【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
樓主呢
都話呢兩日比較忙,而家開始更新
聽日俾我唞唞,星期一繼續
七一遊行前夕

「唔好意思,我唔太認同練生你想係七一遊行呼籲市民罷工呢個諗法,首先嚟得咁倉猝,你好難要市民響應。更何況,罷工就等於同政府完全決裂,而家我哋有冇需要做到呢部呢?我唔係咁睇⋯」

係一間會議室,民間人權陣線以及其他組織正就住七一遊行開最後一次會,為聽日嘅遊行做好準備。

而啱啱呢番說話,就出自司徒華之口。過去曾經阻止六四大三罷嘅司徒華,今日再一次走到罷工嘅對立面。

「相信各位朋友都睇到政府嘅態度,點解我會提倡呼籲罷工?就係因為我覺得除咗遊行,我哋需要有其他途徑向政府施加壓力,既然民意喺我哋呢邊,點解唔試吓用一次短期嘅罷工去施壓呢?」

練乙錚咁講。

「練生,可能你唔係政界中人唔知道,不過政治唔係咁㗎。有陣時淨係識得施壓只會有反效果,必要時都要識得向對方讓步同談判先得㗎,要『有傾有砌』完先可以爭取到目標,係咪先?」

「有傾有砌」呢四個字一出,唔使諗都知係邊個,梗係劉慧卿啦。

眼見氣氛開始緊張,時任民陣召集人胡露茜就開口諗住做架樑。

「呃⋯大家不如咁啦,既然係呢方面有咁大分歧的話,我諗都唔係咁適合用民陣或者喺主辦單位嘅大台上面去呼籲,咁但係如果有人或者組織係想咁做的話,我哋都唔會阻止嘅,始終呢個係你哋自由⋯」

其實罷工並非我嘅主意,畢竟前世嘅經驗話俾我哋聽,喺未解決「手停口停」以及罷工對普通打工仔所造成嘅負面影響之前,香港人係唔會大規模罷工㗎。

要出現大範圍罷工,首先要解決嘅係佢哋生計嘅問題,例如其他國家有啲工會會喺罷工期間,為參與工人提供經濟支援;至於被解僱等等負面影響,人哋外國都有好多工會都會提供法律支援,以避免參與者會因為罷工受到不公平對待,咁香港呢?

冇啊,甚至連法律支援都係局限於被捕方面,當打工仔參與罷工,又要驚冇飯開,又要驚俾人炒,你又點樣要求佢哋去響應呢?

我相信每一個參與遊行嘅人,心入面唔多唔少都有想保護呢個地方嘅諗法,但係咪每一個人都願意付出到咁多呢?

因此香港嘅罷工,只會係打工仔請假參與遊行,而做唔到外國嗰種大規模、有聲勢嘅罷工活動。

返返去會議室入面,「解決」咗係咪應該呼籲罷工呢個問題之後,接落嚟嘅都係當日遊行嘅詳細流程,以及唔同組織嘅一啲意見。

最終傾出嚟嘅結果,都係同前世差唔多,唯一有變化嘅就係強調民間防疫工作小組嘅角色。

始終除咗23條,咁多人願意出嚟遊行嘅原因之一,就係因為沙士防疫政策失當,而民間防疫工作小組呢個組織存在本身,就正正係政府無能嘅表現,亦都係民主派喺沙士當中付出嘅具現化。

就係咁會議結束,各組織亦返去為七一遊行作最後準備。
一兩個人嘅努力始終好難左右大局,除非你可以做到甴近平嘅地步
7月1日

我坐喺電視機面前,準備睇電視台有關於七一遊行嘅新聞。

其實可以的話,我都想去現場睇吓,始終話晒都叫做近代香港抗爭史嘅開端,亦係我改寫香港命運嘅開始。但可惜同前世帶住我參與遊行嘅兩老唔同,老母要返工唔使講,而老豆亦有參與遊行,不過係去維持公眾秩序⋯

「而家嘅時間雖然只係晏晝兩點半,佢嚟遊行出發仲有一個鐘頭,但係銅鑼灣一帶已經人頭湧湧。警方甚至一度因為人潮過多,喺地鐵站一帶進行人流管制,現時亦呼籲市民可以利用天后或附近其他地鐵站前往銅鑼灣。

喺維多利亞公園,今日係同一地點有團體發起活動,慶祝回歸六周年。而參與遊行嘅市民已經迫滿咗中央草地,有部份參與者要企喺外圍或者附近地方等待遊行開始⋯」

睇住電視機嘅新聞,同前世零三年七一好似冇乜分別,但無論係人潮管制定人流聚集嘅速度都比前世快少少,相信人數應該會多過五十萬。

1530 維園足球場

「今日我哋遊行嘅目的有三:要求董建華落台!反對23條立法!追究沙士失當!感謝各位香港人今日願意行出嚟!我哋而家宣佈遊行正式開始!麻煩大家請向怡和街方向出口出發。」

大台宣佈咗遊行開始,遊行隊伍亦開始出發,一路上唔少人帶住自製嘅橫額、紙牌,上面寫住「董建華下台,好事自然來!」、「反對廿三 (https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%89%B9%E5%88%AB%E8%A1%8C%E6%94%BF%E5%8C%BA%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E6%B3%95%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%8D%81%E4%B8%89%E6%9D%A1),還政於民」等各種口號。

參與遊行嘅人,大多都響應主辦方嘅呼籲着住黑衫,而除咗喺主要幹道上嘅遊行隊伍,喺地鐵站、附近其他道路入面都可以見到黑色嘅人潮向着大隊會合,喺電視台嘅直升機畫面下,就好似百川赴海,黑色嘅河流滙聚成奔騰嘅大江,不斷咁衝擊高牆。

同時記利佐治街作為由銅鑼灣站前往維園入必經之路,每次遊行各大組織都會喺度有街站嗌咪,今次都唔例外。而喺民間防疫工作小組嘅街站前,有唔少人選擇停喺度聽,因為講緊嘢嘅,正正係其中一個有份入去病房抗疫嘅醫護,徐承恩。

「各位香港人,好感謝大家今日願意行出嚟參與遊行,表達自己嘅聲音。」

「唔知大家有冇聽過一句說話:上醫治國,中醫治人,下醫治病。呢句說話亦係今日我會參與遊行嘅原因。」

「沙士疫情,喺香港人以及一眾醫護嘅努力下終於告終。冇錯,醫生可以醫好病人,但如果今日病嘅唔係一個人,而係一個制度,一個政權,又有邊個可以醫番好佢哋?」

「就係靠各位香港人。只有大家願意企出嚟,向政權表達我哋嘅不滿,用民意去打低嗰班禍港官員,先可以醫返好香港。」

「所以今日企喺度嘅大家,同當日參與抗疫嘅我哋一樣,都係對抗緊病菌。我哋對抗嘅係病人身體入面嘅沙士病毒,今日大家所對抗嘅係,喺香港政府入面嘅紅色病毒。」

天上艷陽高照,台下觀眾鼓掌,而稍遠處嘅街道上,香港人奔流成河,匯聚到遊行大隊當中。
7月1日

我坐喺電視機面前,準備睇電視台有關於七一遊行嘅新聞。

其實可以的話,我都想去現場睇吓,始終話晒都叫做近代香港抗爭史嘅開端,亦係我改寫香港命運嘅開始。但可惜同前世帶住我參與遊行嘅兩老唔同,老母要返工唔使講,而老豆亦有參與遊行,不過係去維持公眾秩序⋯

「而家嘅時間雖然只係晏晝兩點半,佢嚟遊行出發仲有一個鐘頭,但係銅鑼灣一帶已經人頭湧湧。警方甚至一度因為人潮過多,喺地鐵站一帶進行人流管制,現時亦呼籲市民可以利用天后或附近其他地鐵站前往銅鑼灣。

喺維多利亞公園,今日係同一地點有團體發起活動,慶祝回歸六周年。而參與遊行嘅市民已經迫滿咗中央草地,有部份參與者要企喺外圍或者附近地方等待遊行開始⋯」

睇住電視機嘅新聞,同前世零三年七一好似冇乜分別,但無論係人潮管制定人流聚集嘅速度都比前世快少少,相信人數應該會多過五十萬。

1530 維園足球場

「今日我哋遊行嘅目的有三:要求董建華落台!反對23條立法!追究沙士失當!感謝各位香港人今日願意行出嚟!我哋而家宣佈遊行正式開始!麻煩大家請向怡和街方向出口出發。」

大台宣佈咗遊行開始,遊行隊伍亦開始出發,一路上唔少人帶住自製嘅橫額、紙牌,上面寫住「董建華下台,好事自然來!」、「反對廿三 ,還政於民」等各種口號。

參與遊行嘅人,大多都響應主辦方嘅呼籲着住黑衫,而除咗喺主要幹道上嘅遊行隊伍,喺地鐵站、附近其他道路入面都可以見到黑色嘅人潮向着大隊會合,喺電視台嘅直升機畫面下,就好似百川赴海,黑色嘅河流滙聚成奔騰嘅大江,不斷咁衝擊高牆。

同時記利佐治街作為由銅鑼灣站前往維園入必經之路,每次遊行各大組織都會喺度有街站嗌咪,今次都唔例外。而喺民間防疫工作小組嘅街站前,有唔少人選擇停喺度聽,因為講緊嘢嘅,正正係其中一個有份入去病房抗疫嘅醫護,徐承恩。

「各位香港人,好感謝大家今日願意行出嚟參與遊行,表達自己嘅聲音。」

「唔知大家有冇聽過一句說話:上醫治國,中醫治人,下醫治病。呢句說話亦係今日我會參與遊行嘅原因。」

「沙士疫情,喺香港人以及一眾醫護嘅努力下終於告終。冇錯,醫生可以醫好病人,但如果今日病嘅唔係一個人,而係一個制度,一個政權,又有邊個可以醫番好佢哋?」

「就係靠各位香港人。只有大家願意企出嚟,向政權表達我哋嘅不滿,用民意去打低嗰班禍港官員,先可以醫返好香港。」

「所以今日企喺度嘅大家,同當日參與抗疫嘅我哋一樣,都係對抗緊病菌。我哋對抗嘅係病人身體入面嘅沙士病毒,今日大家所對抗嘅係,喺香港政府入面嘅紅色病毒。」

天上艷陽高照,台下觀眾鼓掌,而稍遠處嘅街道上,香港人奔流成河,匯聚到遊行大隊當中。
唔小心post多咗,呢段出多次
好耐無見過黑衣人潮
lm
終於有呢種故
留名支持
買波膽
其實罷工並非我嘅主意,畢竟前世嘅經驗話俾我哋聽,喺未解決「手停口停」以及罷工對普通打工仔所造成嘅負面影響之前,香港人係唔會大規模罷工㗎。

要出現大範圍罷工,首先要解決嘅係佢哋生計嘅問題,例如其他國家有啲工會會喺罷工期間,為參與工人提供經濟支援;至於被解僱等等負面影響,人哋外國都有好多工會都會提供法律支援,以避免參與者會因為罷工受到不公平對待,咁香港呢?

冇啊,甚至連法律支援都係局限於被捕方面,當打工仔參與罷工,又要驚冇飯開,又要驚俾人炒,你又點樣要求佢哋去響應呢?

我相信每一個參與遊行嘅人,心入面唔多唔少都有想保護呢個地方嘅諗法,但係咪每一個人都願意付出到咁多呢?

好欣賞呢段
FF故得嚟都冇脫離現實
幾時寫到販民入中聯辦 好睇!
lm
晏晝四點半,雖然遊行隊伍隊頭已經到達政府總部,但仍然有大批市民喺維園等候出發,而且人數太多,警方被迫要開放來回兩條行車道供遊行隊伍使用,部份巴士同電車無法前進,無奈停喺遊行人群當中。

「屌,遊咩行,阻撚住晒。」

喺其中一架電車入面,一名中年男子開口講。

「咪就係,平日就唔撚見你搞,放假先嚟搞,嘥晒我哋啲時間。」

同行嘅中年婦女道。

但其實邊日搞遊行又有咩關係,就算平日搞,你哋咪又係抱怨阻住你哋返工。

但話口未完,電車上層就傳嚟有乘客高呼口號,與遊行群眾互相呼應嘅聲音。

「香港人!加油!老懵懂落台!」
「反對23條立法!」

有人帶頭自然就有人跟,電車上層有唔少乘客都跟住高叫口號,亦有準備參加遊行啲人拎出反對23條嘅海報,向遊行隊伍展示,而遊行隊伍則以掌聲同歡呼聲回應。

嗰個中年男子突然之間發現電車入面一片肅靜,望一望四周,絕大多數嘅都係着住黑衫嘅人,佢哋冇出聲,冇鬧佢,只係默默咁樣用鄙視嘅眼光望住佢。

佢迫開電車入面嘅人群,行去司機側邊叫佢開門。

「先生,唔 好 意 思 呀 ,而家人咁多我諗咁樣好危險,我唔可以開門俾你㗎~」

司機冇開門俾佢,反而露出一個「睇人仆街最開心」嘅笑容咁同佢講。

現場氣氛頓時有啲尷尬。
「…現時遊行隊頭經已抵達政府總部,但係喺銅鑼灣以及港島沿線範圍皆有大批市民繼續會合至遊行隊伍當中,現時警方已開放怡和街、軒尼詩道、金鐘道全部行車線供遊行隊伍使用,但現場仍然非常擠迫,主辦單位估計現時有限人數已經超過35萬人⋯」

睇住電視機嘅新聞,而家先四點半已經有35萬人,換言之去到今晚人數一定會高過前世七一。但問題嚟啦,前世五十萬人遊行到夜晚十點隊尾先去到政府總部,今世人數更加多,會唔會因為咁樣又有啲咩變數呢?

另一邊廂,天后地鐵站。

民建聯立法會議員陳鑑林正接受緊無綫電視嘅訪問。

「陳鑑林議員,唔知你對今日嘅遊行有咩睇法呢?」

有記者係咁問佢。

「我諗其實今日出嚟嘅人大多數都唔清楚23條嘅內容,我諗佢哋當中有好多人都係被誤導⋯」

都唔知話佢係弱智,定係太睇唔起香港人,有冇諗過係講出呢番說話嘅時候,身後就係無數憤怒嘅香港人。

「屌你老母!收皮啦!」
「撚樣!你講咩呀!」
「食屎啦你!」
「陳鑑林!食屎!陳鑑林!食屎!」

有人開始喝倒采,亦有人因為佢嘅不當言論開始指罵佢,一時之間喺地鐵站入面「陳鑑林!食屎!」呢句口號此起彼伏。

而比無數憤怒嘅人民邀請佢進食排泄物嘅陳鑑林,唯有快步離開現場。

而係政府總部外,民陣已經Set好咗大台,正有講者對住台下嘅香港人發表演說,而拎住咪嘅,正正係練乙錚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞