【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
Before sunrise

識貨

好浪漫 如果係真人真事

呢個係純粹推po定有其他意思

識貨

好浪漫 如果係真人真事

唔開得估住 但你當睇緊before sunrise咁個feel會正好多

識貨

好浪漫 如果係真人真事

唔開得估住 但你當睇緊before sunrise咁個feel會正好多

睇個陣就係覺得咁似before sunrise既
之後就吸引左
推po
推呀

識貨

好浪漫 如果係真人真事

睇個陣就係覺得咁似before sunrise既
之後就吸引左

希望你會繼續睇啦,有咩意見既話都可以comment 第一次認真寫要學野
多謝推po同比好評既各位,今晚六點到八點出文
好似太快入左黎 哈哈
出文未啊
出文未啊

未返到屋企出唔到。好快
間鋪頭唔大,我地搵左個位坐,一坐就坐左成個幾兩個鐘,到人地差唔多關門我地先肯走。

期間我地冇停過咁傾計,交換WhatsApp,互相瞭解左對方多啲。

原來我同Nick讀同一間U,大家都係今年Grad,只不過佢讀engine,而我讀BBA。

呢兩個系既人本身都冇咩交集,而且大家都係比較摺個堆,所以冇任何共同朋友。

不過講真個句,當佢話我知佢係讀N展既時候,我真係估佢唔到,個樣同啲行為成個花花公子咁款,根本唔似我平時係U見到個啲N展毒男。(讀engine既巴打唔好介意

我地兩個都係諗住投身社會前逃避下現實,先隻身黎歐洲流浪。

「係喎!你頭先話有個方法可以避開啲人群影大教堂,依家講得比我知未啊?」

「我冇唔記得架,我帶你黎呢間Gelato都係有原因,夠就腳,依家就行過去啦。」

我地跟住我個日自己行過既路去大教堂,行經廣場時,突然有個中東面孔既男人向住我地既方向走過黎。

佢手拎住一紮玫瑰花,然後用英文問阿Nick要唔要買(比我)。

個陣都淩晨12點,周圍冇乜人,我驚佢有咩企圖,就即刻禮貌回絕左個男人,然後拉住Nick走。

「洗唔洗咁驚啊?佢又唔會食左我地既。」Nick一臉疑惑。

「點知喎,我份人好大戒心,尤其依家歐洲咁亂,都係萬事小心好。」

「你肯定你戒心大?你依家同緊一個識左一兩日既陌生人旅行喎,點計先?」

佢又講得岩,點解我對佢會咁放心?我唔知點答佢,所以就求其講啲野敷衍下。

“Let me present you, Duomo di Milano without tourists!”

當我地行到去大教堂時,佢張開手臂面對住我。
「車……仲以為你有咩特別的攝影技巧,原來係等到淩晨冇人先帶我黎,咁暗,點影啊?」我既語氣充滿住無奈。

「唔好咁高要求啦,做人係要取捨架喇,較高啲個ISO,再後期Photoshop下,一定好過你影到前面一堆路人掛。」

我都冇諗住同佢繼續拗落去,就係袋入面拎部單反出黎,搵個靚角度之後慢慢影,咪當影緊米蘭的日與夜囉。

附上深夜的米蘭大教堂一張

「專程黎到,你睇住我影相就夠喇?」我問佢。

「其實我唔係咁鐘意影相架咋,平時用部IPhone5影已經夠做。同埋你冇聽過用眼睛去旅行咩?我用個腦記住啲景,已經好足夠。」

我若有所思:「可能我記性冇你咁好啦,我要睇返相先回憶起影相時個刻既經歷同感受。」

「咁如果你之後睇返岩岩啲相,你會唔會記起我?」

Nick突然用好認真既口吻問我。
打緊,等陣應該會出多篇
4連,輕推
面對呢啲突如其來既問題,我個心都有啲亂。

「實會啦,應該得你先咁on9帶人夜媽媽黎影景,點會唔記得。」

佢冇應返我,我見佢拎起部IPhone5對住個教堂自拍左幾張,就話夜喇,要返去訓教,同我一齊行返Airbnb。

行到去廣場入口個陣,我地又見返岩岩個個賣花既男人,佢再次approach我地。

正當我準備急急腳走既時候,阿Nick行埋個男人度,同佢講左幾句,再比左張紙幣個男人,就拎住成紮玫瑰花行黎我身邊。

「拿,送比你既,不過唔好諗多左啊,我見佢夜媽媽咁凍仲企係度賣花咁慘,先買曬幫佢早啲收工咋。」

我望住紮花,心跳開始不斷加速,我當時諗,小鹿亂撞應該就係呢種感覺。

我嘴角不自覺地上揚起黎,我好想表達我既興奮,但又想扮下矜持,女人就係咁矛盾。

「邊有人送花送得咁冇誠意架?不過見你咁好心幫人,我就勉為其難收你紮花啦,哈哈。」

其實我心裏面一直暗爽緊,呢啲咁老套既言情小說情節都會發生係我身上。
在線中,有人睇既話揮個手,我臨訓可以po埋米蘭站最後一篇

睇緊啊

睇緊啊

只要有一個人睇我都會PO,謝謝支持
等緊
返到去間Airbnb之後,我地開始認真傾行程。

Nick話佢當初米蘭只係plan左留兩日, 後日就會去佛羅倫斯,大概留3-4日,因為中間想拎一兩日去五漁村。

佢一輪嘴咁講,而我淨係聽到佛羅倫斯已經手舞足蹈咁款:

「我地真係好夾啊!成個意大利我最想去就係Florence,咁我跟住你架喇!」

我嗱嗱聲上網買火車飛,亦都好好彩book到佢間hostel女仔房既最後一個床位。

「點解你一時住Airbnb,一時又住hostel既?」我突然之間好好奇。

「有咩出奇?好多人都係咁架啦,時不時轉下環境,Airbnb有自己一間房係正,但去hostel度識多啲人都幾好玩丫。」

「識人?識女仔咋掛。」我忍唔住要串下佢。

「唔洗啦,已經識到你。」Nick好平淡咁講。

雖然唔知佢咁講有冇咩其他意思,但我都冇諗住繼續答佢,淨係發出左一下不屑既聲音。

我地book好曬車飛同hostel,處理左啲錢銀問題之後,就梳洗休息。

個晚佢真係好乖咁打地鋪,而我都唔記得左朝早佢涼都冇沖就訓左係張床上面,冇特登訓另一邊。

平時除非好攰,唔係既話我訓覺多數都會失眠,而個晚亦都唔例外,雖然我全日不斷咁行黎行去,但我始終訓唔著。

呢個時候,我開始有意無意地,訓近Nick打地鋪個邊。

佢好似好快就訓得好lum,因為五分鐘之後就聽到佢微弱既鼻鼾聲。

其實我真係好憎人打鼻鼾,就算好細聲我都會訓唔到。

好彩佢持續左一陣就冇繼續嘈落去,我偷偷地望住佢訓教個樣,好似個大細路咁,個嘴半張開,似係一起身嘴邊會有好多口水漬個種人。

我越望越覺得自己有啲變態,係度咁樣偷望一個男仔既睡相。

「Jess啊Jess,你之前已經奶過野架喇,千奇唔好再咁快就fall for someone啊。」

呢句係我對自己,最真誠既勸告,我真係希望當時既自己默念呢句一萬次。

米蘭站告一段落,呢個只係故事既開頭,黎緊會加多啲相 不過下個禮拜可能會出得有啲慢,返工忙 但一定會每日(至少)一篇

下一站:佛羅倫斯
新讀者 仲有冇在線呀?
幾好睇啊 加油
正皮支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞