劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
個人睇法

首先,追認水上人有其好處
1. 證明香港原居住群體天生同南粵/中國不同
2. 以1841前原居民無視清政府一例,證明香港inherently唔抗拒乃至歡迎海洋貿易秩序
3. 追認水上人唔代表要對東南亞認親認戚,對方亦確實唔會因為你話自己係東南亞就承認你
4. 承上,東南亞關係應該以現實利益為重心,除非香港人口結構顯著地南亞化

其次,要記住南粵法理階級喺香港之下
1. 5獨亂華入面有香港無南粵,外國人眼中你係香港人,亦可能當你係(少少唔同嘅)中國人,南粵人根本你唔講無人知
2. 由此引申,南粵對香港嘅吞併喺國際眼中並無法理基礎,而係打落嚟之後再搵藉口追認
3. 如果你有海外兵團並且可以喺香港戰役入面打前鋒嘅話,南粵唔會無啦啦有藉口或者實力食左你;如果你無而南粵有,咁香港就只會成為南粵嘅一個普通城市
4. 假設南粵有敵意,考量到英美唔會重返香港,香港可以依賴嘅就只有鄰近國家,但當中同香港/南粵係天生/民族理論上盟友/敵人嘅國家少之又少(可能係新加坡憎香港;越南想復興百越帝國,但只係少部分,因為現階段根本無咩人識南粵)到最後邊啲國家會幫香港絕大多數係現實政治問題,民族發明呢啲只會係借口

聯粵抗支/北既係香港嘅best scenario,亦係比較可能
1. 香港過往一直有輸出秩序俾廣東嘅習慣,而且要將來都會有,令廣東混亂增加管治成本嘅提議就係其中之一
2. 輸出秩序俾廣東並達至聯盟,令佢成為香港嘅buffer zone,香港輸出武器同提供經濟支援
3. 香港另一方面成為海洋貿易秩序嘅延伸,並以南海自由航行貿易嘅保衛者自居,南粵亦應該要從呢種秩序有所得益
4. 個人認為香港最終無法避免輸出秩序並負責將南粵拉出支那同拉入海洋秩序(咩程度上可商榷),但未來國父嘅責任就係做到前者嘅同時要令香港人保持馬基維利同警戒,而唔係好似80年代港華企圖以經濟同軟實力征服支那帝國咁重蹈覆轍

Finally, 我唔熟羅德西亞無法納入考量
而除左for some reason歐美港人回流同李光耀式管治之外,我都難以想像要點樣先至可以喺歐美撤出嘅大前提之下重新引入英美秩序
屈唔屈講緊係利益嘅結合
who cares撐警廢老微博ac呢啲泡沬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞