【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike

赤柱監獄 飯堂

「各位香港市民大家好,以下係新聞報道」

「行政長官李文龍發表新年講話,指來年2047年將會係「一國兩制」嘅最後一年,作為行政長官,將於最後一年繼續帶領香港,保持經濟以及民生各方面穩定發展,並希望能夠與中央政府穩定過渡⋯」

我抬頭望一眼電視機,睇住嗰個令人聯想起朝鮮廣播員嘅CCTVB主播,不由自主嘆咗一口氣。

「2047….話咁快已經入冊25年,時間過得真係快…」

冇錯,2020年《國安法》通過,當時我因為推動香港獨立運動,俾政府以「顛覆國家政權」名義拘捕,2022年被判終身監禁,去到今年已經係第25年。

就係咁,我大概有一半嘅人生喺監獄裏面渡過,由25歲嘅後生仔慢慢變成一個50歲阿叔。當然,有類似經歷嘅人唔止我一個人,當年有唔少人都同我哋一樣,曾經為咗呢個地方去付出,然而失敗收場。

「睇咩啊,反正呢世人都出唔到去,嗱嗱臨食完飯出去放風好過啦」

喺我身邊,一個年齡相若嘅阿叔捧住裝住飯餸嘅鐵兜,坐喺我身邊,一邊食一邊講。佢係阿傑,遲我兩年入嚟,原因係持械殺警。

「阿傑,你甘心就咁咩?」
「屌,唔甘心你可以點,出到去咩?出到去又點,你同我都五十幾,打得郁咩?更何況而家咩世界你又唔係唔知。」
「…」
「話唔定下年我哋就送去長城監獄打靶呢,唔好諗咁多啦。」

我冇答佢,枱頭再望多眼電視機。

「來年就真正回歸了,咱們作為中國人自然是非常感動…」

睇住電視機入面嘅「街頭訪問」,見到一班十幾歲嘅小朋友講住一口流利嘅北京腔,熱淚滿盈咁表達自己對「祖國」嘅熱愛,再諗起下年。唔甘心、憤怒、絕望…本來以為多年嘅牢獄生涯已經抹走咗呢啲情緒,但係呢一刻卻連同過去嘅回憶不斷湧現喺心頭。

諗起當初第一次走上街頭,對香港未來嘅憧憬;諗起後生嘅時候嘅鴻圖壯志,誓要通過自己雙手完成香港人共同嘅悲願;諗起嗰個改寫香港未來嘅炎夏;諗起曾經喺茫茫人海入面相遇過嘅嗰個人⋯我心入面突然之間有有一個決定。

「屌你老母,你講乜撚嘢!」

我突然大嗌,攞起不鏽鋼餐盤,一下一下咁出盡力跟住阿傑個頭毆落去。

「歐陽健峰!你發咩癲!你黐咗線呀!」
阿傑嘗試喝停我,但係我冇理佢。歐陽健峰,呢個名到底有幾多年無聽過呢?無錯,我同《十年》入面其中一個主角一樣名,我都曾經引以為傲。但亦因為咁,入冊之後就冇人叫我個名,連柳記都係根據囚犯編號第一隻字叫我「四仔」,後來就變成「四哥」、「四叔」。

「全部同我停手!踎低!」
作為最高設防監獄,懲教人員反應自然迅速,郁手無耐就即刻衝咗入嚟,將我制服並帶走。

打交就自然入水飯房(單獨囚禁),但係喺押送離開之前,我回頭同阿傑講:

「我床下底仲有兩包朱古力,當賠罪啦。」然後笑咗一笑,就俾懲教人員帶走。

行咗一段時間,我就俾佢哋送咗入一間單獨囚室,入面只有一張床,簡單嘅枱櫈同埋一個不鏽鋼座廁。
我望一望牆邊一個唔起眼嘅記號。

「果然冇錯⋯係六號房。」

喺赤柱監獄度過咗25號,自然唔係咩收穫都冇,呢個監獄入面絕大多數嘅地方我都去過,亦都係唔少地方收埋咗一啲「寶藏」,而我亦會偷偷地留低記號,以作識別。

就係咁,我瞓喺張床度直到人靜夜深,大約凌晨四點左右,偷偷地爬起身,從不鏽鋼座廁同牆壁之間嘅夾縫入面拎出一塊鋒利嘅金屬片。

「你哋可以阻止我出去,總冇可能阻止我死掛。」

但在此之前,仲有一件事要做。

我拎出跟住一齊入水飯房嘅紙筆,簡單寫低遺言,隨即就將金屬片插入自己條頸,扯開左個傷口,鮮血亦隨之噴擁而出。

係彌留之際,我再一次望向床上面嗰張俾幾滴鮮血浸濕嘅紙,上面寫住一句說話。

「當我為之奉獻一生嘅故土消亡之際,我亦失去活着的最後意義。

歐陽健峰 絕筆」
唔知過咗幾耐,我隱約聽到耳邊傳來一陣聲音。

「太太,吸、吸、呼!見到個頭㗎啦,加油啊!」

我唔係已經死咗喇咩?點解仲聽到人講嘢嘅?我嘗試擘大眼,但好似俾嘢黐住咁抹極都擘唔開,成個人就好似俾嘢唧出嚟咁,由一個溫暖潮濕嘅地方慢慢接觸到冰冷嘅空氣。

我再一次盡力擘大隻眼,但亦不過隱約見到一絲景色,係我眼前嘅係⋯一隻巨大嘅鮑魚。

「我屌!!」
嚇一條嘅我準備嗌出聲嘅時候,發現自己氣管入面有唔少液體,因此忍唔住一陣咳嗽。

「太太,辛苦你啦,係個男仔。」
當我聽到耳邊啲嘅說話之後,我終於頂唔順,陷入沉睡當中。
支持,好的開頭
兩年後 1999年

兩年過去,除咗終於唔使飲奶,可以久違咁食返啲正常嘢之外,我亦都漸漸理解到而家嘅處境。

如各位所見,我返咗去出世嘅時候。

「一架中華航空嘅班機由於颱風森姆影響,於香港國際機場着陸期間發生意外,機翼折斷並發生火警,機上三人死亡,50名乘客重傷⋯」

我坐喺電視機面前,一邊食緊糊仔,一邊聽緊電視機入面嘅新聞,而屋企個菲傭就喺廚房洗緊碗。

呢兩年入面,為咗避免惹起麻煩,唯有好好扮演BB仔嘅角色,同時係唔令人懷疑嘅前提下,盡可能收集更多消息,分析情況。

然後我得出一個結論,現時嘅處境同我認知嘅90年代末期一模一樣,兩德統一、蘇聯解體、台灣第一次民選總統選舉、香港及澳門主權移交,所有一切都冇改變,除咗呢樣。

「咔嚓」
「我哋返嚟啦,阿仔,有冇掛住老豆啊」
隨着鎖匙打開鐵閘嘅聲音,一對連約20歲尾嘅男女走入屋入面,男嘅相貌雖然唔算標青,但粗眉大眼加上國字臉,感覺就十分正氣;而女方則算得上眉清目秀,但眉目中隱約俾人一種柔中帶剛嘅感覺。

冇錯,佢哋就係我呢世嘅父母。

同前世住公屋,老竇做的士司機,老母返酒樓嘅唔同,今世嘅環境相對好好多,兩老對我亦非常唔錯,除咗一點之外都非常滿意,就係佢哋嘅職業。

我老竇,歐陽震華,PC6954,隸屬旺角警署重案組嘅一名探員;我老母,葉芷晴,喺羅湖懲教所嘅福利官。

而依家住緊呢間屋,叫做黃大仙紀律部隊宿舍。
Live 推
一個鐘之後再up
晚飯過後,我瞓喺張床上面,繼續思考緊未來應該點做。

我知道就算有先知先覺嘅優勢,但要改變未來依然係一件非常困難嘅事。而前世種種遺憾如今尚未發生,哪怕放低過去嘅包袱亦未嘗不可。

但我唔想辜負每個人嘅付出同犧牲,哪怕如今尚未發生。

但決心歸決心,現實歸現實,家陣先得兩歲,行路都未行得穩,我可以點做呢?

首先,香港人嘅本土思潮萌芽於一零年之後,過早推動同宣傳香港獨立,無論基於我嘅年齡以及社會環境都唔允許,時機來臨之前過早行動,最好嘅下場都只係成為下一個陳巧文。

換言之,喺15歲之前,我要做嘅就係利用先知先覺嘅優勢,提前部署。

另一方面,兩老嘅職業局限咗我唔能夠公開行動,如果唔係隨時反面。喺十八歲有獨立能力之前,貿然同父母決裂絕非一個明智嘅選擇。

加上受年齡限制,好多嘢好難出面去做,因此需要一個代理人,一個可以幫我出面,可信嘅代理人,利用情報優勢獲取佢嘅信任,代替我喺枱面上培養自己嘅勢力。
好好.
整個故事由2047開始,但整個監獄同2022一樣。突出社會內在毫無進步過,而電視畫面反映外在光鮮,不過敗絮其中。

對白對比兩個人完全唔同嘅心態和性格,2047不單象徵一個新時代來臨,亦表示舊時代結束,主角更加無生存意義。

看到父親職業係警察,我已經知道故事走向同埋結局。
概念唔錯,可以寫到好精彩嘅大場面。
如無意外聽日夜晚繼續更新
有趣
lm
有趣有趣

估唔到第一回就扭一扭條橋
留名
Lm
留名一身蟻
lm
唔通最後老竇被主角做低?
九點左右開始更新
但有樣嘢想問吓各位巴打
你哋會唔會介意小弟直接用現實人名,因為始終咁樣比起用同音字冇咁尷尬
如果唔係要諗太多新角色會好煩,同埋我驚自己都唔記得
而呢個代理人,我心目中已經有人選,根據平日所睇到嘅消息,佢嘅人生軌跡同前世一樣。換言之,佢將會喺未來成為民主派嘅一員健筆,並慢慢成為獨立運動嘅其中一個重要支持者。

可惜嘅係,目前佢仲喺政府入面擔當要職,而家貿貿然去接觸為時尚早,但到時機成熟要如何取信於佢,我已經有所打算。

但扶持代理人只係一方面,既然我選擇隱藏身份,咁「歐陽健峰」呢個人亦未嘗唔可以從另外一條路為未來嘅獨立運動爭取優勢。前世獨立運動除咗缺乏資源同情報,更重要嘅係我哋冇辦法係關鍵時刻對政權造成致命一擊,所以暗地裏既要培養勢力,明面要做嘅就係爭取上述三者,加上作為警察嘅老竇,我決定⋯

做一個「愛黨愛國」嘅警犬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞