【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
雖然比泛民騎劫係嬲嬲地,但係諗返喺嗰個時空背景之下搵泛民真係合情合理
返到沙士時期,我第一反應係買樓
如果有陳雲出現嘅話
成個故事會好有趣
留名
Lm
跟住落嚟嘅半個月,「民間防疫工作小組」亦陸續開始佢哋個活動,搞街站派發口罩、各種防疫物資,喺社區舉行防疫講座等,亦因此收穫唔少市民讚許。

3月18日

今日屋企兩老久違咁帶我出去行吓,喺街度見到「民間防疫工作小組」嘅街站,但接落嚟嘅一幕,可為令我啼笑皆非。

「民間抗疫,刻不容緩!各位街坊,麻煩大家過嚟攞個防疫包,出門口嘅時候記得戴口罩!」

街站入面,一名男子喺度嗌咪。

「婆婆,拎個防疫包先走啦」
「我屋企仲有個伯爺公⋯俾多個我得唔得呀。」
「好啊,你拎住啦」

正當義工喺度派發防疫物資嘅時候,一個戴住口罩嘅男人,拎住份報紙行過嚟恕駡道。

「就係因為你哋喺度搞住晒!搞乜嘢街站!人哋局長都話你哋咁樣亂咁搞係增加『社區接觸』,你哋活動係增加傳染風險!咁搏為咩,咪又係為咗選票!收皮啦你!」

跟住佢將份報紙掟落地下,睇清楚個抬頭,係《大公報》。

「呃⋯你哋唔好理佢,繼續派先,呢度我處理。」

揸住咪嘅男子咁樣同義工講。

「叫撚咗你哋唔好派!玩嘢啊!」

男子捉住其中一個女義工嘅手臂,然後雙方糾纏期間,女義工俾推跌,撞咗落張枱度,啲物資跌到一地都係。

眼見搞大件事,嗰個男人轉頭就跑,而我老母你同我講。

「阿仔,走啦唔好睇啦。」

但諷刺嘅係,喺嗰個男人逃跑嘅時候,我見到佢口罩上面嘅角落印咗一個logo,上面寫住「「民間防疫工作小組」。
當然,中共決定開你波,就梗唔係一篇報道批評咁簡單,人哋要嘅係喺輿論上有壓倒性嘅優勢。

「衛生福利及食物局局長楊永強表示,政府已經就沙士疫情進行各種防疫措施,雖然有社區陸續出現個案,但整體仍然處於可控制階段,未有全面爆發嘅風險。

但同時佢亦強調,今日有團體發起活動,派發防疫物資。楊局長表示,理解市民嘅擔憂,但呢種大規模嘅活動會增加社區接觸嘅頻率,反而增加社區感染嘅風險,呼籲相關團體停止活動⋯」

「【警世】我阿媽拎完防疫包之後中咗沙士⋯」

「屌,泛民政棍出嚟做Show,咪又係為咗選票,而家呢個時勢,為咗個議席真係可以命仔都唔要⋯」

「我朋友係泛民議助,佢同我爆料話啲口罩係喺東南亞啲黑心工廠買返嚟,唔合乎規格,買咗都冇用⋯」

從《大公報》公開批評民間防疫之後,輿論攻擊鋪天蓋地而至,上至高官批評,下至網絡謠言,一時之間,原來支持民間抗疫嘅民意似乎有些許動搖。

縱觀中共成個輿論攻勢,不外乎幾點:

1.派物資會增加群眾接觸,加快病毒蔓延
2.民間團體係為咗選票先去派物資
3.物資來源有問題

整體上,依然離唔開中共維穩嘅三板斧。不過而家嘅情況,我並唔急住諗對策,倒不如先讓子彈飛一陣,反正依家有泛民頂住,更何況「司徒老鬼」絕對唔係浪得虛名。
求加速
嗰陣時講真,亦只有泛民可以揀

但諷刺嘅係,喺嗰個男人逃跑嘅時候,我見到佢口罩上面嘅角落印咗一個logo,上面寫住「「民間防疫工作小組」。

已經識放臥底
其實只係講緊有啲藍絲一邊攞着數一邊屌
屌lm
印象中嘅03沙士,好多人都係戴紙/布口罩,
嗰個年代冇乜講究乜嘢來源地或者規格

頭盔:沙士仲細個
lm
留明
lm
live咗,唔好爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞