【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
呢兩日病到七彩,比我唞唞
好好睇 希望唔會爛尾
take care
take care
樓主加油
樓主安好?
人生第一次知道原來人類有咁多方法可以從身體入面排出水份
呢兩日可能會盡量恢復更新,費事要大家等咁耐
4月17日 威爾斯親王醫院

距離民間防疫工作小組宣布會參與志願醫護計劃已經約一個星期,香港政府亦一如既往,咩都冇效率,搞人就最快手,其他民間志願人士仲等候安排嘅時候,工作小組嘅醫護就已經被安排到唔同嘅醫院投入工作。

今日,係佢哋開始工作第一日。

「詳細嘅工作內容相信大家都已經收到E-mail,呢幾日大家先跟住我哋睇一睇先,之後再安排大家嘅工作⋯」

喺前往病房嘅路上,一名着住保護服,戴住口罩嘅醫生對徐承恩,以及其他志願醫護講。

雖然戴住口罩睇唔到表情,但明顯現場所有人都神色凝重,甚至有幾個較為年輕嘅人已經開始喘氣,畢竟接落嚟大家要面對嘅,係肆虐香港,人人聞之色變嘅「沙士」。

一邊行,嗰個醫生問徐承恩。

「徐醫生,有件事我唔係好明。如果講我哋醫院醫生係無辦法,照顧好每一個患者係我哋嘅責任的話,咁點解大家會願意過嚟幫手?始終沙士⋯會死人㗎。」

徐承恩沉默良久,然後講。

「其實⋯我都唔係好知,但如果夾硬要講,可能係作為醫生嘅初心作祟啩。更何況,有陣時總係要有人付出,件事先會向好嘅方向發展,如果每一個人都袖手旁觀,最後結果就係大家一齊玩完。」

「我⋯只不過係想做好所有自己可以做到嘅事而已。」

「初心⋯」
嗰個醫生重複咗呢兩個字,陷入思考當中。

無耐,佢哋行到門前,門嘅另一邊,係沙士病房。
利申:唔太熟醫院運作
如果有錯漏希望大家留言指正
不忘初心
lm
4月20日 維園音樂亭

「嗱~馬力,你哋民建聯咁樣就唔啱啦,平時就話我哋民主派做Show,呃選票,而家有事就要我哋嘅義工去醫院幫手。市民嘅眼睛呢,就雪亮嘅,邊班人口響響,有事就縮埋後面,大家有眼睇啦。」

城市論壇入面,劉慧卿正對着時任民建聯主席馬力講,同場嘅仲有楊永強同埋練乙錚。

「雖然劉慧卿咁講好似過分咗啲,但道理我就認同嘅。你唔可能一邊要我哋防疫工作小組冒生命危險,一邊係背後傳謠言,拖後腿㗎嘛。」

練乙錚咁講。

「我哋民建⋯」

正當馬力準備發言反駁嘅時候,劉慧卿打斷咗佢。

「等等,我未講完。既然你哋民建聯咁有心,你哋都唔係無醫生呀,又唔見你哋組織義工去醫院?」

「其實我哋都有呼籲黨內嘅醫生朋友⋯」

馬力嘗試反駁,但傻嘅都可以見到佢明顯咁落入下風。

其實都相當合理,正所謂「藍絲都係香港人」,我哋有嘅陋習,佢哋都有,中產以及專業人士追求穩定同保守,並唔單只係民主派嘅專利,甚至講起怕死,親中陣營有過之而無不及,有邊有可能搵到人去醫院呢?

係咁嘅情況下,只要將兩邊拎出嚟對比,自然高下立見,無論點樣操作輿論,事實就係事實。

但城市論壇只係成個輿論反擊嘅冰山一角。喺網絡上,你會見到開始有人問:「泛民都入咗醫院,你楊永強幾時入去幫手?」;報紙上面,隔幾日就會拎返董建華夫婦Full Gear落區嚟講;電台入面,周不時都會聽到一眾名嘴恥笑建制派「冷氣軍師」,自己企喺後面就指指點點。

我坐喺電視機前面睇住城市論壇,心諗今日已經四月尾,而歷史上七一遊行能夠如期舉行,換言之距離疫情完結大概仲有兩個月。

只要呢兩個月無其他突發,輿論上就算係已成定局。
lm
留名
pure white 巴有另一個故係類似呢得題材,但斷左,希望呢到有good ending
其實睇咁耐都唔知你嘅目的係乜。爭取民意希望全民支持雙普選甚至獨立?
標題已經話咗你知啦,仲問
哦,再柒一次
留名
啲人腦殘係咁
冇斷
好耐無入嚟 push
富奸
唔好斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞