[D224-] 抗俄衛國 145: Slava Ukraini 烏軍突破赫爾松戰線進攻中

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
咪有投降熱線囉
其實你正正經經講下呢d咪幾好
咁其實佢做首富真係唔關佢自己事
stock price不嬲都係寡頭/state bank scale既captial扔落去推出黎

係早兩年大龍市搭緊雞棚時,一堆z gen新入股海以為真係elon daddy啫
對唔住,而家線路繁忙,我哋的投降服務主任會盡快接聽您的電話,請稍候或者喺“嘩”一聲之後留言,投降服務主任會盡快同你聯絡。
犯罪集團係要搵錢,唔係去送死,睇到對手烏克蘭咁勁,犯罪集團唔會蠢到為佐多賺幾蚊搞到命都冇(加俾美國sanction)。

同幾個月前敍利亞招募僱傭兵一樣,最後只會失敗收場。
陣前換帥
輸既機會好大
Pzh2000 戰鬥都有55噸

問題係歐美坦克大部分都係4人車組,蛾系坦克係3人車組
(自行火炮歐美同蛾螺屍大部分都係5人車組)
條友打下嘴炮就得
熄Starlink無可能
SpaceX唔可以失去美國軍方支持
否則絕對收得皮
就算係熄都應該係軍方話事
換過幾次啦,依家換帥已經唔係為佐贏,只係普京不停搵敗戰的代罪羔羊。

戰略同國際形勢上普京點換帥都冇可能達到其目的,自能夠喺完全戰敗同玩核攬炒,打開絕不能開的pandora box 中二選一。
https://twitter.com/new27brigade/status/1578422952449937414?s=20&t=Ia19CPtX8R4jCxy5Cd1Xiw

北約式訓練

唔係近視太深的話,我會enlist British army reservists去學呢d真正軍事,戰術技能,唔止飛機大砲咁表面的嘢。
普京未會咁快出核武住
但赫爾松札波羅熱兵敗失守跟住炸核電廠我覺得做得出
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1578426347067564035?s=20&t=Ia19CPtX8R4jCxy5Cd1Xiw

合法,合理自衛,破壞威脅烏克蘭平民安全的軍事設施。

連俄國境內軍事設施都夠膽炸,烏克蘭+西方世界根本唔show俄羅斯的偽公投同非法吞併。

只係好諷刺:呢個明顯違反聯合國憲章,又濫炸平民的恐怖主義國家,係安理會常任理事國
Cls好勁
底線應該就係呢度
核武係出口術想嚇烏克蘭同北約番談判桌
如果普京唔係病理性黐咗線重想要外交嘅話⋯
部轟炸機可以載核彈喎
咁樣反擊核威脅
商人賺錢同政治制度無關。單係大陸就大把企業靠背景 後台做壟斷生意,發過豬頭。

只不過係一個完全唔尊重私有產權的獨裁國家,你賺幾多億最終都係會被人抄家,啲錢係阿爺暫時放係你到。
果D唔係叫做生意, 係幫黨/趙家姓人管理財富的前台, 馬雲都係呢款.

end up都唔係佢哋自己的錢, 係"黨"的財富.

中共大企業一定要有黨委, 有D公司決策唔係為佐business revenue, 而係執行黨通過黨委交代的指令. 當business revenue同黨的指令互相衝突果陣, 呢D企業會被迫以黨的指令優先.
條傻閪啲信徒多到

明明美國政府有比錢有新聞,又話fake news 又話要比多啲證據又成,成班傻仔跟風跟到忽撚左,一個生意人收錢做野有幾奇呀,係都要屈佢做義工,低能

但問題係條友有影響力,動搖到唔少人立場,明明今日先發表完完奶宣言仲咁多人死撐,仲以為自己上緊disucss baby condom,連呢到都咁多盲粉死忠,西方世界就更加數唔到,呢條友某程度上其實都幾危險
所以鐘意亂講嘢的Elon Mask其實好無奈

我傾向相信佢只喺想9up一下, 但係因為自己影響力太大搞出咁大noise出來
https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukrainian-kamikaze-drone-attacks-bomber-base-deep-in-russia

烏克蘭聲稱擊毀俄空軍基地內兩架Tu-22

今晚在各OSINT上就開始陸續傳出有關俄羅斯的Shaykovka空軍基地受襲的消息

不過一開始的資訊有些混亂,後來也有俄方的Telegram頻道報導有關該地攻擊的情報

俄方的消息一開始是說「成功擊落烏軍TB-2」,但所謂的照片證據隨即被Oryx查證是2020年雙亞戰爭的舊圖片

現在Warzone專欄也撰文描寫這件事件,而且號稱是有烏克蘭情報當局的爆料,大家姑且可信是有一定可靠程度

Shaykovka空軍基地是第22近衛重轟炸機師屬下第52重轟炸機團的老家,位於卡盧加州,離烏克蘭國境約210公里

烏克蘭媒體LB.ua指烏軍以自殺式無人機對該機場進行攻擊,有兩架Tu-22M3轟炸機在地上被摧毀

Warzone引述向他們爆料的烏克蘭情報人員也證實是擊破兩架Tu-22M3

暫時沒有當地的照片或衛星圖來對比作實

純粹以距離計算的話,之前烏軍對克里米亞的打擊也等同甚至超越了Shaykovka基地與烏克蘭國土的距離

所以烏軍肯定是有武器是能打到的,問題只是俄軍防空是否真的沒有成功攔到

PTT
無可能係鳩up,佢講既方案都好接近中俄一路以黎既策略:核威脅、聯合國、中立、歷史錯誤/問題、同埋突然一齊講烏克蘭台灣,其實有心link 埋兩樣野一齊,當一個和平pakcage 咁,話就話和談,但其實係徹底既投降

所以明顯有晒agenda,遲下實有咩前總統、政要會繼續接力出黎倡議呢兩個方案製造所謂共識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞