劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
黃世澤個friend 做汽車生意既林鴻達咪成日屌柒運輸署班官特登唔改啲幾廿年前英國留低既汽車法例,搞到香港啲車出牌之前好多時要向運輸署申請轄免(好似香港法例係寫明汽車頭尾燈要用鎢絲發光),等運輸署班可以攞著數
相對於港豬日夜叫春嘅安樂死
喺香港嚴重缺乏好似鬼佬hospice嗰種畀老人/末期病人嘅臨終療養服務以致非常昂貴
同埋葬位嘅極度短缺同極貴 (輪候都係成本)
死唔起、死得無尊嚴喺香港先係更劇烈嘅道德問題
香港永遠陽光照唔到嘅地方都驚人地差
無論監獄嘅管理定蒲台群島嘅吸糞服務都一樣係咁
香港好多嘢都係「因循舊制」 所有涉及政府嘅嘢基本上停留喺英國人走之前嘅年代
例如你講嘅監獄 要監犯賺工分買郵票寄信 屌那媽大把第三世界國家都識得與時並進畀人zoom call啦
法庭唔畀用相機 普通法嘅美國搞直播鬼咁耐啦 就算英國 最高院審案都有直播啦
政府版權唔開放 屌那媽極權國家伊朗個官方通訊社都識得所有嘢用ccby版權 支那通訊社都識得用ccby 用自由版權協議等自己d宣傳材料可以廣傳。英國政府同國會所有網站都係open government licence 唔再係死gu4 gu4嘅Crown Copyright。傻閪香港政府版權仲係125年。
教育局買d古董設備。支那學校20年前都識買電腦,依家買平板,唔再唱帶唱碟啦。
黃世澤個friend 做汽車生意既林鴻達咪成日屌柒運輸署班官特登唔改啲幾廿年前英國留低既汽車法例,搞到香港啲車出牌之前好多時要向運輸署申請轄免(好似香港法例係寫明汽車頭尾燈要用鎢絲發光),等運輸署班可以攞著數
香港大把活化石法例 不能盡錄
我估每個行業都講得出香港法例落後於世界其他國家嘅地方
睇返歷史 好多ordinance其實就係英國過咗條新act照抄過來做少少本地化修改 一係就emergency regulations ordinance 1922呢d香港一類東南亞殖民地獨有嘅因時制宜嘅
問題係英國人走咗 法例就唔跟英國update 成個香港就唔同層次噉停留喺古代 有d19世紀 有d二戰前 有d70年代 有d90年代

最新搞笑新聞:著英式制服行支式正步。支官唔鍾意你步操,所以就改步操,制服冇人嘈,所以居然唔使換喎。
狗校畢業頒乜柒花雞繩銀盾呢d洋鬼子玩意,應該頒優秀公安幹部獎狀、為人民服務錦旗
點解咁多劉仲敬fans都係奶台狗
到底你地係香港愛國者定係台灣愛國者
你確定你要入黎自取其辱?你應該唔會係以為,姨學會對抱巨嬰心態嘅秩序寄生蟲有正面評價掛?

同唔知咩事嘅人講聲,呢位我愛金毛洋鮑,係堅定嘅台狗無口齒主義者,中心思想如下

多名港人申請移民台灣因「身分認定」被拒絕,監察院調查。
https://lih.kg/ygDmBjX
#304 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

民進黨攞香港黎助選,答應提供人道支援同救生艇
結果係斤斤計較、諸多刁難、過橋抽板
呢樣野係抵屌
奶台狗話咩「無欠香港人乜野」,鬼唔知咩
而家屌係屌佢偽君子真小人,無道義無口齒
特別係同英美澳嘅救生艇計劃一比,就高下立見
作為台灣愛國者對外國人諸多刁難當然合理
但係作為香港愛國者,無理由企喺外國人(台灣人)果邊
台灣愛國者連韓粉陸配都會包容,只要佢地係台灣人
想講論姨學你未必夠我黎
睇到最後嗰句忍唔住笑咗,原來姨學係比併做題,60分姨學家勁過50分姨學家,三個20分姨學家等於一個60分姨學家。

香港愛國者唔等於香港坦桑尼亞世界中心論者,就係咁簡單。
未聽過有台灣愛國者會包容韓粉,除非個韓粉係一邊撐韓國瑜一邊支持台獨,咁嘅精神病患者又的確需要包容。
咁係你見識少
台灣愛國者寧願包容一個韓粉台灣人,都唔會要一個支持台獨嘅外國人
就係咁簡單,樸素嘅民族情感
你會用一套普遍性嘅價值判斷黎批評香港人,然後企喺外國人利益果邊
咁都叫香港愛國者?
咁我真係見識少,竟然會有台灣愛國者包容一個眷村軍公教岀身投共促統白區黨人嘅支持者。聽落的確係樸素嘅民族情感,不過係中華民族,唔係台灣民族。

再講多次,香港愛國者唔等於香港坦桑尼亞世界中心論者。英美澳加台以至任何國家,都係根據自身需求隨時修改移民政策,佢地全都都冇錯,你要巨嬰上身震怒係你嘅事,唔好下下情緒勒索香港愛國者。
好問題
你可以貼過黎,twitter Facebook之類,邊度見得上包容緊呢又
過台灣做雙非唔係無產階級係乜?
其實係你掉轉左,應該話一大部分劉仲敬outlet都係台灣人
Btw姨學大師得閒可以重溫下訪談36話,提供庇護嘅前提係庇護者有能力且願意實行。冇國家有義務一定要為你提供庇護。真流亡人士尚且冇絕對權利享受庇護,更加唔好講普通人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞