【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
有趣
Live
plan b
國屍
我除低隻鞋,將隻襪反手套喺手上當手套,拎起舊石仔,再一次審視廁所、電話亭同火警鐘之間嘅位置。

目標人物坐喺長凳上面,距離廁所大概左方五、六米左右,視線範圍可以見到廁所正門以及電話亭。而我嘅位置就係廁所右方大約四米嘅轉角,火警鐘嘅位置喺喺廁所右側嘅牆邊,啱啱好位於對方嘅視線死角,好彩嘅係,廁所後面啱啱好有條巷仔可以從右手邊去到左邊,而且廁所附近冇閉路電視。

過咗五分鐘,睇海豚表演嘅人群陸續離場,而目標人物可能係因為等咗五分鐘都未見人,顯得略微唔耐煩,開始觀望四周。

而眼見離場嘅人已經去到我身處嘅位置,於是我就混入人群,慢慢向着火警鐘方向行去。
點解個個都估係陳雲
or cyleung
認真咩?其實個外貌特徵應該都唔難估
wait… no it’s John Tsang
好睇,留名 好耐無追故,樓主加油 唔好爛尾呀
最多慢嘅啫,應該就唔會爛尾
Live
我拎起手上嘅石頭,扑爛咗火警警報嗰塊玻璃,隨之而來嘅,就係一陣蜂鳴聲。

感謝香港人微乎其微嘅危機意識,絕大多數人都冇立即逃避,而係喺原地四圍張望,至於目標人物有冇被吸引注意?我已經冇時間再關注,依家要做嘅係,跑!

我通過廁所後面嘅小巷跑到去左邊電話亭位置,望一望個袋,入面係一部無盒嘅諾基亞。我拎起部電話放入褲袋,轉頭就跑。

的確,而家跑走仲有機會會引起目標人物注意,但係唔跑,無論係扑爆火警警報、拎走他人財物抑或身份曝光是但一樣都夠我一身蟻,因此盡快脫離現場係目前嘅最優解。
果然係引起混亂乘機搞事
lm
留名
離開現場之後,我行咗去附近另一個廁所嘅殘廁,鎖門,然後坐喺馬桶上面重新整理一次啱啱嘅成個過程。

扑火警警報同拎電話嘅過程會唔會比途人見到?好大可能,但公園咁大,只要同老母會合之後盡快離開,相信咁啱撞到我機會唔高。同埋只要電話冇人報失,其實兩件事都唔係大事,會追查嘅可能性唔大。

目標人物會唔會見到我?唔太可能,成個過程並冇同佢有任何視線接觸,就算拎電話嘅時候亦都有人潮阻擋視線,最有可能只係逃離現場嘅時候見到我嘅背影,但至少冇可能見到正面,未算最壞結果。

我望一望手上隻兒童錶,時間係四點零三分,距離「走失」已經差唔多半個鐘,係時候要返去同老母會合,如果唔係到時就難解釋。

但在此之前,先同目標聯絡下啦。

拎出手機,打開後面嘅機殼,電同埋SIM卡都已經裝好。然後開機,通訊錄入面果然剩係得一個電話號碼。

我咬實棚牙,一手握拳中間留有少少空隙,將虎口貼喺嘴唇,盡可能壓低聲線。

「Testing~T~esting…」

簡單調整聲線同埋拳頭,雖然比唔上變聲器,但至少唔會一下就聽得出自己把聲。

「嘟…嘟…」
「喂?」

電話入面傳出嘅聲,係佢冇錯。

「你好,我係X,電話已經收到,教授,要你久等真係唔好意思。」
「或者,應該稱呼你做⋯中央政策組顧問,練乙錚先生?」
樓主識嘢
搵練sir
真係估唔到係練sir
我都估唔到,但又幾make sense
見到獨派健筆就估到係練sir
今日停一日,準備聽日十一啲嘢
聽日補返數
支持
正皮 先留名後追故
個頭開得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞