劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike

新加坡都唔會認乜嘢singapura印度教馬來原住民或者乜嘢海洋民族做佢後代
當然以建城計

荒謬程度同要做香港人就要認姓鄧一樣咁荒謬
愛爾蘭移民唔通唔認1776咩
香港國民黨系工會咪工團總會❓

個會長後來霉到幫和合圖打理去伶仃島啲尋春航線
根本以前香港人係得白人
你係繼承白人嘅衣缽 鄧家嘅衣缽 定艇户嘅衣缽 定九龍寨新安縣丞衣缽
連池上遼一都寫過本漫畫講猶太人在日本

咪同南泡話耶穌係韓國人一樣。。。
都係
反正大家都只不過係同為帝國殖民嘅民族啫
咁就無理由唔係白人殖民你
而係蜑户人、鄧家人、或者九龍寨新安縣丞殖民你
上面鄧家嘅衣缽 定艇户嘅衣缽 定九龍寨新安縣丞衣缽,最多就係cultural element 前人遺澤

需要諗「大部份香港人連1945都未必過」嘅係白費精力自廢武功

呢點走去拜事頭婆嘅人就算係港豬都遠比民族發明家心水清
因為當地唔知點解有個耶穌墓,祭祀耶穌傳統講緊幾百年以上,單憑呢樣就比閩南移民話自己同毛利人同宗可信一百倍
呢四個根本唔係mutually exclusive
香港人只繼承白人衣缽既問題
第一就係香港人唔係羅德西亞並非以白人爲主
其次就係香港唔係類似自治領個種自治殖民地,
甚至英國人都無係香港搞任何civilization mission
呢點同香港大部分係租借地有關,
矛盾位在於香港法統繼承英殖
但英殖香港既精髓就在於將香港當成非白人殖民地經營
呢個亦係點解總督既權力大過其他殖民地既原因
你無可能繼承前者,但就想偷偷地改變後者
如果香港係好似新加坡咁首先作爲自治殖民地
再係繼承英國法統既馬來西亞聯邦到獨立既話
確實係可以搞1841歷史建構
但問題係香港唔係,中國亦唔係由前殖民地獨立既國家
香港係尋求由歷史比自身殖民地歷史更加悠久既地方獨立
當然有人既辦法就係盡可能去破壞清到民國既法統繼承
但始終改變唔到領土範圍上面中華人民共和國確實係大清繼承者呢個事實
既然係咁你就需要面對香港1841之前既歷史呢個問題
尤其是殖民主義宜家已經變成deragatory既時候
香港確實係唔應該亦唔需要搞到自己好似羅德西亞一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞