劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
所以香港喺二戰後到2010呢段時期嘅歷史 令人遺憾嘅事就係 擁戴英國人基本局限於英校教育而出身富貴嘅華人
而佢哋呢d人喺中文輿論同教育市場又幾乎冇戰鬥力 令龐大嘅貧民基層畀國共兩黨嘅中華意識形態騎劫咗 同日治台灣嘅分別只係 日治台灣係由蔣政府主導力量騎劫做反攻大陸基地 英屬香港係畀民間文人主導輿論騎劫

由最初嘅國共之爭,到最遲文革爆發後香港文化人自居「中華文化保存者」,到民主回歸論,到六四「建設民主中國」,到李柱銘遊說美國畀中國入WTO。行咗幾十年冤枉路。 每一個階段都係違反香港本土利益嘅。

時至今日你仲會喺連登周不時見到自居「中華文化正統」嘅論調 無論係講語文定係飲食、習俗等等
我見親呢d都係嗰句 真反共嘅人就會證明到自己返香港會畀人迫害 證明唔到就係做得未夠hardcore

已經去到英國嗰d 如果連每個月去一勻支使館門口拉橫額示威都冇錢冇時間 噉真係請快d回流。

bno、救生艇,肯定唔應該周街派laa。唔係hardcore反共嘅點解要派畀你,你喺香港生活都冇危險。講句難聽d,連表演性質嘅示威都唔做嘅人,忠誠度有咩可信。
畀埋dependent仲想點
有錢去英國即係仔女去加拿大澳洲都唔成問題
選擇有的是
全文重點係話佢自己冇,當年老豆老母冇申請
咁即係英國幫既對象第一日就唔包閣下

受教了
呢樣野基本上上一兩代係香港受教育既人就會知
點解細個教國文條友所謂普通話咁「正」,點解國文會用普通話教

就算冇問過呢啲問題都記得當時社會係點,讀重新發明既斯賓格斯係唔會知到香港社會當時實際情況

除非祖上係新界有地分唔讀都得個啲

然後一個label貼埋黎話「香港人」點點點
點解祖父學應用唔到?祖父畀人騎劫左就係咁簡單
同星馬對比歷史過程就好明顯
尤其是星加坡。馬來亞都仲有一半malay+indian平衡華人。星加坡係80%以上都係華人。
你睇星馬1950s冒起嘅政治領袖 都係戰前當地中產以上階級來
佢哋喺英國人治下,已經有潛力組建現代國家,目睹日軍擊敗英軍,加速咗佢哋呢個諗法。二戰後好快就形成一個共同體,能夠勉強填補英國人撤離後嘅秩序真空,頂住共產黨。

而香港戰後1950s,等同於李光耀呢種人嘅階層,大概就係香港革新會嗰d人。佢哋好明顯唔能夠駕馭香港多數人口,which is controlled by 國共兩黨。
楊慕琦計劃大概只有兩種結局,和平d就saar公投回歸德國,暴力d就澳門一二三事件,結果都係獨立唔到。

英國人引入國民黨/錢穆之流嘅中文教育 我睇應該都係最優解。
首先廣大嘅貧民基層,係冇可能全部接受6年以上英校教育laa,1950s邊有錢。噉佢哋大部分無可避免會接受中文教育。
而英國人根本冇可能搞到一套崇英價值嘅中文思想體系出來。唔好話英國人laa,中國人自己由洋務運動到河殤派,始終「中學為體西學為用」嘅思想會死灰復燃。 依家姨派都係要訴諸廢中文廢漢字來對抗呢個問題。
所以最優解唯有係另一個列寧黨國民黨,以及錢穆呢d自謀生計嘅「野教會牧師」,先勉強抵擋得住共匪滲透。否則六七暴動應該成功咗。

歷史卒之係噉laa。周恩來㩒低香港左派,六七暴動先收皮。暴亂後幾十年嘅教育,就靠「中國人係共匪vs香港人係民主自由」呢樣嘢來劃分敵我。一旦中國人做少少民主表演,香港人就maintain唔到呢條敵我界線,例如懷念趙紫陽胡耀邦,迷惑於江胡溫相對溫和開明少少嘅表演。
要到反水貨反蝗,先確立依家呢條新界線,支那人係野蠻人vs香港人係文明人,支那人喧賓奪主vs香港人守護香港。

以上我鳩ngap下啫
安倍係冷戰出生後之人,單憑呢點就同女王唔同
最重要原因當然係港豬蠢啦
另外就係hong kong is too young
個本土社會未認同,貴族未產生
文化知識份子位置完全唔夠中台南來文人爭
粵國滅亡又斷左政治上嘅刺激
英國人又冇採用速成手段本土化
結果1980香港仲未有本土貴族
失敗不可避免
咁安倍實冇女皇咁重要嘅
本身國力同地位都差幾班啦
女王自己就係英國
安倍係政治門閥中嘅一個
同女王同不可同日而語
咁我都可以講句離港撚一律叛港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞