劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
廣西小學「軍訓」嚇壞人! 練迫擊砲、火箭筒射擊 含刀持槍匍匐前進
https://lih.kg/3157371
其實香港d體育堂好應該拎一半出嚟變呢d
一半教健身/first-aid
廣西軍閥
家下咁既環境大半會變粉紅
日後
桂系再興
點都要全民兵役
睇過啲台灣人講到咗2000年左右台灣啲女子高中生仲會要啲學生學開槍
係啲fb group都睇過台灣日治時期女高中生射靶既相
廣西小學「軍訓」嚇壞人! 練迫擊砲、火箭筒射擊 含刀持槍匍匐前進
https://lih.kg/3157371
其實香港d體育堂好應該拎一半出嚟變呢d
一半教健身/first-aid
睇過啲台灣人講到咗2000年左右台灣啲女子高中仲會要啲學生學開槍
係啲fb group都睇過台灣日治時期女高中生射靶既相
有摸過槍同冇差好遠
唔係連登仔討論計有用定冇用
查理三世曾經缺點變優點 搏真情或為王室轉機
https://lih.kg/jewOFT

呢條友都知皇室有咩用
港豬係同廢皇室民小共情
你就算將道理講得白 港豬都唔會聽得入去
呢樣同駕駛泳術一樣,生存技能之外仲有技術同心理雙重關口
明面皇室都好過不知名家族地下政府
所謂臨陣磨槍(臨急抱佛腳)
心理上嘅適應越早做越好
真正入camp訓練嘅時候 時間可以做第二啲更有用嘅訓練
寧願食唔飽飯
都唔要人哋比自己好過
支那1949後嘅生活比比皆是
支那人不過領先世界80年
唔好講戰場咁遠,就算游水好多人都成世唔敢落水
無論係唔係對家唔啱 做hospitality一有意見就鬧人閪客
定抑或茶記一有意見就加料
呢啲都反映港豬末人互害社會
連做僕人都係唔安全嘅僕人

並唔係港豬以為閪口閪面係本地文化特色
好可愛好得意
我嘅感覺 同外國比 香港係資源唔充裕嘅社會
但係同中國比 仲係充裕好多

我嘅感覺就係 香港嘅人際、社會比外國更似zero sum,即係「你攞到著數=我蝕底」噉嘅狀態。但係中國嘅社會更甚,完全係darwinist。香港勝在英治nurture咗而唔係deplete咗社會資源。
歐美社會就和氣好多。好多地方d人天性流露出來就係一生生活喺冇太大憂慮嘅社會,唔使生活中下下都計住。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞