【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
明明姓徐點解改姓歐陽
邊個位
陳雲?
可能可以寫到同徐步高crossover
不過2006年主角先9歲未當到差
「爹哋,可唔可以帶我去海洋公園呀?我要睇熊貓~」

收到電郵嘅第二日,我就扮扭計叫老竇下個月帶我去海洋公園。冇辦法,一個五歲嘅小朋友又點可能單獨出門口,唯有用一家人出門口嘅機會,以「走失」嘅方式先可以短暫咁單獨行動,另一方面,我亦都需要一個人口密集嘅地方,盡量降低被注意到嘅可能性。

「呃⋯咁呀⋯」
「老公你下星期六有假咩?我聽日返去問吓嗰日我可唔可以調更,得嘅就嗰日陪阿仔去啦。」

如是者,日期就俾老母定咗做下個星期六,10月19日。

確定咗日期之後,我都喺同日深夜聯絡對方,表示願意進行更多交流,但拒絕面對面見面,並希望對方能夠提供一部電話方便日後聯絡,至於如何交收,我就表示喺當日下午三點五十五分,將裝住電話嘅袋放喺K8附近嘅電話亭入面,我自然會去接收。

而面對我嘅要求,對方並無提出異議。仔細諗諗其實都唔出奇,相比起我提供嘅情報,呢啲條件確實唔算係啲咩,不過既然對方好奇我嘅身份,當日佢一定會喺附近觀察。
拎到電話之後就可以做到好多嘢
至於點解係海洋公園?對於前世喺海洋公園做咗兩年威威司令嘅我嚟講,雖然年代唔同,但好抵對附近嘅路線都仲有印象,算係半個主場優勢。

相反對方嘅年齡層,局限咗佢對呢啲主題樂園唔會太過熟悉,亦會令佢喺人群當中顯得更加突兀,方便我留意到佢。

至於當日交接嘅方法,我心裏面亦有初步盤算,至於得唔得,唯有成事在天。
10/19/2002 0800

「阿仔對唔住呀,啱啱青山公路嗰邊出咗事,大Sir叫我去幫手,唔去唔得呀,不如下次先去海洋公園啦。」

「我唔制呀!爹哋你應承咗我㗎!」

同前世一樣,10月19號嘅朝頭早,青山公路發生交通意外,兩架巴士相撞,最終造成61人受傷,作為警察嘅老竇,就自然俾人call返去啦。

「呃⋯不、不如咁啦,今日媽咪帶你去,下次一齊去好冇??」

「⋯冇辦法啦」

望住老竇略帶愧疚嘅神色,我心入面唔都唔少都覺得有啲對唔住佢,因為佢心入面諗嘅係一家人共享天倫之樂,我諗緊嘅係同人接頭開始作反嘅第一步。

更何況,而家呢個情況唔多唔少都係計劃當中。屋企個電腦就全家共用,兩老唔少工作文件都放喺電腦入面,包括佢哋嘅更表。

見到佢哋今個月得十九號兩個都放假,本身就預計有唔少機會佢哋會揀呢一日。而點解要揀呢一日,正正就係因為朝頭早會有交通意外,老豆一定會俾人call返去。

至於點解我咁清楚?因為前世我就喺架巴士入面吖嘛。
對唔住,出之前唔記得check一check
有啲位有少少錯字或者語病,大家體諒吓
Lm
live左
幾有趣 爸打加油
有少少睇死亡筆記嘅感覺
如是者,我就同老母兩個人出發去海洋公園,一路上心諗面諗緊接頭嘅事,表面仲要扮出一副小朋友興奮雀躍嘅樣,老實講,仲攰過坐臭格。

時間去到三點半左右,我同老母經過山頂摩天輪附近。

「媽咪,我想食炸雞!」
我指住附近嘅小食亭,同老母講。

「….好啦,咁你企定定喺度等我,唔好亂咁走啊,知唔知啊。」

「……」
我冇應佢,因為我知道我肯定會亂咁走。見到老母開始行遠,我就趁住呢個空檔,跑咗去K8附近記一個轉角位提前進行觀察。

果不期然,大約五分鐘之後,一個連約50歲初,頭髮略帶斑白,留短鬚嘅中年男子出現喺附近,手上攞住一個啡色手挽紙袋,而佢亦好明顯咁打量緊附近嘅途人,冇錯,就係佢啦。

老實講,佢同周圍一家大細或者情侶相比,真係頗為突兀:着住黑色Polo,西褲加休閒皮鞋,帶着一副幼框眼鏡,第一眼望落去就覺得佢係一個學者或者教授,雖然事實上佢的確係。

但亦多得咁樣,我第一眼就留意到同周圍人群格格不入嘅佢。
live咗
你估吓
嗰個唔係今日㗎
比多大約兩三個鐘
Lm
上世嘅自己呢?喺巴士度?
有樣
對唔住啊今日有啲重要嘢要做,而家先得閒
至於文,幫緊你幫緊你
海洋公園嘅最後一場海豚表演喺三點半開始,到接頭預定時間嘅五分鐘後,即四點鐘結束,換句話嚟講,呢個時段會係全日人流最多嘅時候。

另一方面,老母去咗買嘢食,按照當時嘅人數,大約需要十至十五分鐘,而由發現我走失去到聯絡工作人員進行廣播,需要嘅時間大概係十分鐘左右,理想情況兩者嘅時間應該重疊。

冇錯,其實成個計劃好簡單,用密集嘅人流作為掩護,然之後利用廣播嗰一瞬間引開對方嘅注意,然後拎走個袋,不過就算唔順利,都勉強仲有plan B。

再一次觀察目標人物,確保冇其他人喺附近待機,我就喺附近嘅花叢執咗粒石仔,然後調整位置繼續等候。

十分鐘後,時間已經嚟到三點五十五分,目標人物亦都將個袋放咗喺電話亭下面,然後繼續坐喺長凳度觀望。

「歐陽健峰小朋友!歐陽健峰小朋友!你家長而家喺客戶服務中心等緊你,麻煩聽到嘅話同附近嘅工作人員求助。」

隨着廣播響起,目標人物確實被引開注意,望向廣播一方。正當我準備行動之際,卻發現附近嘅人流尚未足夠充當掩護。

「咁⋯唯有靠Plan B啦⋯希望唔好俾人斷正⋯」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞