【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
再推
推多下
等文中
支持
新讀者留名
繼續等文中
樓主呢
買波圖歐聯冠軍
幫緊你幫緊你 by樓主
好睇
Pish

召喚樓主
推呀
呢兩日出差,啱啱先返到屋企
盡量趕
在此之前先簡單解釋吓一啲故仔入面嘅問題。

有好多人都問點解唔直接賭波/投資賺錢,主要三點。第一,始終如果成日中都惹人注意,尤其係啲賠率極高嘅比賽。

第二,投資或賭博返嚟嘅錢係浮財,對未來發展唔算特別大幫助,只可以攞嚟作為第一桶金。舉個例子,我當你要搞軍隊,咁唔係你掉完嚿錢出嚟就成事㗎嘛,你之後後續人員、裝備都係一筆持續開支,所以經濟上最好都係能夠有一個長期提供穩定收入嘅來源。

第三點,其實主角嘅認知範圍係以小弟自己做藍本,本身我冇睇波,所以都淨係略略記得南韓德國巴西贏咗世界盃,至於邊界打邊界,其實我唔係好記得。至於投資的話,始終啲錢唔係主角自己揸手,只能夠委託他人代勞,所以呢部份會有一定風險。

同埋有關於60萬嘈嚟嘈去呢件事,其實喺香港嘅政治、社運入面,為咗呢啲小小嘅錢屌晒老母係經常嘅事。莫講話60萬,你諗吓DGX單嘢講緊3萬咋,咪一樣嘈。
夜晚八點

隨住時間去到高登在線人數最高嘅鐘數,參與一人一post嘅人亦越來越多,亦開始越嚟越有規律。

又最開始單純屌Admin Ban會員舔共,去到後來成個吹水台清一色「admin 扼殺言論自由!」,加上喺部份大口組成員嘅推波助瀾之下,越嚟越多人喺自己個鋪入面放埋連登條link,吸引啲人過檔。

至於點解大口組會落水幫手?咁就要從呢件事嘅前因開始講起。今次高登Admin激起民憤,係因為政治因素Ban咗「無鋒慧劍」同「買家甲」呢兩個會員,「無鋒慧劍」係大口組成員之一,有個分身叫左仔專家。

而「買家甲」即係林忌,同黃世澤一齊加入咗45條關注組,即後來嘅公民黨,而佢喺高登有個分身叫「專家左仔」,兩者關係之緊密可見一班。

雖然後世嘅公民黨以專業形象、中產離地著稱,但其實喺其前身45條關注組嘅時候,有唔少奇行種都參與其中,就例如啱啱講嘅黃世澤同埋林忌。

呢個亦都係點解係今次高登呢件事上面,要拉埋45條關注組一齊郁手,原因就係想利用佢哋係高登嘅呢批網絡力量。

時間好快就去到夜晚11點,雖然時間已經唔早,但洗版嘅人依然有增無減,而湧入連登嘅人亦越嚟越多,從最初嘅幾十去到上百,而家註冊嘅人數已經去到四百幾人。

至於高登方面,從來商業宣傳都係一樣必Ban嘅事,更何況係宣傳另一個同類型嘅討論區?於是乎唔少post咗連登條link嘅高登會員,冇耐就比Admin Ban埋。

而喺咁嘅風頭火勢下,呢一個舉動亦被認為係政治審查嘅一環,進一步激起民憤,令更多人參與一日一post當中,甚至開始唔單只係吹水台,連其他台都開始出現同類行動。
@正牌黃世澤
@交加街38號
爛牙佬召喚
樓主笑你奇行種
有文
樓主出多幾篇
推多下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞