【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
乜原來宜家拎gip叫流浪
我記得我嗰時係拎背囊 營 睡袋 地席
瞓過機場 公園 車站
乜原來宜家拎gip叫流浪
我記得我嗰時係拎背囊 營 睡袋 地席
瞓過機場 公園 車站

依家興咁講啊嘛,你當我用誇張法,唔好執著細節  
利申:我都試過以上
午安

因為呢幾日都好多野做,暫定每晚十一點出文 不過我依家都會PO住一篇先,夜晚再見
《意大利篇—佛羅倫斯Firenze (2)》

我地離開隧道之後,穿過一條條既大街小巷,就好似置身係中世紀歷史古城入面。

佛羅倫斯周圍都係統一以淡黃色為基調既建築物,帶有少少殘舊既感覺,同遠處微微突出既聖母百花大教堂圓頂形成一種對比。

呢度就係我期待已久既佛羅倫斯,一直聽人講係佢地喺意大利最中意既一個地方。

唔熟悉歐洲既人,可能只會聽過意大利有羅馬既鬥獸場,威尼斯既水都,同米蘭既購物天堂。

ViuTV上一年有一個熱播既節目《跟住矛盾去旅行》,連詩雅同葉蘊儀就係黎左佛羅倫斯,對嗰個節目既印象,大概只有連piece雅如何充分地用佢完美既偽ABC口音去同人溝通,同讀得好錯既意大利文。

話就話係旅遊節目,其實都冇咩認真咁講過個城市。

而我第一次聽到佛羅倫斯呢個名字,係細細個係外國睇TVB既《衝上雲霄》(留意返,係第一套,主題曲係陳奕迅既天氣不似預期,而唔係林子祥既雲外看新生趣

歲月如歌,原來已經係14,5年前既事。

套劇有係佛羅倫斯取景,講述Sam哥同Belle既愛情故事。

自嗰陣開始,我就對呢度存有無數既FF,估唔到我歐遊既第二個目的地就係佢,隔離仲要多左個陌生人,差啲以為自己幫TVB拍緊劇。

只要朝住棗紅色圓頂既方向行,即使冇任何科技既協助,都好容易就走到去人群既集中地。

途中經過左一個小市集,見到當地人好悠閒咁買菜,買生果,買花,就好似同兩街之隔既遊客區冇任何連接同關係咁。

我係度諗,如果老左既我退休黎呢度住,我既生活大概就好似佢地咁,拎住個藤籃黎買餸,再返去自己個棟黃黃舊舊既閣樓,咁就一日。

其實我地一路行,都幾dead air,所以我開始搵啲話題黎講。

「喂,如果你退休會唔會揀黎呢度住?」我好奇問Nick。

「我黎左幾個鐘咋喎,咁快要決定我既人生大事?」

「不過真係住係呢度既話,就好似返左十六世紀咁,好唔真實。」

「但總好過係香港日日對住一棟棟既高樓大廈,伸手都掂到你鄰居,個種窒息既生活掛?」我歎左一口氣。

「傻妹,你講得冇錯,香港只適合有錢人住,係香港有錢既話,真係可以擁有一切,除左真普選啦,哈哈。」

明明佢只係大我一年,就開門埋口都叫我傻妹,當我細路女咁。

「但信我,你係歐洲留得耐左,就會掛住一碗簡簡單單雲吞麵既味道。」
推推推
我都想去佛羅倫斯
儲定錢搵年歐遊先
無啦?
我都想去佛羅倫斯
儲定錢搵年歐遊先

佛羅倫斯應該好難令人失望
無啦?

咪話十一點出 未返屋企
在線上既揮個手,就出文
新讀者留名

樓主係絲?
穿過市集,繼續往前行,已經開始見到好多拎住相機周圍影既遊客,佢地都集中係聖母大教堂(Cattedrale di Santa Maria del Fiore)既周邊。

呢個並唔係一個普通既教堂,佢係由多棟建築物組成,將主教堂,洗禮堂,同鐘樓巧妙咁結合成為一體,形成整個建築群,所以面積非常之大。

洗禮堂

佢位於主教堂座廣場,而廣場除左堆滿遊客外,仲有好多售賣畫作同相既小攤檔,亦都唔少得畫人像既街頭畫家。(印象中連詩雅就係呢個廣場同葉蘊儀互相畫人像寫生,不過畫工就見仁見智啦)

P.S. Sorry呢幾篇多左好多唔關事既圖,手痕,之後應該唔會

「癡線!呢度真係好靚好宏偉,比起米蘭大教堂有過之而無不及!」我不禁讚歎。

廣場街道既旁邊,都係一間又一間既餐廳同紀念品店,一睇就知係吊高黎賣賺遊客錢個啲。

唯獨是前面一間正對住主教堂既鋪頭,有好多人排緊隊,我見狀,就即刻同Nick行去睇下究竟係咩黎。

原來又係一間Gelato店!依家天氣咁熱,唔怪得咁多人排隊。

「不如到我請返你食雪糕,呢間咁多人排,應該唔會伏得去邊度掛?」其實就算Nick話唔洗我都會照買,學佢講黎到意大利,唔係唔食雪糕啊?

「乜你咁為食架?如果佢有Vanilla味我就食,唔係既話我睇住你食都冇所謂。」

又係Vanilla,真係咁好食咩?定係習慣左一種味,就唔會想轉黎轉去?或者佢對食呢方面,真係咁專一啦。

前面堆滿左好多人,生得唔高既我要逼到好前先望到個menu。原來佢地有Fresh egg and Vanilla,一睇就知岩曬Nick。

我就比佢另一種味吸引,Fresh egg and White Wine。我特登揀左杯裝,費事又食到成手都係,到時又比Nick機會幫我抹嘴。

「呢隻味一定啱你。」我將面前既雪糕遞比佢。

「聞落去又幾香雲尼拿,我信住你先。」說罷佢就即刻筆左一羹雪糕食。

「又真係唔錯,你都試下。」

佢好快手咁將個膠匙羹遞到我口邊,我都好自然咁張開口比佢喂。

越平凡既小動作,越容易令人想入非非。
整個下午,我地跟住係遊客中心拎既地圖,將市內主要既景點參觀左一遍。

比較值得留意既係領主廣場(Piazza della Signoria),擺放左好多經典雕像既複製品,包括最出名既”大衛像”,同位於廣場一角既烏菲茲美術館(Galleria degli Uffizi)。

呢個係海神像 搵唔返大衛

佛羅倫斯作為文藝復興既溫床,我地都唔可以浪費呢次機會,係香港有幾多機會可以接觸藝術?以現時梁特首領導下既特區政府,發展藝術呢方面只會被視為浪費政府資源。

為左令我地既旅程徒添幾分藝術氣息,我地都係選擇入美術館參觀。

不過因為我地冇預先上網買飛(P.S.只係貴少少但建議預訂),而正值旅遊旺季,所以都用左好多時間排隊。

雖然中學時期有略略修過Art,對於唔同類型既畫作都有基本認識,Renaissance呢個字細細個就聽得多,但並冇深入瞭解過,人地話,文藝復興既精華,都集中曬係呢度。

作為意大利最大既美術館,入面既藏品非常豐富,聽聞多達2500件作品,就連整個天花板都充滿住彩繪,亦有香港人好熟悉既達文西,米開朗基羅,拉斐爾等等既真跡。(畫作就唔po了,有興趣就Google吧 )

行到某個迴廊處時,我見到對面一座好靚既橋,原來就係著名既老橋(Ponte Vecchio)。

靚到

因為我同Nick喺美術館分開左行既關係,只剩我望住呢座帶住中世紀味道既石橋。

計埋排隊既時間,我地差唔多用左下半個晏晝係美術館,雖然我地參觀完之後都開始有啲肚餓,但我真係好想近距離咁欣賞老橋既日落,所以Nick都好遷就我陪我去。

美術館離老橋並唔遠,基本上行五分鐘就到。我地去到阿諾河畔(Fiume Arno), 嗰度大概係觀賞老橋最好既地方。

正當我默默地凝望住黃昏下既老橋,Nick突然問我:

「你想唔想聽一個故仔?」

待續
新讀者留名

樓主係絲?

你覺得我風格似巴定絲
今日個幾篇好似悶親大家 之後會好返
好睇 LM
好睇 LM

多謝支持
睇完訓覺
睇完訓覺

咀啖先
新讀者
岩岩一個人去完歐洲返黎 好有畫面 同埋有啲真係去過先明嘅細節位好有共鳴
如果我都有遇到nick 成個trip會係點呢
新讀者留名

樓主係絲?

你覺得我風格似巴定絲

咁我當你係絲了
LM
講完隊長同SO之後無啦啦講杯面嗰到 btw除咗意大利之外仲有咩地方去
新讀者
岩岩一個人去完歐洲返黎 好有畫面 同埋有啲真係去過先明嘅細節位好有共鳴
如果我都有遇到nick 成個trip會係點呢

絲打係咪有去過我講既地方啊
就算你遇到nick可能都冇你想像中咁浪漫
講完隊長同SO之後無啦啦講杯面嗰到 btw除咗意大利之外仲有咩地方去

嗰段純粹玩嘢抽水 因為之前有追過個post
因為篇幅有限唔可以寫曬所有國家 暫時西歐就荷蘭個邊 東歐就波蘭個邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞