劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
我只係好直白咁向你指岀,呢個世界冇國家包你移民包你有得坐救生艇,你可以繼續表演極度憤怒,遷怒台灣,屌我係奶台狗。但你再嬲,你嘅處境都唔會有改善。
無非就係有班人自恨
但又對港豬暫時無能為力
唯有拼命捧高台灣人
企圖用撐台灣嗰面
製造幻像自己喺階級歧視鏈上高得到勝利 狠狠地從上而下歧視下賤港豬
投射自己階級欲望落台灣人度 建立台灣人>香港人歧視鏈 台灣人口水交(無論邊方面 反正層出不窮)越勝利 佢越高興
其實台灣人諗法:看甚麼看,你也是支那人 不過口頭上唔介意講幾句香港愛國者贏口水交
做漢奸無人睇得起 唯有好似自己剃咗頭嘅漢臣咁越走越瘋魔 推剃髮令比滿人更積極 台灣人講乜都奶 仲要比台灣人更台灣人 向台灣人>香港人呢條歧視鏈表忠
由於太邊緣人關係 太過遊士 思想上亦接納台灣人嗰幾句愛國者自許 睇唔到自己離地一面 或者根本沒有地
發生關係嘅唔一定係現實上嘅台灣人
佢哋更愛嘅係思考上嘅台灣人、虛擬嘅台灣人
台灣人係咪咁睇唔重要 有實證就更好了
本質上係玩弄台灣議題顛倒階級嘅行為
上癮毒藥
階級鬥爭嚟
睇緊呢個po嘅你
無論覺得呢d形容準唔準確都好 可能發展嘅終點就係呢度
我有時都覺得自己係咪比英國人更英國人 有冇必要對港豬咁harsh 脫離現實狀況離地三萬呎遠
間中反省下
究竟急香港所急係真 定抑或係一個畀自己嘅藉口 顛倒階級玩歧視先係真?
有巴打同我討論話我執着某d位係抱殘守缺嘅時候 會令我多咗諗法
旁觀嘅時候
班港豬嘅論點不值一晒
人格亦極之低劣 起碼我估我自己上場 講其他話題講乜都應該畀班左膠圍毆多幾錢重 (因為人哋根本唔介意你講咗乜 自我宣佈勝利)
討論嘅焦點重心亦唔在同台派嘅論戰嘅論點
但起碼係基於維護返香港嘅朴素情感
幫香港喺外人面前講說話
呢單呢點就比論點基本正確、但攞嚟向台派邀寵建立自己自我形象嘅「香港愛國者」好一萬倍
好意思係
如果話港豬嘅持論係有害
「香港愛國者」嘅表現更有害
我會同情一個好嘅論點畀人圍毆 但唔會幫
起碼我唔會攞一樣香港實況 放出去話香港人係點樣劣等 係劣等民族 然後搏畀人話係香港民族 香港愛國者
人哋只會鄙視你痴且愚
加更加鄙視香港人
以香港人好中華膠為例
我自己就唔會喺外人前面提香港人親中 當年拍過葉問
反而香港人中間嘅時候會大大力鞭撻
期望香港人反省知道

可能有啲巴打都知 應該唔會喺英國人面前提「香港人好大中華膠 今日係罪有應得」呢件事

唯獨係當住台灣人 就無呢份戒心
條線將台派同諸夏份子劃咗喺入面 唔係出面
lip service,不過你見到某啲outlet講階級鬥爭就知無非係將毛思想整容打扮成人
客觀效果就係為大小獻忠鋪路
無咁嘅wea爛肉畀外人睇嘅「香港民族運動家」的 簡直係倒自己米
當然執迷不悟 話香港民族唔需要港豬 歷史只需要一小撮人 甚至唔在輿論場中
自己劃地為牢自己取悦自己
陶醉自己係覺醒者
就好似一班「歷史潮流終將淹沒你哋 掃你入歷史嘅垃圾堆」嘅共產主義宣傳員
只不過今次香港民族認為自己企咗喺啱嗰邊
有一整個香港民族做後盾
對香港充滿惡意 善意就見唔到幾多
唔知佢哋愛香港邊方面 傳統?自由?你嘅家?
樹為假想敵嘅萬惡港華仆街更重要
如果有權力應該會真係促使台灣政府趕香港人走
理由係台灣民族同香港民族更親 香港民族同港華唔係自己人
人哋只會睇到一個「香港民族」自說自話
你講既點就暴露左部份人本能上無法抗拒階級本質
你都講得幾白下,我為左避免一針太到肉都就住就住講
係連登先至講多兩句
毛澤東後生都要湖南獨立,湖南愛國者是也
香港民族幻想家:邊個同港華一家人?我不過係暴露港華嘅醜惡
香港人係一個不斷擴大既概念
英治伊始萌芽,戰後開始逐步確立,過去十幾年做既野只係將中國人概念由香港人入面分出去
恨港華係ok嘅
但唔應該將對港華嘅恨凌駕於其他嘢
亦唔係見得係當務之急
好説話大把人講
各個KOL話世界各國爭住要香港人個d説話
咪正正造成左香港人係台灣出現期望落差
跟住就開始玩情緒勒索
咩家醜其實講到尾就係要
香港人正視自己宜家既不幸係自己有份造成
其次就係香港人呢個label本身就係白手套
海外香港人比人蝦就要幫
你幾時幫埋萬晚舟講好說話?人地名副其實法理香港人來
仲有一點

香港民族幻想家:排華在即 我暴露港華醜惡係為香港民族保存元氣 令其他國家人知香港人唔係全部港華 從而排晒香港人群體連同手足

事實:加速整個過程
當社會主義鐵拳可以幫你清理門戶既時候
要不事生產秩序既港豬同愛支病患邊度都走唔到
咪同東歐各國拒絕俄羅斯逃兵役人士入境一樣道理
https://twitter.com/SamRamani2/status/1575453538116853761
香港民族幻想家就係畀緊理由加速排港

仲口口聲聲幫手足
手足真係多得佢唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞