【獨立】由九七年開始再嚟一次

675 回覆
525 Like 21 Dislike
對唔住呀,今日有啲忙,大家將就住先,星期六日補數。
十篇
冇十篇就準備收刀片
Lm
你又知佢忙咩
好睇
「各位傳媒朋友大家好,我係練乙錚。有關於防疫物資嘅來源以及採購一事,請容我喺呢度花少少時間同各位解釋一下⋯」

練sir接過支咪,對住傳媒講。

「相信各位嘅記者朋友都知本人係因為咩原因離開政府。而工作小組最初嘅物資,正正係因為幾個月之前,本人判斷按照香港政府輕視疫情嘅態度,香港遲早會出現社區個案,於是自行斥資採購了一批物資,並捐俾工作小組派發俾市民。

至於坊間謠言指呢啲物資唔符合規格,相關嘅數據同資料都可以喺大家手上嘅報告入面搵到,相信睇完之後都能夠釋除大家嘅疑慮⋯」

「但係我想喺度強調,民間防疫工作小組嘅出現,係為咗彌補政府喺防疫上嘅不足,如果政府能夠有所作為,無論係工作小組抑或呢批物資都唔會出現。

社區防疫工作必須有人去做,如果你政府做得足,自然唔需要我哋存在,但今日香港政府喺呢方面確實係未有建樹,你又點能夠去怪市民自發做好呢方面嘅工作呢?」

聽完練Sir最後嗰段發言,我嘅諗法係:會有位比人入,但未嘗唔係一件好事。

如果工作小組存在嘅前提,係建基於香港政府係呢方面做得差,咁只要香港政府彌補呢一方面嘅工作,就可以將輿論吹向「政府而家已經做返好,你哋可以散水啦」呢個方向。

但另一方面咁睇,現階段佢哋唔知疫情會持續幾耐,以民主派嘅財力好難支撐長期咁樣去派物資,所以將個責任拋番比政府都未嘗唔係一件好事,反而喺先食咗第一浸水嘅情況下,之後無論香港政府做啲咩,都只會變成「後知後覺」,加上強調前期政策失當,已經足夠催化民憤。

不過如果記者會只係得呢啲內容,都未足夠引起廣泛關注,始終香港人想要嘅,係「畫面靚」呀。

當然一眾泛民喺香港政壇浸咗咁多年,又點會唔知呢點。

「最後,相信對於早前有義工遇襲一事,各位傳媒朋友都會想知道多啲詳細情況,因住我哋請咗當日嘅受害者出席今日記者會,交代一下當日成件事嘅經過⋯」

司徒華攞起支咪,對住傳媒講。

「我…我嗰日喺街站度派緊物資,之後有個男人拎住份《大公報》,行過嚟⋯就指住我哋不斷咁鬧,講得好難聽,我唔想理佢,之後佢就開始郁手⋯」

女義工聲淚俱下,慢慢咁同傳媒講自己遇襲嘅經過。

喺電話另一邊嘅我聽到呢度,不禁諗起蔡耀昌、又諗起當年反雙飛學童嘅時候,嗰個喊到豬頭丙「反咗法又點喎!」個靚妹,果然火魔唔係香港人最大嘅武器,眼淚先係。

就係咁,記者會完咗,之後嘅記者發問環節我都冇興趣再聽,反正輿論上嘅嘢仲有一單嘢會爆出嚟,都唔需要特別擔心。

不過沙士入面可以做嘅嘢都七七八八,剩低嘅讓子彈飛就得,而家要考慮嘅係,疫情過後嘅七一遊行。
究竟要點樣建立獨派
同日深夜,我坐喺電腦前面,再次整理一下自己嘅思緒,對比原來嘅歷史同現況。

相比起原本嘅2003年,沙士疫情並冇太大分別。但係而家民間對於抗疫嘅參與高咗好多,與之相反嘅就係由於好多防疫工作俾人搶先一步,政府顯得更加無所作為,民間嘅民怨累積亦比前世更加高。

加上練Sir提前辭職,披露出政府係疫情早期對局勢嚴重錯判,如此一來,七一遊行恐怕就唔止五十萬人。

雖然確實係一個唔錯嘅機會提前催生公民抗命以及本土思潮,但始終後世嘅大大小小知名人物,而家都只不過讀緊書,甚至有啲仲係小朋友,就算搵到佢哋又有鬼用咩。

如果最終演變成當年政府同泛民夾擊本土派嘅情況,喺而家呢種獨力難支嘅環境下,恐怕香港人嘅本土思想會俾人提前撲滅。

再諗諗而家手上自己有咩牌:一部電話、對歷史發展嘅了解、練Sir嘅基本信任,除此之外就咩都無。所以如同預訂計劃一樣,2012之前,全力增加手頭上有嘅資源,尤其係媒體同埋財力,呢兩樣獨派最缺乏嘅嘢。

而兩者當中,媒體係重中之重,唔單只係有關於理念宣傳,而且只要掌握輿論,要賺錢其實唔難。

講起媒體,我記憶中下年高登好似出過一件大事,好好利用呢個機會,話唔定可以借題發揮一下。

不過在此之前,既然沙士方面嘅安排已經告一段落,跟住落嚟就係七一。

不過七一都冇咩太大特別嘅嘢可以做,呼籲公民抗命未係時候,前世七一最終亦都係以政府妥協告終,因此重點只係確保練Sir可以喺泛民體制入面有一席之地,並提前接觸一啲後世對本土派較為友善嘅人。
呢幾日自己都覺得好似有啲拖劇情,希望大家唔好覺得悶,接落嚟我哋盡快加速一下

同埋今日下一篇更新可能要去到香港時間深夜或者第二朝凌晨
唔會啦大家都係幾期待呀
幾好睇啊
4月1日

朝頭早,精多我同老母食緊早餐嘅時候,眼尾稍微望左一下放喺枱面嘅報紙,見到今日嘅頭條,心諗:不愧為愚人節,果然有愚人娛人。

自從記者會之後,香港政府加快社區防疫工作,並於29號宣佈所有學校停課,企圖通過一系列防疫政策挽回民意。

可惜老懵懂就始終係老懵懂,今日嘅報紙頭條,就係講緊喺政府宣佈停課之前,董建華已經叫自己孫女自行停課。

雖然前世同樣發生咗呢件事,但畢竟當時防疫工作由政府主導,雖然市民有所不滿,但情緒尚未如此高漲。更重要嘅係,早前政府對防疫工作小組嘅批評,令唔少泛民中人,包括唔少傳媒嘅編輯都有所不滿,自然唔會放過呢個咁好嘅機會落井下石。

所以董建華孫女自行停課呢件事,上一世只係喺報紙嘅一角,而今日就大大幅相放喺頭版。

但驚喜又點止一個,報道入面有醫管局成員爆料,指醫管局行政總裁何兆煒曾經通知衛生署,指疫情已經出現社區傳播,但衛生福利及食物局局長楊永強一再對外聲稱「冇社區蔓延跡象」,並一意孤行堅持學校不必停課,最終導致全港大爆發。

所以話,好搞唔搞搞泛民,董建華你知唔知,喺大家未搲爛面之前,泛民喺輿論同體制入面確實係有一手,可謂相當難纏。

你睇,而家出事啦,係咪?

中聯辦辦公室

「操你媽!這些香港人難道都是廢物嗎!除了忠誠一無是處!他媽的!」

一名男子攞住今日嘅蘋果日報,對住會議室嘅其他人鬼晒咁嘈。

「領導無需大動肝火,畢竟現在少數市民的不滿只是集中在董建華身上,等任期一到,把人換下來,他們很快就忘記了⋯」

另一名男子咁樣同佢講。

「等等等⋯還等什麼?這樣下去,下一屆特首怕不是要讓位給司徒華!不行⋯看來不能指望香港政府,我們要重拳出擊才可以了。」

攞住蘋果日報嗰個男人諗咗諗,對會議室給其他人講。
翌日,《大公報》一反常態, 高調肯定「民間防疫工作小組」嘅工作成果,並指只有「官民攜手」「不怕犧牲」,香港方能共渡難關。

接落嚟,就係一連串「社會主義鐵拳」。

香港政府宣佈,有鑒於疫情蔓延,將會向中央政府尋求支援,並且表示由於醫療人手不足,呼籲私家醫生及其他非公立醫療機構嘅醫護人員能夠作為自願人士,喺政府統一調配下,到各個有確診個案嘅醫院入面,參與抗疫工作。

網絡上,開始出現唔少聲音,指民間防疫工作小組入面都有唔少醫學界人士,既然咁關心香港,咁聖人,點解唔響應政府呼籲,去醫院幫手。定係之前做嘅嘢只不過係扮吓樣,而家要幫手就耍手擰頭。

同時北京政府宣佈,由於疫情險峻,加上對香港同胞嘅關懷,喺如今呢個緊張局勢下,特別為香港同胞撥出一批防疫物資,希望能夠舒緩疫情。並強調如果有需要的話,亦可以喺疫情較輕嘅省份調配醫療人手到香港。

中聯辦提前透露,由於疫情導致香港旅遊業大受打擊,現時中聯辦已經同北京政府協商,希望能夠喺疫情過後推出「自由行」,通過大量來自中國嘅遊客,快速刺激香港經濟復甦。

睇完新聞,我心諗:一日咋喎,唔係咁呀嘛。

不過坦白講,呢手連環拳確實打得唔錯。用自由行去拉攏旅遊業界同商界;用緊急提供防疫物資塞住香港人把口;大公報以及其他紅媒高調吹奏捧殺,然後靠網絡輿論同埋政府政策等工作小組騎虎難下。一連串嘅攻擊,可以見到對家已經開始嚟料。

跟住落嚟嘅,就去睇吓一班泛民點樣反擊,一個唔好彩恐怕會前工盡廢。
睇到臨尾嗰句已經哭𠹌佐
我依家係英國
但係單單倚靠你嘅文字我就好似自己返咗去一九年咁樣
呢嘢連環拳的確好用
唯一可以做嘅就係先加入政府體系,
然後搵裡面嘅問題嚟爆
最緊要2009年挖Bitcoin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞