【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
「練sir,長話短說,我想問吓尋日工作小組籌咗幾多錢?」

「⋯六十八萬」

冇錯,尋日工作小組係有籌錢。除咗喺起點附近嘅街站之外,遊行沿途都有急救站,而急救站都有捐款箱收取捐款。

雖然對比後世下下一、二百萬嘅七一籌款額,六十八萬並非一個大數字。但問題係今年嘅七一,除咗幾個泛民大政黨之外,其他組織都冇擺設街站,換言之七一嘅捐款總額,有一大部份係去咗工作小組到。

而且選舉臨近⋯明㗎啦。六十八萬,已經夠一個人選立法會,當年新東補選都係用咗七十五萬,加上工作小組本身嘅義工,如果民主黨真係成功收割工作小組嘅資源,咁對於嚟緊嘅選舉自然有好大嘅幫助。

「咁呀⋯睇嚟佢哋對呢舊錢勢在必得…」

我回應道。司徒華對呢舊錢就一定係想食㗎啦,過於強硬應對雙方只有徹底反面,但而家未係時候。換言之,我需要一個方法,可以令雙方唔好搲爛面嘅情況下,保住啲舊錢,如果唔係成個沙士嘅計劃,就竹籃打水一場空。

事出突然,加上冇諗過佢哋可以咁唔要面,我根本冇提前做好呢方面嘅準備,而依家距離會議繼續只係剩低十五分鐘。

官司未完、沙士後遺症、工會…霎時之間我個腦入面淨係諗到呢啲關鍵詞⋯
?唔熟嗰陣啲政治環境,嗰陣係咪冇工會?係咪會捐左筆錢比啲醫護搞工會?
嗰陣應該得啲藍工會
咁多年唯一一個有印象嘅工會就係國泰
香港唔興工會嘛
都係2019先開始建立
得個垃圾職工盟
push 加油
呀!!!
文呀
現實係有共匪解放軍嘅存在,七百萬人黃晒都冇可能獨立。睇樓主最後點兜
Push
如果700萬人黃晒又未必獨立唔到
起碼有Popo啲裝備
仲有外國勢力
兩日了
拋西瓜!樓主呢
Popo夠同老解打?
好睇 求文
認真 樓主唔出文唔緊要 大家會等
但係上吓水報平安啦
唔好意思,要各位擔心
冇事未死未俾狗咬,人唔喺香港
本身諗住星期日更新多少少,結果天氣轉舊傷發作,睇吓呢兩日盡量補返
等你
無事就好
保重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞