【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
加油 個故好正

鍾意就好
留名 五月中先去完意大利!!! 特別明你點解話Florence特別浪漫

嗚啊志同道合
推推推

謝謝推
Push push push

今晚再繼續
加速加速
啱啱得閒打左少少

《 荷蘭篇—阿姆斯特丹 Amsterdam (2) 》

因為住得比較遠,我地又係一早就起身。

有時去旅行總係有種要爭分奪秒既壓力,但係對我地黎講,好彩大家都唔係chur住去旅行既人,盡可能都輕鬆啲,放慢腳步去欣賞周邊既環境,所以我地幾乎未試過為行程而爭吵,遇到一個好旅伴真係享受旅程既主要因素之一。

不過請容許我直接跳去早餐,晨運行去火車站既過程就等佢跳過啦。

我地依家食野真係好隨心,見到邊間啱食就入去,已經過左成日要上網搵好西食既日子。雖然時不時會中下伏,但亦有時會喺啲隱世小店搵到出面點都食唔到既味,嗰種成功感簡直不能言喻。

而嗰日,我地又好好彩食到一餐相當唔錯既早餐。

就咁睇落去,我嗰碟只係普通到不得了既頹餐——煎蛋,焗豆,煙肉,腸仔,冇辦法啦,荷蘭物價都唔平,成個menu最平就係佢。

成碟既精華在於煎蛋上面既seasoning,鹹度同香草味都恰到好處,最簡單既調味料,竟然帶出煎蛋最好食既一面,變左整碟既主角,大幅度拋離隔離既煙肉腸仔。(點解咁似啲造作食評 )Nick嗰嗰wrap我真係唔記得入面有咩餡,總之餡有餡味。不過我再寫食評大概會被棄故。

印象中荷蘭周圍都有free-wifi,不過佢市中心發展得好完善,唔洗Google Map都會搵到主要景點,雖然嗰陣並唔知道阿姆斯特丹除左一道道既運河,其實究竟有咩,所以食完野就去左隔離既遊客中心睇一睇。

果然,荷蘭係一個思想極為開放既國家,除左眾所周知既大麻合法化,仲有最出名既紅燈區,sex museum嗰類景點。

其實如果一家大細黎呢度旅行,都幾尷尬,隨時帶小朋友行下街都會見到衣著性感既美女們喺落地玻璃後擺弄身段。

唯一合家歡既行為,應該係到市區外睇下鬱金香同風車,而呢兩樣野我地嫌麻煩,都冇做到。

其餘既?我諗我地都估唔到自己會咁放縱自己。

欲知後事如何,請看下回分解
如無意外今晚
好吊癮
好吊癮

唔係特登架,想早啲比你地睇文咋
好吊癮

唔係特登架,想早啲比你地睇文咋

等你下一篇
好故留名!樓主加油等你出文
坐定定等文
文呢
新讀者留名
傻妹 佢對呢兩個字好反感
臨訓推一推
希望訓醒有文睇
個兩舊蛋好似好正咁
對不起琴晚冇出
一陣出返!
唔知大家有冇聽過free walking tour呢樣野?

基本上隨便喺街上,有時都會見到有人舉牌或著住寫有Free Tour既Tee,邊個都可以參加,導遊就會帶你喺城內主要景點都走一遍。

不過天下間哪有免費的午餐,佢地到最後都會expect你比返tips,當賺下外快。

有人問,其實唔比錢得唔得呢?冇話唔得既,你比人睇唔起係你既事,當然如果你覺得個導遊唔夠好,可以中途走人,不過呢種行為並不被鼓勵。

其實Free Tour唔只歐洲有,世界各地包括香港都有呢種所謂既免費步行團,只係大部分人都唔知道呢樣野既存在而已。

喺意大利我地一次都冇參加過,但到左法國德國後都比較積極參與呢種Free Tour,好彩既話導遊會帶我地去啲充滿local味道,旅遊書入面都冇,夠曬地道既地方。

而另一方面,亦都啱曬好學既人,因為導遊通常都會一邊行,一邊簡單咁講解下嗰度既歷史同其他fun facts。

「嗰度好似有個人舉牌,不如就join嗰個。」Nick指一指前方。

「嗯。」

雖然呢啲團質素可以好參差,不過都好難話提前查清楚,多數都係靠彩數,我地當然都遇過悶到好似機械人廣播既導遊啦。

通常比較engaging既導遊,都會叫大家好快咁介紹自己一次,十足十上tutorial第一堂比tutor逼self-intro咁。

嗰陣既導遊,係一個滿面鬚根同高到我要仰望佢既荷蘭男人,若果大家唔知既話,荷蘭擁有全球最高既平均身高,180既身高?或者人地小學六年班已經有。喺荷蘭既每一日,5’4既我都體驗緊小矮人既生活。

Tour既開頭例牌都係去市中心既著名景點,例如水壩廣場(Dam Square),皇帝運河(Keizersgracht),仲有我諗大部分人都好有興趣既紅燈區(Red Light District)。

我都唔記得影緊邊度

紅燈區係最展現到荷蘭自由同開放既地方,坐立於兩條平行運河既中間。

一條條狹窄既巷道,會見到一間又一間既情趣商店同數不盡既櫥窗女郎光天化日之下搔首弄姿,空氣充滿著大麻既氣味。

我地跟著導遊既步伐,佢風趣咁講解荷蘭呢個奇妙既國家。一個充斥住性同毒品既地方,竟然係歐洲犯罪率最低既國家之一,罪犯之少令到荷蘭要將監獄關閉,聽起黎都有啲匪夷所思,似乎最危險既地方,就係最安全既地方。

不過喺紅燈區五光十色既背後,都有好黑暗既一面,例如人口販賣同誘騙啲外地女仔黎荷蘭,然後成為其中一個櫥窗女郎。

「如果你夜晚想自己黎呢度玩,我地可以分開行架。」我用戲弄既口吻同Nick講。

「我帶夠錢既話,真係諗得過喎,之前喺德國比人罰嗰六十歐羅都夠用啦。」

我即刻向佢投以鄙視既目光。

「拿,女人真係好口不對心,又叫人去,去又要嘈。」我地其實已經熟到講乜都得。

不過有樣野要提醒下大家,就係千祈千祈千祈唔好喺紅燈區對住櫥窗影相,好重要所以要講三次。否則部相機應該會被殘忍地分屍。

Tour喺紅燈區附近結束,因為個導遊非常風趣幽默,我地都好滿意佢既講解,所以比多左啲tips佢。

我地之後喺周圍既街道隨心而行,見到街道一角既Coffee Shop (if you know what I mean ),我向Nick作出一個提議…

對草
傻妹 佢對呢兩個字好反感

佢即係指邊個
對草

個兩舊蛋好似好正咁

正到要寫食評
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞