劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
成件事只係基本做人問題,係阿金鮑幫自己加內心戲,將件事抬高到「奶台」就冇資格做香港愛國者。

移民從來都冇保證,台灣冇全世界都冇,過去冇而家冇未來都唔會有。
成件事就係咁簡單,佢可以大發雷霆,但全世界依然繼續係咁運作。
無論我係直接話佢知呢個事實,定拍佢背脊聲都震埋,同仇敵愾咁鬧饅頭蔡正一仆街陷家鏟,處境都唔會有變。

而家唔係香港民族主義者太harsh定點,而係太多香港人長年太習慣埋怨他人。怨英國人不平等,唔(早啲)比民主,唔比香港公投,唔對中國企硬保留香港,主權移交後對支綏靖,唔平權BNO;怨支那破壞英治遺產; 怨台灣唔岀救生艇。

我想問,要怨到幾時?幾時先可以停止諉過於人,直面自己嘅真實地位同責任?
四面樹敵孤立自己嘅,係香港民族主義者,定係屌台灣食人血饅頭,屌英國唔比BNO讀大學比本地價,屌Ted Cruz投反對票嘅人?
其實真係基本做人道理。
以前電視慈善show啲阿婆阿伯,都識得烚熟狗頭咁講多多益善少少無拘,唔通屌人又話幫但就捐得嗰幾草野正一偽君子咩?
呢啲嘢我係全部同意
應該話後半part
前半part阿金鮑只係覆咗兩層
睇唔到有咁嘅意思
排華我講唔講都會發生,
韓國人係二戰個時被當成日本人送入集中營亦係必然,
加唔加速取決於香港作爲白手套幫助中國既程度,
越多萬晚舟比人發現就越快
我既作用就係提醒香港人呢個umbrella下面包括大量既特洛伊木馬
唔好認爲你搞左個Hong Kong people出來就可以坐係度等贏
人哋當唔當你係自己人都好 拆你台都好
圈外有更大個「人哋」當你哋係自己人
港豬不忠係不忠
但嘴炮上你係奈港豬唔何
如果你咁在乎他人既想法
事實上就係世界多數人見你亞洲人樣
理得你Korea, Japan, Taiwan定Hong Kong都歸類你做Chinese
直頭發明香港民族都係多餘
知道Hong Kong is not China既,有國際見識既報紙讀者
係任何國家(甚至包括英國)都係少數,
只不過香港人出左去主要都係同呢批少數人打交道,
先會覺得人地真係當你唔係中國人,
係呢批人入面叫你Hong Konger既亦都有唔少純粹係俾面你,
好似transgender比人叫某個性別唔代表人地真係當你某個性別,
只係因爲政治正確同唔想一來就得罪你而已
人總係捨難取易
港推圈謀私利 我估係指諉過他人賺取名聲
你其實係無辦法
唯一辦法係有另一條路 有一條alternative way
批評係無意義亦擋唔住人
人總係捨難取易 港豬喺捨難取易上尤其經唔起考驗
佢喺其他post就係咁講
無必要郁啲就訴苦,但都唔會任由人用香港民族綁架其他人
關於諉過於人
你純粹批評人不道德
駡不死董卓
水係向下流 諉過於人係最易
以我哋所知港豬肯定唔會揀難行路 短視又急功近利
可以推斷出只會喺有alternative way打對台之前將會越嚟越多人受蠱惑
而你係唔可能鬧得贏人
只會令人心生惡感
我諗你convert過一個港豬未?連登上?twitter上?
咁係證明本身效用係0
開除港籍只係開除自己港籍
如果有意建功喺避免港豬繼續諉過於人上
有利益嘅alternative way最實際比鬧實際
賴港豬點都易過賴其他地方
我意思係港豬賴英國人BNO平權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞