【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
樓豬呢
有S2?
live 留名
董建華落台,曾蔭權上,當時政通人和加中共經濟起飛,先會出現北京奧運時全港支持的局面,等睇主角點喺依段時間為本土/獨立做準備
細個戴n95焗到仆街
話n95先防到
Lm
唔好意思要大家久等,香港時間20號夜晚到21號朝早至少更新一次,然之後如果星期五冇咩大礙的話,就開始恢復每日更新。
等你 真係好好睇希望可以keep住寫落去!
策反曾蔭權
其實當年覺得佢廢
但係佢都只不過係做得唔夠 對比其他又真係冇咁臭
不過冇人知佢心入面其實諗咩 最好有個試探,了解過程
甚至本身都係仆街但係說服到佢做好事之類
咁我信最少菲律賓人質事件佢係企喺港人度嘅
依家睇清晒共狗嘅面目 發現佢真係好難做
自問俾著我喺嗰個位都唔會做得更好
5月1號 深夜

我坐喺電腦前面,打開練乙錚send俾我嘅E-mail,入面嘅內容係最近佢所得知嘅消息以及一啲可能值得留意嘅事。由於現階段我冇辦法直接參與其中,因此唯有拜托佢用呢種方式,令我可以完整咁了解而家發生嘅事。

由工作小組嘅成員參與醫院抗疫工作已經差唔多半個月,雖然過程偶有蝦碌嘅情況出現,但整體而言,佢哋敢於付出嘅態度以及部份人傑出嘅表現,成功得到唔少醫院醫護嘅認可。

簡單嚟講,就係工作小組成功喺醫護入面建立更高嘅支持度,尤其是係當政府無高官落場,陳馮富珍連入醫院都唔敢嘅情況下。

而另一件練Sir認為值得關注嘅事,就係徐承恩喺威爾斯親王醫院幫手期間,同負責接洽義工嘅醫生做咗朋友,而嗰個醫生亦都對民間防疫工作小組嘅工作表現出一定程度嘅興趣。但我重視呢一則消息嘅原因,係因為嗰個醫生個名叫—沈祖堯。

睇完電郵嘅內容,我開始思考要點樣回覆。得到醫護信任同埋結識沈祖堯都並非當下能夠發揮作用,而且我記得五月開始有唔少醫護殉職,點樣把握呢個機會更為重要。

疫情期間醫護本身就有光環,殉職嘅醫護就有兩個光環;而呢次疫情本身就係因為政府處理不當導致蔓延,為佢哋討回公道亦係應有之義,無論從功利定公義出發,都必須為佢哋討回公道。

我回覆練Sir,希望佢喺民主派當中搵一個可信嘅法律人士,準備嚟緊入稟法院起訴政府防疫政策不當導致不必要人命傷亡,亦都寫咗一個人名,表示如果一時三刻搵唔到好人選,可以聯絡佢。

雖然後世各種法律程序都不再被人信任,大家亦唔會期待入稟法院能夠有咩效果,但今次唔同,無論贏定輸定拖,贏嘅都係我哋。

官司贏咗,自然就證明香港政府防疫政策不當,係佢哋害死香港人同一眾醫護;輸咗,而家民情洶湧嘅情況下,香港人只會認為係法庭偏袒政府,唔會承認呢個結果;拖,就會俾人認為係拖延時間,刻意隱瞞真相。

更重要係司法程序期間披露嘅各種文件同資料,尤其是係喺沙士期間,有唔少有趣嘅消息喺後世直至零四年之後先慢慢公佈,當中不乏能夠衝擊政府形象者:例如陳馮富珍拒絕落淘大花園視察,甚至不惜以辭職作威脅,又或者中共所謂「支援」比香港嘅防疫物資實際上係報大數等等,如果能夠提前被披露,相信能夠進一步動搖董建華政府。
高招
lm 寫得非常之好 加油樓主
希望主角可以展示下財技 畢竟錢都好重要
2003年allin apple
2008定9 allin tsla
5月28日

「屯門醫院胸肺內科醫生 謝婉雯醫生於今日凌晨因搶救無效於屯門醫院逝世,終年三十五歲⋯」—五月十三日。

「今日朝早,再有一名醫護因感染非典型肺炎離世,死者為聯合醫院健康服務助理 鄧香美,終年三十六歲⋯」—五月十六日

五月即將結束,如同前世歷史一樣,喺呢個月入面陸續有醫護人員殉職。講起上嚟好似巧合一樣,五月嘅時候疫情已經得以舒緩,無論係確診或死亡個案都遠遠不如四月高峰期,而殉職嘅醫護早似眼見疫情即將告終,終於可以鬆一口氣咁離開我哋。

我內心亦曾經有過掙扎,明明知道歷史嘅發展,如果提前干預,係咪可以避免佢哋嘅犧牲呢?我諗唔係。無論係謝婉雯醫生、徐承恩、一眾義工乃至到今日仍然堅守崗位嘅醫護人員,唔通佢哋唔知有風險咩?佢哋知。

佢哋願意冒住呢個風險,喺高危病房下對抗疫情,或者係出於作醫生嘅操守、責任心;或者係出於對呢邊土地、對生活喺呢度嘅人嘅熱愛;又或者只係出於作為一個人嘅惻隱之心。

但我相信,就算我當日企喺佢哋面前,同佢哋講佢哋會中沙士、會犧牲,佢哋一樣會亳不猶豫咁走入病房,就正如前世無數人明知勝算甚微,依然選擇為咗香港走上街頭一樣。

香港呢個地方能夠成為美麗嘅「東方之珠」,我堅信並唔單單係政府嘅施政,而係因為喺每一個時代入面,都有一班願意犧牲嘅香港人:參與香港保衛戰嘅老兵、六七暴動對抗暴徒嘅警察同軍人、沙士期間嘅醫護、一零年之後開始走上街頭嘅每一個香港人⋯

正正因為有呢班人,呢個又嘈又迫又污糟嘅地方,先會成為無數人心目中嗰個美麗嘅香港。
感嘆過後,都係要面對現實。

逝者而逝,佢哋已經盡咗自己嘅責任,喺病房入面拯救患者直到最後一刻,接落嚟就係我哋嘅事:用佢哋嘅犧牲,更早咁揭露香港政府嘅醜惡真面目,為香港獨立打下基礎,醫好呢一個「病港」。

之前已經同練Sir溝通過,相信工作小組都會盡快接觸殉職醫護嘅屋企人,哪怕只得一個願意企出嚟一齊起訴政府,就係我哋嘅勝利。

6月1日

「謝生,唔好意思,喺呢個時候都要打攪你。今次聯絡你,主要係因為我哋都聯絡緊其他殉職嘅醫護家屬,會唔會願意企出嚟同政府索償。

始終政府一開始確實存在決策失誤,喺呢件事上點都好要負返啲責任,我哋都想藉此令政府披露咁多決策嘅詳情,起碼還返大家一個公道⋯」

司徒華對住電話講。

「⋯唔好意思,我理解你嘅諗法,亦唔係唔同意,但始終而家我哋的確冇呢個心情,希望你理解⋯」

電話嘅另一邊,係一把沙啞而悲傷嘅男聲。

「嗯,我哋絕對明白,打攪晒你。」

同一時間,民間防疫工作小組嘅其他成員都陸續聯絡緊殉職醫護家屬,但始終事發無耐,唔少家屬都依然苦思於親人嘅離世之中,大多數都未有明確同意,或者表示需要更加多嘅時間考慮。

但時間唔等人,我哋既然會諗到聯絡家屬起訴政府,港共亦會想盡辦法拉攏、安撫佢哋。
愛國嘅就犧牲
賣國嘅就榮華富貴
同日,行政會議

「有關於近日接連有醫護殉職,各位有冇咩諗法。」

會議室入面,董建華對住其他行政會議成員講。

「特首,我諗而家最需要擔心嘅係,班泛民會唔會去煽動醫護家屬,如果萬一真係嘅話都幾麻煩。」

一個滿頭白髮嘅老女人對董建華講,佢係律政司司長梁愛詩。

「咁⋯大家覺得應該點處理?」

董建華還視四周,問道。

「我建議為殉職醫護追授勳章,並盡快聯絡佢哋提供資金捐助或其他支援,等佢哋覺得政府係關心佢先,至少唔好比泛民利用。」

葉劉淑儀對董建華講。

「呢方面可以考慮吓,大家仲有冇其他諗法?」

隨着董建華咁問,其他行政會議成員都開始講自己嘅意見,但一眾高官入面,有三個人始終含糊其詞,無提出任何實際建議。

佢哋分別係:曾蔭權、梁振英同埋唐英年。
唔通兩位未來特首會有咩陰謀
今日大概到呢度先
大家鍾意的話多啲留意同埋俾個正平,當係俾少少鼓勵
想知搵邊個律師/大律師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞