劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
問題唔係膠,同左右都無太大關係
關係係體制外,體制外能夠提供資源反攻建制既只有俄國
反帝解殖?lol
習近平下令「集中力量辦大事」
https://lih.kg/3137586
阿平仲努力緊
不過睇佢個款都係發命令當做咗
你要知道KGB匪諜鬧你係納粹自證反革命成功
又唔一定係匪諜
建制外反帝國主義現象
好多都係咁
不論左右
「收XX錢」/「五毛」其實係最唔efficient做法
事實上
成功腦控同培養「自帶乾糧嘅五毛」
先係最成功做法 令人自動波咁擁護你
非主流反美聲音嚟講
支那落後俄佬好多
今時今日大外宣仲靠洋五毛
俄佬就唔使
喺支那同西方自動就有班孝子倒貼
支那係蘇聯老幹部sm學和山東老幹部無能的功勞
而西方係反越戰時代,嘻皮士大學生進入大學教書的結果,好似錢穆同南下遺民的關係
不得不說老江同卡特呢兩條友都幾癲
https://lih.kg/3139804

明明香港法例寫到明「女皇陛下、女皇陛下政府」
居然連登仔要拗係女王 Queen係師爺譯錯 英國人刊憲刊足一百五十年都係錯 佢私智認為Queen只能叫王係啱
真心改街名都係遲早嘅事 香港人咁搞法
連登仔點睇唔重要, ok?

英國人點寫 就算完全唔識中文 比國學大師們嚴密考證一千次一萬次更重要ok?

主權者份量點同秀才

何況寫王(King/Queen =王, Emperor/Empress =皇) 係中國共產黨新聞文字規範
唔係香港歷來文字規範
連登仔居然以為自己醒少少知道Queen係低一等就凌駕踐踏一切原則
你喺英女王POST入邊嘈果條友
應該係民主小清新黎
要完全民主
少一啲都唔得
印度獨立之後確實已經唔係皇
但係華人面前將女皇降格為女王明顯只會激起無產階級老鼠上桌的想象
其實西方都有King/Queen一等, Emperor/Empress一等嘅概念
法奧相繼稱帝之後 俄國都逐漸算Imperial title 英國國會就有諗法俾George III稱Emperor (否決咗)

但呢個同遠東嘅香港係無關
香港自從南京條約起大英國大君主同大清國大皇帝係平起平坐
稱英皇/女皇就係固有用法
無數法律、石碑做例證
比香港人嘅小智私智小聰明珍貴無數倍
皇唔皇係同King/Emperor脫鈎
而係本地用嚟表述王權嘅一個技術名詞 類似「the crown」已經用咗一百五十年
向來都唔應該用title衡量
除非你香港另外再上尊號「香港國王」、「香港親王」
否則改真係好好笑
皇家香港軍團變「王家香港軍團」
因為香港人更聰明 中文水準更高?
重新改一次歷史historical revisionism?
笑死
HK governor英國憲法上只係殖民地部既官員
但係華文表達上面就係等於副王Viceroy
Viceroy上面係Empress
以顯示同大清大皇帝享有sovereign equality
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞