【新手/愛情/遊記】我竟然同左一個陌生男仔去歐遊

1001 回覆
419 Like 15 Dislike
出咩火

屌 慢工出細貨 唔知做咩諗左個火字 醉鳥

慢工出細火
出咩火

屌 慢工出細貨 唔知做咩諗左個火字 醉鳥

慢工出細火

唔好咁啦
又KY又出火
我諗我地喺嗰度停留左都唔短時間先捨得走,始終眼前既景象,并唔係隨處可見,有一種感覺,係影一千張相都捕捉唔到。

不過戲肉可能依家先上演。

當我地返到Monterosso火車站時,見到仲有好多人等緊車,明明都已經夜深,要留低既遊客應該已經返左自己既住宿,要走既亦無須全部約埋同一個時間走。

我地問一問工作人員,原來從La Spezia站開出既列車發生故障,所以服務受阻,連佢地都唔清楚究竟嗰晚仲有冇火車返返去佛羅倫斯,只管推卸責任,叫我地親自去La Spezia站詢問情況。

不過其實我地都有錯既,呢個通知原來一早已喺各車站播放,只係我地花太多時間係外面,並無留意到任何火車站既廣播。

去到La Spezia站既時候更是一片混亂,站裏只剩低兩三個職員,其實都幾登佢地慘,幾個人被幾十個講住唔同語言既遊客追問。最後都係要透過廣播,用充滿意大利口音既英文講,話只有持有某一班開往佛羅倫斯既火車票既乘客可以上車,其他班次只能作退款。

大家聽到後都發出連串既抱怨聲,嘗試去售票機買21:24既班次,可惜早已售罄,列車已經爆滿。

一早就買左21:24班次既遊客就急不及待咁入去候車室,最後好似只剩下十幾個「無家可歸」既人,包括我同Nick。

「除左火車返唔到去架喎…唔通要喺個火車站度過夜?」一向冷靜既我,亦開始慌張起黎。

「我諗你想留喺度都唔得,呢度好似最後一班車開出後就會關門,你睇下,連啲職員都準備走喇。」

「咁點算啊?諗住黎個一日遊最後竟然變成咁…」

喺我地諗緊辦法既同時,好似隱約聽到附近除左我地之外,仲有幾把講緊廣東話既聲音,都喺度討論緊究竟要點返去。所以情急下,我地都走左過去問佢地。

「唔好意思啊,你地都係香港人?我同我朋友都唔到去Florence啊,你地係咪都係去Florence?」

「係啊,不過我諗今晚冇辦法返到去架喇,我地依家睇緊仲有冇得book一晚住宿。」

其中一個滿頭金髮,略帶MK味道既女仔說罷,就埋首繼續篤手機,而其他同行既人好冷淡,完全冇理過我地,然後就行出去火車站。香港人似乎冇乜人情味。

「睇黎依家唯一既方法,就係搵地方過埋今晚,聽朝先一早返佛羅倫斯。」Nick提議道,其實佢唔講我都心裏有數。

問題係,依家正直旅遊旺季,要訂房的早已訂好,我地又點會咁容易搵到住宿呢?
又KY又出火

我唔明
依家趕住出去,但都係打左一篇俾你地先 保證今晚夜啲會再出多篇
等你出文
文!!
一口氣追到......咁快live左?

好睇 加油
又KY又出火

我唔明

樓主好pure
又KY又出火

我唔明

樓主好pure

不嬲好pure好true
又KY又出火

我唔明

樓主好pure

不嬲好pure好true
我記得嗰陣天色已經好黑,而La Spezia因為唔算係五漁村,所以喺街上冇乜人行緊,完全有被打劫既風險。

我地幾乎見到有旅館就入去,但多數得到既回應都係 客房已經fully booked tonight,始終我地咁遲先發現冇得返去。

好彩上天都憐憫我地,機緣巧合下竟然走去到去一個住宅區,竟然見到有個牌寫住”Allogio/Accomodation”,隔離有個轉右既剪嘴。喺毫無選擇下,我地選擇左去博一博。

跟住剪嘴既方向,我地見到有一間面積好大,前面有成個花園但裝修有點簡陋既大屋,我地鼓起勇氣禁一禁門鐘,其實都唔知有冇摸錯門。

行出黎開門既係一位上左年紀既女人,大約五十歲左右。佢見到我地兩個陌生面孔冇任何驚訝既表情,反而好親切咁同我地打招呼。我地即刻解釋因為臨時返唔到去佛羅倫斯,所以睇下呢度係咪有民宿可以住。

佢好似唔係太明白我地講緊咩,就咁問我地「Room? 」我地答「Yes, please」,就帶左我地入黎。

雖然佢英文非常差,不過佢都識用簡單既英文都我地講話呢度幾錢一晚,有咩注意事項諸如此類。

個價錢唔算貴,因為離火車站都要行二十幾分鐘,我地見間屋內部裝修其實都算幾溫馨,而且好似都有其他住客,唔似係大伏(最尾都好彩唔係一個伏),總好過喺麥當勞坐到聽朝,就即刻比錢入住。

好nice既女屋主帶左我地去房間,嗯,意料之內,又係只得一張雙人床,即刻令我回想起第一日喺米蘭Airbnb既情況,只係呢度佈置簡單得多,就好似一間普通人既睡房咁,但係房入面有埋洗手間,所以方便好多。

「睇黎今晚又要訓地下…. 」Nick望著間房帶點無奈既語氣講。

「唔好咁講啦…你搞到我勁唔好意思…早知嗰陣我唔留咁耐…我地就唔會趕唔切最後一班可以走既車。」我亦都開始自責。

「唔關你事,又唔係你逼我留咁耐既,都係我帶你黎五漁村,但又冇做好咩準備。」

我地兩個都不斷搵唔同理由自責,其實我諗咁落去都唔係辦法,所以,我就忍唔住提出呢個建議:

「其實唔係邊個既錯,冇邊個需要訓地下,呢次唔係地毯,係冷冰冰既地板啊!雖然係就係奇怪啲…但我諗我地都可以勉強試下一齊訓喺張床既…我既意思係分得有幾開得幾開啊。」

雖然Nick一開始都好似有少少抗拒,但係我真係唔想再難為佢訓地下,所以佢最後都係就範。

你問我尷唔尷尬?那是當然的。我地又唔係擦出咩火花,依家就要飛曬所有step訓同一張床,就算雙方都心無邪念,我相信尷尬指數喺嗰陣直線上升…
一口氣追到......咁快live左?

好睇 加油

Sorry啊病左之後嗰幾日都係出慢左 希望之後會快返
喺呢種情況,我真係唔知點樣逼自己訓著。

眾所周知,我真係一個失眠病患者,我只能以同Nick隔著一個枕頭既距離,慢慢咁嘗試入睡。

其實作心動者真係一啲冇好處,你以為你單方面咁鐘意住一個人,如果最尾發現你喺佢心目中,其實什麼也算不上嗰刻,我諗應該慘痛過GPA不過2(或者這是不能比較的兩件事吧。)

所以即使我以為我有幾鐘意Nick,我每晚都喺度說服自己呢種並唔係真正既感覺。

即使到最後一刻,我都堅持住呢種想法。嗯,這只是曇花一現的感覺。

我都唔知自己打緊咩,諗到發生啲咩就打咩
lm

15分鐘前live左
可以去瞓
嘩一齊訓 有突破性進展?

無糖無添加(好似係)

無糖無添加(好似係)
lm

15分鐘前live左
可以去瞓

多謝你咁夜仲睇緊
今晚出多啲比大家啦,呢排好慢
同埋可唔可以當見唔到上面嗰段
lm

點解呀

點解呀

其實冇咩,只係我自己打完發現唔鍾意嗰段但已經太遲

點解呀

其實冇咩,只係我自己打完發現唔鍾意嗰段但已經太遲

邊段sweet d我就記邊段!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞