【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
追數, 快更
俾多少少時間我,英國時間12點之前一定有更新

對唔住各位大佬
「今次聯絡,係有一啲更加重要嘅嘢想同你講,或者話想同你合作。」

「⋯⋯坦白講,我同你素未謀面,好難相信你。」

對於佢嘅回覆,其實都係合理之內,試問邊個會無啦啦相信一個藏頭露尾,又未見過面嘅人?

「你唔相信『我』唔緊要,我只係將信息提供俾你,做定唔做,決定權以及件事嘅控制權都係你手上,至於消息嘅準確性,相信我唔需要多講。」

「嗯⋯請講」

「今年年底,廣東省將會爆發一種致命病毒,冇耐之後將會傳播到香港。我希望你能夠喺疫情爆發初期,利用自己嘅身份,公開呼籲政府封閉與中國嘅關口,阻止病毒蔓延。」

其實我心入面非常清楚,香港政府根本唔會應承封關,畢竟比起你哋班賤民,舐共先係第一要務。不過我都唔在意是否封關,重點係在於「公開呼籲」,等到疫情爆發,市民苦不堪言,最早提倡封關嘅人就自然顯得有先見之明,簡單嚟講即係「老師又中」。

「第二,相信你都知道香港政府已經就23條進行諮詢,來年將會正式放上立法會,而屆時公布嘅內容將會比你所知嘅更加嚴苛,我希望你能夠喺反對23條嘅活動當中扮演更重要的角色,例如可能參與相關團體,或者以體制內嘅身份去公開批評。」

「嗯⋯第一點冇問題,但第二點相信你都知我而家喺中央政策組做緊顧問,角色上可能會有少少尷尬,如果係利用我而家呢個角色,向政府表達民意⋯」

練sir語氣多少有啲猶豫,始終咁樣做就等於同政府徹底決裂,今年只係2002年,唔多唔少對香港政府仲抱有希望都係情理之中。

「咁如果我話俾你聽,因為你支持民主派嘅立場,政府將會要求你長期休假,直至合同結束呢?由始至終,體制內嘅民主派人士,只不過係擺設。」

「如果係咁⋯你俾我考慮吓。」

雖然休假一事其實發生喺零四年下旬,而練sir亦都冇明確咁應承喺23條一事更加高調參與。但係唔緊要,經過沙士一事,佢只會更加相信我提供嘅消息,更何況以我認識嘅佢,最終都係會落水,應該⋯

「最後,希望你可以喺呢一年準備大概二十萬,並留意一下IT、公關嘅相關人才,未來會用得着。放心,啲錢唔會經我手。」

「冇問題。」

「OK,咁我哋以後保持聯絡,多多保重。」

「大家咁話⋯不過雖然我今日咩都見唔到,但『年輕人』做嘢,要謹慎為上,保重」

「年輕人」,到底佢係見到我?定抑或只係憑聲線同語氣判斷?我突然慶幸自己嘅選擇,好彩係練乙錚,無論立場抑或人格上都叫可信,如果係陳雲就大鑊了。

不過宜家諗咁多都無謂,但小心為上,我將電話卡拆咗出嚟,掉咗落馬桶入面沖咗佢,然後行出殘廁,準備為今日嘅行動收尾。
係陳雲就大獲
咁快live幾時先追到大結局
為左巴打世界時鐘教埋英國,加速唔該
個頭開得幾吸引, 希望唔好爛尾, 支持
如果係希爾頓大總統,佢肯定大肆宣傳完之後咩都唔做
「媽咪,對唔住呀,頭先我個肚痛,廁所出到嚟就聽到個鐘響,所以就行開咗⋯」
「叫咗你企喺度等㗎啦!你係都唔聽!」

喺客戶中心,一個大約四五歲嘅小朋友俾佢老母鬧緊,而小朋友眼濕濕,喊住咁同老母道歉。嗯,嗰個就係我。

從殘廁出嚟之後,我就向着最近嘅客戶中心行去,至於眼上嘅淚水,就係喺附近廁所水龍頭用水沾上去,始終而家得五歲,梗係好好利用下年齡優勢啦。

「媽咪,我以後唔敢喇⋯我哋返屋企啦,好冇?」
「冇下次呀,下次再係咁就唔要你㗎啦,知唔知呀!」

如是者,我就同老母踏上歸家嘅道路。
剩低嘅,就係等今年年尾,我哋親愛嘅「祖國」送俾我哋嘅嗰份大禮。
「有關近日廣東省疫情一事,特區政府必須聆聽專家意見,採取行動。

誠然,如今當地疫情未惡化至全面爆發,但如果特區政府『後知後覺』,一切早已太晚。而要最大程度杜絕疫情蔓延,最有效方法便是對內地實施全面封關,早前本人亦將相關意見表達予政府,但政府中人由於擔心對旅遊業影響,將上述提案否決。

但當疫情蔓延至香港,收危害的不僅是香港經濟,而是將近七百十萬香港市民的生命。生命無價,在市民的生命安危面前,一切措施皆非過為已甚⋯」

練Sir亦都開始提出全面封關,但如我所料,唔單止政府,連大多數香港人都覺得太過誇張,總之有人批評練Sir誇大疫情,嘩眾取寵。不過唔緊要,過多幾個月你就知死。

不過既然輿論上嘅部署已經搞掂,跟住就係啲實際小小嘅嘢。我望一望個鐘,而家六點都未到,距離兩老返屋企仲有一段時間,菲傭喺廚房煮緊飯,於是我就行入間房鎖起道門,喺床下底拎部手機出嚟,將事前已經準備好嘅電話卡放入去。

至於張電話卡點嚟?梗係偷老竇枱面啲散銀啦。

「喂,我係X。呢幾個星期,相信教授你都過得唔係咁輕鬆,不過唔緊要,過多兩個月就唔同世界㗎啦。」

「最好係咁啦,如果唔係我呢鋪都少少麻煩,畢竟而家部份輿論矛頭都指向我。」

「放心啦,有啲嘢⋯改變唔到㗎」
「今次聯絡你,係想你提前喺海外入一批口罩、保護衣同埋相關物資,另外如果能力許可,可以搵一啲信得過嘅人,兩個月之後有用。」

「冇問題。」

邊個話信政府冇事㗎?防疫唔靠群眾自發,靠政府條屍都臭啦。不過呢個係一個好機會,只要降低喺沙士入面政府嘅角色,之後嘅反彈就更加強烈,睇怕今次董建華隻腳都係要提前病發㗎啦。
屌,漏咗一段仔,出多次
Post左相同文
係呀,唔小心Copy少咗
原來唔同sor
出得一篇
各位大佬體諒吓,正經嘢要緊
live 咗
劇情緊湊
幾好睇喎
好睇,但我更期待
如果 『預言』失敗後會點
留名
好睇 Lm
好故已正評Lmlm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞