劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
生向來都係痛苦
但人到底有冇本事決定生死 將人送入戲院
我唔係咁認為的
人係無咁大本事 有咁大本事決定呢一切得神
人係得接受呢個角色
唔係定奪生死嘅角色
你話鬼佬話BB係「上帝嘅禮物」係苦中作樂都好
事實上面對生死
人係得作樂一個變通
無得抉擇
時候一到 大家都要上路
上路就離開到間戲院?
意思係生同死邊有得到你決定
避孕嘅工具同殺人嘅武器似乎人多咗生死裁量權喺手上 但你點知一個核彈殺死幾十萬人之前呢啲死係整定?你嘅「裁量權」係虛幻? 殺人係咁 生到呢個世界都一樣

所有人都要上路
生同死都唔係由人揀
邊有得真係畀你有得揀
我自己覺得,近排無痛離開嘅人係福氣,嚟緊個世界起碼混亂多十年八年
李居明本小冊子仲有講,佛祖同所有菩薩本來都係普通人,佢地都係靠修煉升lv

我由細都大讀基公會小學,天主教香港教區中學,讀小學阿媽仲聽其他師奶講迫我返啲接近邪教既靈恩派教會。但係我一路都唔信基督教,理由就係點解上帝係神,我就唔可以。李居明本小冊子講既禪宗理念,人人都可以做神反而啱我嘴形

我依個諗法係好無產階級,所以係Twitter 見過姨粉話所以佛教依家主要係東亞漥地傳播
有冇睇過美國眾神

啲神明由人嘅力量結集而成
特別係牽涉生死問題上大家都係扯綫公仔
原則上你唔能夠真正決定到父母嘅死
亦好難真正決定到仔女嘅生

延遲邊一種都係fultile effort
可能係神眼中係好可笑
真正嘅死期同生期應該係好難避免
有時候覺得鬼佬天真膠「上帝嘅禮物」論或者已經係好多人好多年好殘酷嘅心得
窮富唔係分野,分野係原子化。香港係中產原子人,中國更進一步係準獻忠原子人。菲律賓即使再窮一百年,出生率唔會少、唔會互害、民族共同體長在
英國工黨大力歡迎BNO香港人 鼓勵參加前身專為「華人」而設立黨團
https://lih.kg/3161398

依家嘅肉係開發巴西Amazon雨林美國黑土地養出來,同Smartphone一樣係工業化流水線生產出來,其實唔值錢。

好多「飢餓記憶」會遺傳至少一兩代人 我估好多人都係老豆老母嗰代先上樓 生活寬裕少少 但係好多習慣嘢 唔係即刻改到

有D咩家具/家私係窮撚屋企先有
https://lih.kg/tpAfrxX
易抹膠枱布 報紙 狗兜 膠筷子 摺枱
公屋開飯必備

報紙鋪枱唔慳得幾多錢 但反映背後嘅mindset 懶到食完抹枱都唔做。行為嘅decency唔係有肉食就即刻改變到。
而細路如果自細喺呢d環境長大 20歲畢業旅行先第一次出埠見識外國幾日 你估佢可唔可以幾日內即刻洗甩互害社會嘅muscle memory呢
公道講,鬼佬幾十年前都仲有報紙包炸魚薯條,但稍為有錢少少都唔噉做laa maa。

我自己出身環境就好darwinist 到中一有個miss 先令我第一次見識原來做人可以一直和善、一直真誠。而我之前之後見識嘅所有人都係唔同程度嘅脾氣暴躁、爾虞我詐。佢出現令我大開眼界,原來為人處事唔使郁d就發mang2 zang2。
依家回想,鳩估佢屋企祖上可能係地主或者讀書人,唔係邊培育到噉嘅性格出來。

我覺得 好似城大學生會反枱嗰條友 就體現呢個社會 始終都仲有支那階級社會嘅思想:地位高過你(學生會長vs新生候選人)=可以反枱、暴怒,可以凌駕你為所欲為,唔使理自己行為係咪decent。
另一個表現就係欺凌菲傭。當人下人=僱主可以為所欲為,任意刻薄。李嘉誠請人做司機、保姆,未必會當屋企人看待,但一定唔會刻薄人叫人住狗屋,食狗飯仲要睇住鐘限15分鐘噉laa。

未來支殖香港仲大鑊,上位當官嘅、佔據社會上層嘅,唔係本地新興望族,亦唔係中產教協民主黨,而係支那專才。比城大反枱嗰條友更加唔decent,更加無產階級流氓嘅陸續有來。
白卡laa
世界上大把野生國師。同茶樓揸住報紙講國際大事好似頭頭是道嘅阿伯一樣,只不過佢online。
真係做到國師嘅始終只有幾個人。
講起菲傭、「下人」,我忽然醒起呢個古仔
星加坡李光耀屋企細路都係順德馬姐湊大
https://www.asiaone.com/print/News/AsiaOne%2BNews/Singapore/Story/A1Story20110527-281077.html

呢d先係大戶人家 唔係啱啱上樓嘅港豬可言。不過呢點唔係緊要嘢。
我係聯想到,順德馬姐呢種人嘅消失,乃至一d其他現象,係咪可以理解做,粵地清末以來人口過剩向外輸出移民嘅情況,已經結束?
如果係,噉點解係?
係因為好似歐洲日韓噉向住industrialised方向發展所以人口唔使外流,定係因為好似前蘇聯地方噉畀共產主義榨乾社會人口坍塌所以人口冇得外流,定係支那鎖國+戶口制度鎖住貧民喺鄉下所以人口流唔出來,定係第個理論?
講多句
有冇肉食反映standard of living,唔反映etiquette。
我諗起以前睇過呢篇文 https://m.douban.com/note/363748922/ 講起上幾代嘅廣東人
我諗起自己屋企d老人家。例如做人一定要禮尚往來。人哋送嘢一定要「回禮」。
去伯婆屋企拜年、八月十五,拎禮物去,一定會回d嘢,仲會加幾個蘋果,有時走嗰陣拎嘅嘢仲多過去嗰陣。嘢唔係咩矜貴嘢,但係好客氣lo。
仲有去過人哋屋企,人哋一定會回訪。人哋來過自己度,自己亦梗係要去人哋度laa。
我覺得粵人傳統風俗係應該噉。

不過etiquette嘅嘢係culture specific
我過年整咗d baked goods送畀d frd(都係鬼laa)。屌那星得個俄妹知我會送嘢來,預先整咗d又係應節baked goods回禮畀我。
啫我都冇預人回禮嘅。但係收到嗰陣喜出望外lo。令我諗返起細個去老人家屋企拜年噉。
日本領土擴張之後就戰敗,歐洲日韓噉向住industrialised
somehow 係,但只係戰後係咁,一戰二戰中間歐洲仲有maid,日韓就係超級有錢既貴族財閥先會請
唔係淨係maid 而係人口輸出
以前日本本土承受唔到嘅人口要去巴西耕田
依家掉轉巴西日裔想返日本
咁呢樣殖民時代成個西歐都做緊,愛爾蘭好多去美國
當然你可以理解做粵地近三十年城市化之後容量大量人口少左流出,其實流出人口絕大部份畀中國內部消化晒aka城市化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞