞死哂兩個

唔好喇
呠呠!!
結果撞死哂兩個

唔好喇

負皮+100
評已正,羨慕絲打可以有機會backpack 去旅行,身為港豬嘅我一年得廿日假, 出左做野之後唔係日本就台灣 絲打要好好珍惜
我仲未意識到係咩回事,喺風馳電掣既一刻,Nick拉左我成個人去後面。

「你癡線架?!就咁衝出馬路。」佢好激動喺空無一人既街道大叫。

我既狀態仍然處於混沌中,雖然Nick望落去都唔好得我幾多,但至少佢有氣力救返我一條命仔。

「我…話過我…會睇住你….架嘛。」佢口齒不清咁碎碎念。

我依然無法完全抽離啱啱既幻覺,失去左所有判斷力,甚至有一刻,我想架貨車輾過我既身體,等我喺美好既回憶中逝去。

跌跌撞撞下,我地好神奇咁搵到正確既unit,去返我地既Airbnb。

不過件事當然冇咁簡單。

記唔記得我講過,嗰道大門咪好難開既,而呢個難題再次喺我地身上發生。

即使清醒嗰陣,我地都要用十分鐘先學識點樣控制道門,而處於神智不清既狀態下,本著會比人咒罵既心理準備,我地用鑰匙不斷嘗試去開門,撞門,已經唔理得係咪深夜與否。

但係亦都好奇怪,我地個黑面host竟然冇比我地嘈醒,最後都係被我地成功打開大門,雖然我冇辦法記起整個過程用左幾耐。

一入到去,我地就直奔上二樓,本來我想衝返入自己房等我慢慢冷靜落黎,但係Nick卻突然從用雙臂從後面圍繞住我,毫無距離地感受到佢炙熱既氣息。

「你…有冇事?」

「我個心有啲唔舒服…我諗我訓返教就會好啲。」

雖然我地既對話聽上去好正常,但我幾肯定,大家其實都唔係太清醒。

Nick依然冇鬆開雙手放我走,反而越抱越緊,但我並無任何掙扎既力氣,或者我當時都冇諗過要掙扎。

就好似啱啱喺Coffee Shop咁,佢將我整個人由環抱既動作反過黎,伸出雙手握住我微微泛紅既臉,佢既視線落喺我咬緊既嘴唇,用食指輕輕滑過我既臉頰。每一道觸摸都足以令我身體顫動。

「你想唔想我陪你?」佢喺我耳邊低聲問道。

唔好問我等陣有冇甜,我今晚再po
評已正,羨慕絲打可以有機會backpack 去旅行,身為港豬嘅我一年得廿日假, 出左做野之後唔係日本就台灣 絲打要好好珍惜

多謝啊 我非常珍惜嗰次機會
Btw去少啲日本可以上到車(好似係)

這是什麼反應
快啲啦
快啲啦

要做下自己嘢先,幫手推下post

這是什麼反應

拿拿拿我警告你唔好扑扑下野又Karina

這是什麼反應

拿拿拿我警告你唔好扑扑下野又Karina

唔一定係你想像中既情節既 留啲空間俾你地發揮住先啦 我可能夜少少先出,忙緊
好吊癮呀
快啲啦

要做下自己嘢先,幫手推下post

好期待
「你想唔想我陪你⋯⋯Karina 」

如果真係呢句
樓主應該會即刻醒晒

如果真係呢句
樓主應該會即刻醒晒

你地啲comment
P.S. 十點半左右出
仲有五分鐘
仲有五分鐘

夠鐘,文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞