劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
有冇人刨書研究下 獅子山精神(死捱爛捱) 呢個概念係邊個定名?點樣傳揚開?
wiki嗰個唔知真唔真(香港電台1970年電視劇獅子山下 配曲同名)

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E7%8D%85%E5%AD%90%E5%B1%B1%E4%B8%8B
蠻族咪輪出new order,呢點冇錯
俄軍而家打成咁
雜種真係敢打台海戰爭?

事到如今覺得成事機會越嚟越細
咁白區黨經營多年全部撇帳
我兩三個月前已經開始講,你姨估錯晒,
太平洋戰爭多數唔會打,大陸戰爭都未必打得成

相比太平洋戰爭主動選擇大陸戰爭更符合中原政權歷史慣性

西進向中亞擴張比打台灣更滿足漢武以來帝國理想

仲有班口交部戰狼正係反黨集團一部分

共產黨向來鬥爭打主要敵人最優先,台灣比較後

上個post都有講
八個大大黎唔黎要捱過饑荒再講
陣間你姨改八個大大(isis)定義
變成任何東進中亞勢力就冇癮
不如話蠻族本身就不必然有德性,
蠻族背後係相對舊費拉帝國old fashion既new norm

而經濟係社會秩序入面一向排係政治同力量前面
人類文明唔係出現左主動製造糧食既農業技術根本唔會有文明,最多係識用火用工具打交嘅野獸
唔打就等於任由辛苦偷返黎嘅西方軍事技術同蘇聯殘餘軍事技術過時生鏽。而且習近平係以領導中華民族偉大復興之名破壞派系共治,如果唔及時開戰,一旦派系共治恢復,下場淒慘。

只要開戰,哪怕大敗,佢喺中國內部地位反而更高。
你講得啱
但唔只雜總係噉 任何玩支民族主義嘅人(which is basically every fucking Chinese)都要面對打唔打台灣呢個抉擇
打台灣同打其他國家有樣唔同就係多咗「統一中國」呢個因素 所以即使軍備唔掂 都仲係有可能開戰
蟹軍出皇道派下克上主動開戰都不足為奇
依家d後生戰狼及得上毛賊年代 但係領導層已經唔係江湖大盜毛賊同d真正打過仗嘅軍頭
我覺得有機會撥火撥到㩒唔住d戰狼
無人機滋擾戰術算唔算民間戰狼先聲
今日台灣=民國東三省
憑全國實力都打唔贏嘅 但係開口放棄嗰個就要落台 唔死都要喺秦城過世
係laa 攞無人機掟茶葉蛋榨菜 就係耿耿於懷某年某個台灣on9喺d吹水節目講過嘅白痴說話
但係台灣d吹水節目不嬲都白9痴gaa laa。同level無知嘅言論唔講日日,起碼都個個禮拜有。但係「茶葉蛋」「榨菜」嗰兩單係畀媒體攞咗來煲大對台灣人嘅仇恨。等於提親韓國就係話韓國人爭端午中秋孔子漢服起源,提日本就係參拜道歉釣魚台三幅被。
支那人針對每個外族都有d負面嘢鑲入個腦,一發晦氣就攞出來自high,以為侮辱到人。實情佢哋唔提你都唔記得咸豐年前有件噉嘅事。

今日民間掟垃圾 第日咪有蟹軍玩嘢去碰瓷 廿年前已經夠膽死碰美國飛機
我係講緊亞洲人口密集區廣泛饑荒全世界所有農業經驗都係,夏天乾旱失收慘過食屎,仲衰過運輸中斷出現短期短缺,點止一地饑荒咁少

除咗美洲澳洲遠離大陸糧食自給外,歐洲唔好彩都會奶野

不過會唔會變左為八個大大清除一片坦途就好難講
到時

btw你姨呢兩年一直都押太平洋戰爭2024-2028,失敗之後大陸戰爭2028-2032

仲有你姨一堆#這就對路了tweet唔見晒

預言既勝負就係預言家嘅勝負,你姨斷估唔係刪tweet下話
但係唔打太平洋戰爭支那好難會死
都有一個可能係戰狼引戰令到領導層局打
民用船隻主動碰瓷拖蟹軍入黑水溝 可能性微存
依家未打都爆既可能性越黎越高
第3次大戰或第2次冷戰可能會係不宣而戰嘅超限戰❔

姨成日講中共國民黨化

咁統促黨民兵喺台北都會區發動第二次雙十暴動就好有可能

事敗都可走佬返福建?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞