劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
有德性又能夠輸出秩序嘅,先會願意提供庇護
所以台灣對提供庇護方面斤斤計較、龍門亂搬、反口覆轍
正好反映台灣即使係有充分資源嘅獨立國家
個底都係好費拉
的確係
台灣作為主權獨立又有軍隊嘅國家
喺歧視鏈上面的確高過香港
所以作為香港人,當港台衝突果陣佢地企台灣人利益果邊屌柒香港人
就有一種地位提升左做「榮譽台灣人」嘅幻覺
簡單講就係自卑自恨導致嘅心理失常
咁樣嘅人對香港會有樸素嘅民族情感咩?
咁香港係唔係要收雙非先有德性呀
多得班所謂「香港愛國者」喺外國人面前踩多香港人幾腳
講到恕其不爭咁
呢班所謂「香港愛國者」隨左不斷向包括台灣在內嘅外國人表忠,妄想提高自己階級身份外
又為香港做左啲乜野?
根據熱狗嘅經驗,果啲不斷搞切割、清算,不斷批鬥香港人嘅組織,都係最廢同最德性缺乏嘅
到你香港人揀有得收唔收咩?偽命題
人地台灣人有得揀唔收啲大種乞兒港蝗咪有德性囉
香港人會歧視東南亞人
純粹係受到戰後支那南來文人製造嘅華夷變態論影響
將香港偽裝成支那文化基地
本身香港人就係南越種同埋海洋文化
同東南亞人接近多過同支那人接近
一講台灣壞話你就即刻跳曬制屌鳩人
上面啲巴打真係無講錯你地
原來喺你眼中德性係個交易,一手交庇護一手交德性,唔庇護你就係冇德性。
容我提醒下你,西方國家對提供庇護都係完全隨機。
香港愛國者唔係香港坦桑尼亞中心論主義者。
你意圖用民族黎綁架他人支持你嘅巨嬰訴求嘅陰險念頭注定落空。
唔係交易,亦唔係要脅,而係你嘅行為同態度,係一面鏡子透露出你嘅屬性到底係保護者定係無產階級
留意我從來無主張甚至讚成香港人去台灣尋求庇護
但台灣政府對尋求庇護嘅香港人出爾反爾,搞到信任台灣政府嘅香港人狼狽同受苦
我作為香港人就會企喺香港人呢邊
講到台灣欠撚咗你香港,香港人奉旨過台灣痴飲痴食既大種乞兒唔係無產階級係乜
你呢啲咁嘅無賴態度又的確幾無產階級嘅
不過你無論點奶台都唔會實現階級上升
你嘅「港華」祖父註定你係德性積分低嘅香港人
咁你好明顯仲係拒絕接受庇護係隨機呢個事實。
唔保護你就係無產階級?咁陰毒嘅思想建議你盡快拋棄。

尋求庇護就係將自己命運交矛庇護者手中,係無力同痛苦。但同情係一回事,唔代表對方拒絕提供庇護有錯。
點會無野做到?籌錢建軍囉
不過呢度啲「榮譽台灣人」都唔方有錢啦
有錢嘅即使唔建軍,起碼喺台灣搞少少幫香港人遊說活動,好過只係識奶台圍爐放嘴炮屌柒香港人
你老竇老母90年代返蚑那果時,見到啲無手無腳既乞兒唔俾錢佢地就係無賴同無產階級

同埋你既無賴態度同啲蚑那蛆罵啲撐港既維權人士係奶港有乜分別
見到啲大種乞兒無論係蚑那雙非,南亞非洲假難民同港蝗我都係咁屌鳩既啦
你未搞清楚
唔係唔批庇護=無產階級
而係佢地過程顯露出黎果種缺乏氣量同公平性嘅作風
令到信任投靠佢地嘅香港人狼狽受創
仲要當中唔少係抗爭手足黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞