【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
diu
深夜,兩老已經瞓着咗,我夾住喺佢哋兩個中間。瞓唔着嘅我望住天花板,一次又一次咁諗緊對家今日一連串嘅反擊,但始終諗唔到一個完美嘅方案。

其實只要順住勢安排義工去醫院,就係最好嘅解決方法,唔單止目前嘅困境會迎刃而解,甚至可以奠定防疫首功一事。

但世事邊有咁簡單,雖然泛民基層確實有唔少支持者非常堅定,甚至當中有人以死明志亦不在話下。但去到有一定名氣嘅政治人物,尤其係律師、醫生等專業人士,大多數都極為錫身,莫講話為咗防疫,就算係為咗香港少條毛都未必願意,莫講話入去高危病房。

但如果唔去,咁成件事就有啲麻煩,尤其係如果中國政府真係派醫護嚟香港,比佢哋搶先一步的話,市民一旦有對比,「無膽匪類」呢四個字就肯定走唔甩。

我知道七一會發生大遊行,換言之六月嘅時候疫情已經結束,問題係其他人唔知呀嘛,係咁嘅情況底下,又有幾多人願意去犧牲呢?

自由行、緊急醫療物資呢啲都係小事,只要唔解決政府呼籲義工抗疫呢件事,之前所有嘢都會付諸流水。
翌日 民間防疫工作小組會議

「琴日政府以及中聯辦做咗啲咩,相信各位都睇到,今日邀請大家過嚟,在希望群策群力,諗個辦法去應對難關。」

司徒華對住會議室入面嘅其他人講。

「喺度都唔同大家遊花園,最理想嘅方法,再睇吓在座各位有冇醫學界嘅朋友願意去醫院⋯」

司徒華自知呢個要求未免有啲強人所難,所以都無繼續講落去。

「華叔,唔係我唔想幫你,但我婦科㗎,入到去都幫唔到啲咩手⋯」

會議室入面有人咁講。

「我一家大細⋯你明㗎啦。」

亦有人咁樣回應。

之後,會議室入面就冇人出聲,現場一片沉默,大家你眼望我眼,好似等緊邊個頂唔順講嘢先咁。

「雖然我唔係醫護,但如果有需要嘅話⋯」

正當練Sir準備開口嘅時候,一把聲打斷咗佢。

「如果大家唔介意我經驗尚淺的話,我去又如何?」

開口嘅係一個短頭髮,圓面戴眼鏡嘅年輕醫生。
張錫憲?
幾好睇 留名
咪quote文啊
Lm
已經估到 樓主好嘢 樓主 cls
「如果大家唔介意我舊年先畢業,我願意帶着其他義工去幫手。」

嗰個男人繼續講。
如果我喺現場的話,恐怕都會大吃一驚,畢竟呢個人喺後世以其一系列與本土論述相關嘅著作成名,根本無幾多人知道佢係醫科出身。

佢最出名嘅作品名為《鬱躁的城邦》,佢叫徐承恩。

「好啊!徐醫生!果然年輕有為!有承擔!」
「未來就靠晒你哋班年輕人啦!」

果然離地中產嘅論點幾時都唔會變,一聽到有人願意承擔風暴,其他參與者就即刻興奮咁講,同啱啱推嚟推去嘅畫面完全係兩個世界。

「徐醫生⋯你知道呢件事有風險,你真係考慮清楚啦嘛?」

司徒華就一皺眉頭,對住佢問。
咁又啱嘅,入高危病房呢件事唔係講笑,更何況比起無人去,到時臨時縮沙就更加大鑊。

「唉⋯如果有得揀梗係唔想啦⋯但問題係而家我哋無得揀,係咪?有啲嘢總要有人做,如果個個都唔去,事情就會變得更加嚴峻⋯所以華叔你放心,我喺度應承大家,無人去的話,我去。」

徐承恩在一次向會議室入面嘅其他人表達自己嘅決心,而聽到佢呢番說話,現場亦有幾個人耷低頭,一副羞愧嘅模樣。

「好!就咁決定。徐醫生,我司徒華喺度向你保證,如果你唔好彩出咗事,我哋必定會作出補償。但無論點都好,今次你係責任重大,我哋一定唔會忘記你嘅付出。」

司徒華咁講。

第二日,民間防疫工作小組喺《蘋果日報》入面接受採訪,表示將會動員義工響應政府呼籲參與抗疫工作。

同時,工作小組嘅街站除咗派發物資,亦呼籲民間醫護人員登記做志願者。

一個星期後,民間防疫工作小組入面,將會參與政府志願醫護計劃嘅人,除咗徐承恩之外,合共30人,當中以診所及私家醫院嘅護士為主,醫生則5人,分別來自唔同嘅專科,其中一個正正係當日有份參與會議嘅人。
徐承恩
佢寫嘅書好有料
live
樓主,可唔可以唔用”志願者”呢幾隻字?寫得呢d文,受眾係咩背景大家心知肚明,呢幾隻字好土共。
文字獄
03年香港地又真係叫義工多
樓主我們到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞