【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
「各位同學,尋日『我的志願』張工作紙大家做咗未呢?有冇同學仔可以同大家分享吓?」

隨着老師發問,唔少小朋友都舉起隻手,爭住發表自己嘅「偉論」,但係又有幾多人嘅夢想,可以堅持到大個?

「我大個想做醫生,因為….」
「我想做老師⋯」

我抬頭望一望窗外,見到接放學嘅家長陸續去到幼稚園門口,見到人群當中自己父母,我知道係時候到我啦。

「老師!我,歐陽健峰!未來想做個警察,同爹哋一樣,除暴安良,維護法紀,捉晒啲壞人!」

我特登用一個較大嘅聲量,等喺門口嘅父母聽到我講啲咩。呢個就係呢幾年我一直扮演嘅形象,一個憧憬父親,一心想做個警察,智力上比起同年人較為優越嘅小朋友。

只有咁做,先可以為提前接觸警察系統一事作鋪墊,畢竟一個想做警察嘅小朋友,叫老竇帶佢見下「警察叔叔」,一啲都唔出奇,你話係咪?

喺返屋企嘅路上,老竇抱住我,好開心咁同老母講:

「老婆,你話我哋難得放假來接仔仔,竟然聽到阿仔話想做警察,『除暴安良,維護法紀』,睇吓講得幾好!」

然後佢露出一個得戚嘅笑容。

「阿仔不嬲都叻仔㗎啦,不過你呀,阿仔想做警察,你就要做個好榜樣俾佢睇,知唔知啊。」

我老母就咁樣回應。

就係咁,我哋一家三口就返屋企,但兩老唔知嘅係,我的而且確係想「除暴安良」,不過同佢哋諗嘅可能有少少唔同啫。
Lm
留名
同日深夜,我確定屋企所有人已經瞓着咗之後,偷偷地爬起身,去到客廳打開咗部電腦。

呢部電腦係一年前老竇買返嚟,由於平日我會用「上網睇書」做藉口問兩老借用,因此無set到密碼。

入到桌面,見到右下角嘅「12/06/2022」日期,除咗感慨一下命運嘅偶然之外,亦都確信今日係踏出第一步嘅日子。

用着久違嘅鍵盤,喺Yahoo!到打出「Freegate」進行搜索,呢個係一個係2022年3月,由美國NGO推出嘅VPN,最早係為咗令法輪功學員避免中國嘅網絡封鎖,但對我嚟講,有另外一個用途。

我需要令我嘅代理人相信我,我一個方法就係展示出對未來嘅掌握,但於是一來稍有不慎,就會令自己身份曝光,因此我哋需要利用VPN增加追查嘅難度。

開咗VPN,簡單咁註冊咗一個Yahoo! Mail,從網上搜尋到佢嘅電郵地址,逐字逐字咁開始寫一封Email。

「敬啟者:

本人有重大事宜告知,但由於諸多事務纏身,唯有以電郵形式聯絡,還請見諒。

1. 6月15號世界盃土耳其對中國,將以土耳其三比零勝出。

2.本月末將有一批法輪功學員被香港政府拒絕入境。

3. 9月23日,香港教區樞機胡振中將會因骨髓癌病逝,主教一職將由陳日君接任。

對於上述資料還請保密,而情報來源請恕本人現階段未能透露,但當時機成熟時還望撥冗面談。

X上
開埠161年6月12日」

雖然呢封E-mail放喺10年之後同詐騙、垃圾電郵無分別,但放喺而家呢個時代至少都會望兩眼,只要內容成真,相信能夠引起佢嘅注意,為之後嘅接觸鋪路。
留名支持
係咪打錯咗年份?
邊個位
2022年?
頂⋯唔小心打錯咗
2002先啱
lm
lm
勿爛尾
主要係你驚唔驚會俾人搞
其實小弟就唔驚俾人搞
最驚係大家唔鍾意啫
暫時幾好睇
我就鍾意嘅
lm
最鐘意用真名。
會唔會有老懵董出現,幫我打鳩埋佢。
煲呔權會唔會同老懵董搞基?
留名
如是者一連幾月,我都喺返學、放學、觀望局勢三者循環當中渡過。但值得慶幸嘅係,喺電郵入面提及嘅三件事都如前世一樣發生。

喺十月上旬,正當我喺深夜一如既往檢查電郵嘅時候,發現一封新嘅回覆。

既然第一步,即勾起對方注意嘅目的已經達成,咁而家就係要同對方接觸並取信於人。但在此之前,我要好好諗吓點樣同佢接觸。

對對方而言,一個能夠準確預測未來嘅人,自然會對其身份覺得好奇,會猜度背後動機亦係合理不過。甚至企喺對方而家嘅立場,接觸一事會否有公權力介入亦係未知之數,因此必須要再三謹慎。

對我而言,暴露身份意味着損失,先唔講會對往後扮演警犬一事造成變數。重要嘅係,我而家先得五歲,喺對方眼中只係一個小朋友,哪怕掌握住一個準確而神秘嘅情報來源,一旦身份比對方得悉,往後要影響佢嘅決策會變得更加困難。

因此,係呢一步嘅重點,就係喺接觸對方與身份保密之間取得平衡,既要令對方信任,又要隱藏自己嘅身份。
今日去到呢度,今晚俾多少少時間我諗諗之後點寫
聽日繼續,大家可以估吓對方係邊個
有興趣可以多啲討論
LM
對手想見面
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞