【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
「⋯各位香港人,再一次感謝大家今日願意行出嚟。」

「今日遊行嘅時候,身邊有唔少香港人同我講『多謝』,覺得我喺沙士入面做咗好多嘢,覺得我係第一個警告大家嘅人,好值得尊敬,但其實並唔係咁。」

「我冇好似班醫護咁冒生命危險入病房救人;我亦都冇好似班義工咁數月來如一日,將物資分發比大家;亦都俾唔上各位香港人,大熱天時依然行出嚟,表達自己嘅聲音。」

「真正值得尊敬嘅,係喺病房入面奮鬥喺第一單嘅醫護,喺街站入面面對威脅仍然毫不退縮嘅義工,係各位香港人。」

練Sir停咗一停,然後繼續講。

「我所做嘅,只不過係憑良心出發,講出一啲政府想隱瞞嘅事,等大家有所警惕,就係咁簡單。」

「但我亦希望各位香港人能夠記得,正正係因為董建華,以及其政府嘅隱瞞,先至令香港係沙士期間出現咁多不必要嘅犧牲,所以我哋必須令佢哋附上責任。」

「各位香港人,請你哋喺今後繼續堅持落去,唔好令死者白白犧牲,可以嗎?」

講完台下一片叫好嘅聲音,好似所有參與遊行嘅人都願意持之以恆咁堅持落去。但可惜嘅係,民意確實有如滔天洪水,人數夠多未嘗唔能夠衝擊政權,但潮漲快退潮亦快,如果冇辦法合理咁運用民意,唔夠一個星期又係「太陽照常升起」。
夜晚九點,雖然太陽已經落山,部份遊行人士亦都已經抵達終點並散去,但依然有唔少香港人繼續加入到遊行隊伍當中,港島依然人頭洶湧。

民陣亦因為人數太多,將終點改為雪廠街,但有部份參與者堅持要遊行至政府總部,並開始與警方對峙。

夜晚十點,皇后大道中雪廠街交界。

「以下係警方呼籲,由於遊行參與者過多,與主辦單位協調之後,今日遊行終點將改為雪廠街,並於十點半結束,請遊行人士在此有秩序散去,多謝合作。」

「喂!搞咩啊!」

「今日終點係喺政總㗎嘛!你哋係咪想計少數咋!」

「開路!開路!」

雖然時間已經唔早,但仍然有幾萬人喺遊行隊伍當中。而聽到警察呢番說話之後,遊行人士開始同佢哋對峙。

半個鐘頭後,警察開始將遊行人士推上行人路。

「遊行已經結束!麻煩大家上返行人路!」

「喂!你哋唔好再推!後面好逼冇位啦!」

但因為現場實在太多人,就算已經盡量行去兩邊行人路依然企唔晒,唔少人仍然要企喺馬路邊。而喺行人路,已經逼到好似沙甸魚罐頭咁樣,加上當中亦有人係一家大細出嚟遊行,所以現場嘅人都開始鼓躁。

「有小朋友㗎!唔好再推得唔得呀!」

「先生!上返行人路啊!聽唔聽到啊!」

雖然聽到有遊行人士咁講,但有警察,唔係,係警犬依然夾硬推啲人上行人路。

終於⋯

「哎呀!我隻腳!!」

行人路嘅人群入面,有一把女聲傳出。

「屌你!都叫你咪撚再推囉」

終於有人忍唔住,用手推開咗嗰個警察。

「先生!!我警告你!你而家係襲警啊!」

「都講咗後面有大有細,叫你唔好再推囉!」

推開警察嗰個男人咁講。

然而,香港警察會講道理就唔係香港警察啦,話口未完,就開始有一對軍裝跑過嚟戒備,準備拘捕嗰個男人。

「咩啊!咁係呀嗎!一陣間人踩人點⋯」

佢未講完,啱啱俾佢推開嗰個警察就捉住佢隻手,喺腰到拎手扣出嚟準備拘捕佢。

「喂!你做乜嘢啊」
「停手!」

見到警察拎手扣出嚟,周圍嘅群眾有人叫佢停手,亦有人發出不知所措嘅尖叫,甚至有人跑走。

不過,除咗身邊有幾個人嘗試救佢之外,大多數嘅人都係一邊走一邊屌,得個睇字。

冇錯,This is Hong Kong ,何況係零三年嘅香港。

不過喺不遠處,冇人留意到有一個後生仔拎住攝影機,影低晒呢一幕。
今日姑且到呢度先?
冇人話俾你停
大家追緊就留下言,有陣時見到冇人覆以為冇人睇
出多幾篇啦
就係咁,七一遊行落下帷幕。

「今日民間人權陣線於港島發起遊行,主辦單位表示超過65萬市民參與,而警方數字則表示參與者有50萬。

另外係今晚10點,有遊行人士不滿無法前往政府總部,與警方發生衝突,期間一名男子被拘捕⋯」

同日深夜,我望住電視機有關今日遊行嘅新聞。

果然,更有組織性嘅動員方式喺呢個社交平台尚未普及,群眾對遊行尚未厭倦嘅年代的確能發揮奇效。但可惜嘅係,香港人嗰種盲目推崇「和平、理性」嘅性質依然根深蒂固,最終七一只係多咗15萬人,並冇其他意外收穫。

不過總算係俾前世更好。

深夜,我再打開電腦,睇一睇高登嘅留言,但卻意外發現一則頗為有趣嘅貼文。

【有片】七一差佬拉人現場影片

入面嘅內容就係今日七一尾段,警察粗暴推人上行人路嗰段片,望住入面似曾相識嘅對話,我嘴角不禁露出笑容。

始終而家大家都未見過大蛇屙尿,雖然推人上行人路喺往後只係小兒科,但係而家只要好好運用,恐怕可以對警察嘅形象造成唔少衝擊。

始終零三年仲係小朋友夢想會做警察嘅年代。

而E-mail入面,有一封來自練Sir嘅電郵,內容係司徒華聽日召集民間防疫工作小組嘅成員,打算開個會。

唔知點解,我聞到出事嘅味道。
留個靚名
今日到呢度
留名
冇人睇未照出囉
突然咁多文
Pish
lm
上個月見過呢個post 估唔到已經更咗咁多
好睇 支持
究竟班泛民係咪受到壓力諗住階段勝利
出快少少 好吊癮
支持樓主
睇緊㗎屌
一路睇一路唱今天我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞