劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
我幾年前喺第個forum提過 應該考慮發掘北美同南洋等地嘅Cantonese speaking Asian
第日博引進呢d,以及rambo嗰種無處可去嘅美國veteran,仲有印巴Gurkha etc,用各路喺香港本地冇關係網嘅人,插落去軍隊同警隊。香港本土出稱職嘅中級軍官已經鳳毛麟角,仲要唔貪污嘅就更加少。請嗰d北美東南亞浪人過來香港,對於佢哋來講係冒險淘金,對於香港統治集團來講係僱傭兵。
恢復上海工部局年代,香港英治年代,嗰種世界各地冒險家雲集嘅情景。
獨立戰爭過程,香港擔實支union jack就得
連港英旗都唔好用 辨識度唔夠直接米字旗好
唔使理英國人畀唔畀你用
用米字旗足以分清粵國同香港嘅源流。粵國從來冇畀英國管治過。
逢親粵國有人想黐埋來香港,香港人就可以大大聲喝住:「你有畀英國人管治過咩!」
獨立事成之後再豎龍獅旗或者第d嘢。

至於你覺得香港人歷史上係粵人,定疍家,定新界Hakka原居民,是但。
但係同人吹呢d係點都講唔清,唯有支米字旗桂潯分明。
agger
二戰前嘅香港係粵閩同南洋北美之間嘅中轉站
二戰後短暫恢復但又好快結束
上邊數出來嗰d XX華僑,九成九都係喺各國國界逐漸收緊之後滯留喺香港,噉就一世(陳雲根黃世澤呢d仲要第二世laa

至於有錢嗰d,就係1960年代香港經濟起飛變成金融中心之後,而尤其是1980年代之後因為支那開放,東南亞財團都來香港發圍嘅。
睇下English channel一年365日嘅渡海泳邊個方向就知laa
東南亞史=去殖獨立
老師:「今日我哋來講東南亞,大家知唔知東南亞有咩國家?」
學生:「星馬泰!」
「老師,馬來西亞同印尼點解係兩個國家吖?」
「馬來西亞英國殖民地,印尼荷蘭殖民地……印尼打獨立戰爭從荷蘭獨立……馬來西亞同英國人談判獨立……」
「老師,點解星加坡係國家但我哋唔係吖?」
「……」
希魔巴點解咁多搞笑圖
去咗其他國家嘅努力d,ngai1 當地政府,接第4種離開台灣laa
你呢d好明顯冇支那機關單位/國企單位經歷 喺度想當然
支那d光怪陸離
我用一種好粗糙嘅講法 可以噉樣理解 支那將成個社會收晒入國家系統入邊
即係好似薛影儀嗰種人都可能喺個單位入邊
劉阿姨入公安局係1990年代尾之前嘅支共制度,大學生包分配,佢來自新疆讀法醫,畢業就會返新疆做法醫。但係呢d大學生派去d單位,好似佢噉唔鍾意做官嘅,好自然變老油條。
老油條呢種嘢都唔使去到大學畢業做嘢先有。支那中學d班幹部學生會幹部已經係噉。有d人就係不求上進唔鍾意巴結人,跟住就自己行埋一邊自己玩,領導/老師亦知你唔會 sou1 佢哋,會提拔嗰d擦鞋仔而唔會自己攞來煩去同老油條打交道。
劉阿姨其實同佢提過嗰個米納娃差唔多,都係唔入體制嘅外圍。米納娃本身係少數民族注定入唔到幹部核心,都係返工就不務正業,同人講毛思想。
就好似natural selection噉,支那上到位嘅都係熱心仕途識得送禮行賄嘅擦鞋仔,技術人員唔會因為你嘅技術有幾好而提拔你。香港乃至外國嗰種專業職系技術官僚喺支那並唔存在。盧寵茂呢種人就比較似支那官。
(支語,單位=機構雇主)

你姨嘅上司會話自己逍遙派

逍遙派唔會上位。支那做官嘅冇一個無辜。準確來講,入咗黨嘅都冇一個無辜,哪怕佢只係普通黨員。
鳩估劉阿姨都冇咩下屬,畀佢指得郁嘅人一係遲過佢入單位,一係好似佢講搬電視嗰個古仔嘅臨時工。
都係嗰句啦
得佢一個老油條咩
既然三十個老油條
佢特別香?
你呢句有d認識喎
求祈 ngap1 村幹部可以claim逍遙派 真係搞笑
村幹部並唔同機關單位/國企單位
村幹部通常得幾個,主要就係村委會主任同村支書(有時係兩個人,有時係一個人兼任)
多數係地方惡霸被招安擔任,極少從上級往下派,通常亦唔係村外嘅人
有冇土匪係逍遙派,每日遊山玩水撚雀?
講起土匪
前幾年見到一個村支書貪咗十億
同土匪好似無乜分別
支那單位唔需要你有能力 你鍾意賴喺度乜都唔做都吹你唔漲 你以為香港 做唔掂會畀人炒 「轉職求去」
支那人仲有包分配嗰陣最緊要就係高考 入到大學=一世唔憂 因為畢業就有份工
依家就高考入大學,再公務員考試(考公),入咗一世唔憂
返工做撚錯嘢都唔緊要,頂櫳燉冬菇燉到最低級,永遠都唔會被炒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞