[D224-] 抗俄衛國 145: Slava Ukraini 烏軍突破赫爾松戰線進攻中

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
崇禎有心冇智
其實已經進展去到俄羅斯方面嘅人道災難
甚至係嘅單方面嘅屠殺。。
我想講人就係咁, 如果真係以"活命"為最優先選擇, 就唔會有咁多perdict唔到的事情發生啦.

家家都有本難唸的經, 我哋能做的只有盡力提醒, 同講不同的選擇將會有乜嘢後果, 最後點決擇, 取決於每個人自己考量.

同提督你仲有心想救得一個就一個唔同, 而家我已經唔會主動promote某D choice啦.
烏軍反攻根本算唔上戰鬥, 只係一邊(俄匪)不斷潰逃, 另一邊(烏軍)忙住追擊同清理戰場.
平時靠把槍推動榴彈

但冇人機點樣active榴彈令落地就爆?

用地心吸力撞擊力?
人地正常國家打夠7成8成兩針就放晒全部人
未夠期又無打
唔會唔俾你去超級市場 街市買餸
又唔會唔俾你用政府服務
又唔會迫9小朋友戴口罩同打針

香港打撚到第四針仲呢樣嗰樣
你咁講同其他國家都有國安法有咩分別
赫爾松洲副州長(偽)公開炮轟俄國防長及將軍,
叫佢地自殺算罷啦
https://www.reuters.com/world/europe/russian-installed-ukraine-official-pours-scorn-putins-generals-defence-minister-2022-10-06/
我只係講逼針, 無講其他防疫措施, 巴打諗多左.
不過我從來唔反對呢啲防疫措施, 因為可以令更多人走, 好事黎.

呢個政府已經痴撚左, 唔想打針快啲走, 去英美澳加或者歐洲國家.
唔好去東南亞, 唔好去台灣. 一句講晒, 生存優先.
翻譯:如果我們考慮俄羅斯利益,永久和平是有可能的。

屌你老母死肥婆,咁既和平要黎有什麼意思?即係好似北韓咁就夠和諧 夠和平?
傷兵先拖累蛾軍,一個傷兵點都要搵兩個人抬,所以蛾軍情願佢哋死,咁先唔會為後勤帶嚟壓力
DIY fuze

樓上條片都見到少少,個fuze係尖頭而唔係好似正常咁樣平頭
第一係壓力測試, 第二係極權一種"潛移默化"方式, 要人民慢慢"慣"暴政各種惡行, 覺得係"理所當然".
Thx 👍

學到野
咁搞士氣唔掂喎 (雖然本來都無乜)
最好搵原片, 而家只係quota一句, 無上下文.
醫返都大鑊、 俄狗未來30年一大筆醫療開支
1:02最上嗰個好似仲慢慢行咁
https://twitter.com/new27brigade/status/1578326370035597312
https://twitter.com/ulrichspeck/status/1578259134331371523
馬克龍仍然認為戰爭“必須在談判桌上結束”; “由於俄羅斯的大小和地理”。

這一聲明不會讓他成為東歐--的新朋友,這在某種程度上破壞了建立 EPC 的目的。
https://twitter.com/leventkemaI/status/1578050656442671108
由於俄羅斯遭受損失,瓦格納集團以高薪吸引外國僱傭軍

消息人士告訴 MEE,俄羅斯準軍事組織與拉丁美洲和歐洲的有組織犯罪集團聯絡,以招募更多戰士
布甸真係癲左
其實睇到俄(或者加埋中共)strategy trend:

宜家戰場失利, 俄國面臨爆煲邊緣, 就開始先用俄威脅, 再用立場比較親俄的人士例如黙克爾, 馬克龍吹風試探, 再有Elon Mask之類的商人出來講9話. 好典型, 都唔知repeat佐幾多次的分化, 試圖瓦解抵抗, 支援意志的混合戰手段啦.

對付呢種strategy都係一樣: 表達明確立場同底線. 和談可以, 但必需以烏克籣主權領土完整(以1991年計)的情況下進行, 否則就繼續打啦.
正正係烏克蘭睬你有味,應該要攞番克里米亞為止
有冇source?
應該唔會咁低莊掛
有contract喎, 美國同歐盟出錢幫烏克籣買足starlink的服務.

Elon Mask唔係免費提供的. 佢有收Charge, 只不過係美國同歐盟幫找條數, 所以冇source的話就唔可信.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞