劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
羅家英向英女王獻花
https://lih.kg/3145582

連登仔港豬覺悟仲衰過羅家英
而家係咪講緊尊崇英女王同習帝無異
https://twitter.com/desjacobins/status/1570133809219108871?s=46&t=1-emKPKZ98xDq84TUBxHHw

香港同南粵嘅尷尬位就在於:
如果你要民族發明並將區分出兩者
呢個過程就會造成兩者之間嘅hostility,對香港有好大威脅

而同時當你想維持兩地關係嘅時候
兩地都會跳出一批泛粵主義者話要粵港國
上個po講嘅香港人以經濟征服中華帝國夢,亦會轉移投射到南粵身上

呢方面反而連登算係心水清嘅

其實出到國 稱Hongkonger應該會仲易過稱Cantonese
咁劃界已經贏一半
我估出咗國會易啲 喺香港本地先更唔容易劃界
依家唔係分唔清嘅問題 而係點樣分清界線嘅同時 又唔好過度挑釁/得罪粵人(香港人角度)
呢樣嘢行鋼線就考未來香港人領袖laa
打個比喻 要好似美國人噉 一方面至同情英國人 打兩鋪世界大戰都幫拖 另一方面又明白自己唔係英國人

我個人認為香港至麻煩係人才流失問題 自己出唔夠領袖人物 商界政界學術界都大把移民(武漢X深圳X、學界如黎明周保松) 以至於你如果將hker嘅範圍收窄到hk本土出身及海外港僑 再剔除一大部分支那膠 剩返就冇幾多人

我意思唔係話噉就應該擴闊自己邊界來者不拒
我提出嘅解決辦法係 要改變香港民族嘅習俗 要培育細路嘅體格、創意同追求知識
乜嘢習俗要變呢 就係鍾意低級趣味娛樂(體現喺譬如圖書館排行榜係旅遊書食譜金庸)
取而代之 係喺任何好嘅方向嘅培育 無論係STEM,定係體育,定係音樂影視,定係藝術哲學文學(but not中國文學ok?)。
追求知識,但唔係讀死書做題家。所以我上邊提,創意都好緊要。
具體做,至基本,就係例如返五日工,禮拜六日就唔好淨係食玩瞓Netflix and chill,應該有意識去學d嘢。最冇talent嘅人,都可以學下急救術野外camping野外生存,提升自我能力。
我喺呢個post提過一套理想標準
人喺海外 搞社區組織 討論區
https://lih.kg/bnOxKPV

希望就係 下一代之後嘅香港人 可以出多d自信、有魄力、純真勇敢嘅人
舉個例點解依家d人唔掂 例如Joey siu呢d噉 屌那星出世美籍一生無憂讀到大學 個人都係咁白痴 上電視都語無倫次畀人窒。就算天賜香港獨立,你會唔會信得過d噉嘅人喺政府或者甚至要帶兵?
而香港人居然可以畀d噉嘅人代表咗,啫話你連勝過佢嘅人才都出唔到。
有足夠智力嘅人周街都係。自立、守土、同外國交好,呢d嘢文盲都識,美國d redneck鄉下佬噉但一定待人接物唔會失咗分寸。
所以我覺得問題係出喺個社會風氣:以低級趣味為樂、做人私私縮縮。
香港號稱有七百萬人口,但實際係 pau3 嘅,有戰鬥力同時又能夠自我延續(fertility>2.1)嘅社區,人口應該唔夠6位數。
等於好似劉阿姨話宋朝,經濟繁榮人口稠密,唔等於國家嘅實力強。好似依家四川嗰d地方,飯館仔周街都係,一個省嘅gdp高過人一個國家。但通通都係唔產生軍事財政體制嘅。噉嘅人口1萬定100萬並冇分別。
我就講下一d現實情況laa
咩深圳河起圍牆 設想深圳河變成美墨邊境 甚至係柏林牆/以巴邊境/三八線DMZ嘅
原教旨屠支主義者 唔理對方行為效果係咪反支 只要係支那出身都要屠嘅
往北擴張要地唔要人嘅
呢d都見過唔係一次半次。呢d就係香港人過於hostile嘅可能性。

上邊坑口講嘅問題唔係對方對你係咪hostile 而係香港人點樣平衡自己對粵嘅態度 親密又唔好出泛粵 疏離又唔好過於挑釁

至於粵人對港嘅hostility問題,係偽問題。喺支那未崩潰之前,你見到所有對港hostile嘅人,實際上按支那思維行事,唔係從粵嘅利益出發。從粵利益出發嘅,Gwongdung First,Make Gwongdung Great Again,唔考慮支那利益,嗰d諗法嘅人,起碼未來幾十年都冇動機對港hostile啦。
港粵關係呢樣嘢 對於香港人先係大問題 對於粵人唔係主要問題

喺粵獨成事之前,粵人只可以呵住香港人,香港人做乜(除咗勾結北佬)粵人都只可以接受,因為有香港緊要過冇香港,香港人可以即管扮大爺。

喺粵獨嘅熱戰過程、乃至成事後,粵港關係只係粵人要處理嘅諸多外事之一,唔會緊要過例如廣府人同潮州人之間關係問題。
又多個前蘇聯加盟共和國爆發衝突!吉爾吉斯同塔吉克雙方在邊境開火!
https://lih.kg/3145888

所以點解知青會去華僑農場,呢d都係偉大祖國地球清道夫的責任
同溫和派中國人以及各路民小諗嘅相反,共產黨支援俄羅斯,唔單止唔係喪權辱國或者拖累中國,而係保護中國嘅重要一步。

俄羅斯尚有能力穩住中亞高加索。俄羅斯收皮,軍閥混戰必定波及中國,而中國人只可以望住胡人又再一次躍馬入關,再造中華。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞