劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
粵語都係wong
Wfc支那膠嘅漢字支文點寫
嗰d人食飽飯去嗌皇室堡改名王室堡啦笨
21世紀仲追捧皇室 真係天生鐘意做賤民
https://lih.kg/3139926
中華僭主帝國同歐洲好唔同
King Queen一級同Empress emperor 一級冇從屬關係
中國由先秦封建王侯到帝皇分封既宗室王個定義已經異化左,除左貴族級別跟從領地大小外冇野相同
你e轉推喎
中國皇帝自古以來真正title係跟帝而非皇,皇title比帝高一級屬神位格,係秦帝國皇同帝意義合一先帶過黎嘅前綴尊位
所以從來冇一個皇帝叫XX皇,有既只有比天子更高一級稱為太上皇,所以日本天皇不論係咪帝國都仍然用天皇(當然日本本身封建又同中國唔一樣)
引咗勁多進步人入去圍爐
中世紀人普遍相信君主的名字具有相應的氣運,那麼幸運女王伊麗莎白的盛世結束了,查理國王的動盪時代剛剛開始,直到威廉國王帶回和平。

https://twitter.com/liuzhongjing/status/1567938589303967746
其實係有
你姨都講過英國係受制於神聖羅馬皇帝-教宗嘅終審權
係Act of Supremacy先將the crown升做imperial crown
中國皇帝自古以來真正title係跟帝而非皇

皇title比帝高一級屬神位格

唔係 有冇諗過帝喺商王死後稱帝 齊秦東西兩帝以嚟本身就係神格

至於皇我諗你忘記李斯上嘅原版尊號係太皇/泰皇
天皇呢個詞亦係同律令制一樣本身由遣唐使帶返嚟
李治有排改咗名做天皇
太上皇出發點正正係
→中國皇帝自古以來真正title係跟帝而非皇
所以第一個劉太公係有皇無帝

當然宋以後名號浮濫開始稱太上皇帝係另話
但漢朝人對名號比較謹慎亦講原則
21世紀仲信教……
有冇諗過帝喺商王死後稱帝 齊秦東西兩帝以嚟本身就係神格

你啱,係周代先少左用帝(或記錄不足
今日有唔少進步知道分子發表天問同各種獨立思考,目測大概有以下呢幾種:
1. 君主制同自由民主係mutually exclusive且後者比前者優越。
2. 反駁1. ,但反駁嘅方法係將英女皇形容做一個可以隨意被任何人替換嘅吉祥物/擺設。
3. 只可以因為英女皇個人魅力而愛戴佢,同佢君主身分完全冇關係。
4. 承3. ,而且華夏老百姓心態以及老鼠上桌心態同時爆發,企圖將中國僭主習近平粉飾成同伊利莎白二世同等嘅存在,質問/譏諷支持英國君主制嘅人點解雙重標準,唔支持埋習近平永續連任。
第4點更加間接認證到中華文化圈同中原歷史一直極其落後封閉而且體制單一,造成普遍中華文化圈子對東方僭主專制以外嘅各種政治體制全無了解,更加唔好講道統法統嘅概念

但現今進步主義所偍倡嘅恰恰同中華文化圈連成一氣,盡量模糊各政治體制嘅分別,玩埋啲沒有誰比誰更xx,連「東方專制主義」呢個咁中性嘅形容詞都被排斥到喺依家主流學術界近乎絕跡,理由係此詞全出於歐洲優越感,對亞洲認識不足云云
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞