劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
其實港豬目的並唔係討論
而係港豬無法服從任何人ungovernable無法統治
合法又嫌三嫌四
你換咗獨派最鍾意嘅梁天琦上去咪一樣左嫌右嫌
佢失敗換嚟無數同情 比成功更係福氣

港豬
只有張獻忠式屠刀恐怖先能夠有效統治
解構咗國家、社會、家庭嘅正統權威同紀律
嘲笑漠視一切而拒絕付出哪怕一分一毫代價
咁只剩下赤裸裸嘅暴力先可以建立秩序同合作
其實一
港豬未生活過暴政之下當然唔識感恩
港豬父母輩喺支那走落嚟 見證暴政係會家破人亡 率獸食人
自然會感激秩序提供者嘅仁慈同秩序來之不易

無比較就無分別

港豬has no stake in society
咁港豬噏d乜嘢
都只係大型嬰兒要奶嘴
意思係要更多權力 (以為你欠咗佢)
咁其實論點係乜根本唔重要
背後嘅訴求先係角力點
香港傳統做海上遊俠
你問一個阿伯/阿婆
完全對權力(英女皇合法性討論)係無港豬咁大嘅興趣
我就未聽過有阿伯阿婆會將英女皇比做習近平

得連登仔年輕港豬先會
咁當然係來自於

(一) 港豬係史後之人,對正當嘅權威/權力嘅侵奪失去理解力

(二) 港豬就係故意污蔑英女皇=習近平
好讓自己老鼠上枱
無讀過書嘅廢老都分得出英女皇同習近平係兩回事 唔可能撈埋變為同一回事

負心多是讀書人

以不服從 貶低 詆毀嚟顯示自己智力超羣
但又一毛不拔
無非就係香港人食得太飽
無嘢玩玩火
讀書人就係會自己耐唔耐格式化個腦
解構性人格
極度聰明嘅進步人解構到最後,同極度愚昧嘅人一樣崇尚並服從赤裸暴力,後者係因為唔知,而前者係因為唔信。
唔講歧視鏈就會落到天下烏鴉一樣黑嘅虛無主義下場
咁解構完先知自己信緊乜
解構完要睇番有咩與別不同突出之處,否則盲信者一樣會陷入得我隻烏鴉白色嘅都不一樣主義
依家啲英雄 個個張獻忠咁款
小丑 小丑女 一係黑化
仲不如以前美國人陽光、正義撚價値觀
其實係黑人唔好彩
應該話係所有 相當於羅馬高盧哥特日耳曼蠻族、帝國衰落晩期成功上流嘅德性較高嘅外族都唔好彩
因為黑人升白人降 同整體社會精神文化嘅衰落同步發生
佢哋同時出現 營造一種錯覺 黑人係腐敗墮落嘅象徵
以為係黑人嘅錯 幻想血統純正就能夠召喚返過往純樸美好嘅道德風俗
其實係唔會召喚成功

依家香港人望南亞人亦係咁 或者遲啲都會係咁
英國四大相無白人男人個po差唔多就係咁情形
提升黑人地位同嚟緊美國會加強用兵有無關係呢

黑人參軍比例高
真黑人 有社區家庭嘅話 仲使點樣提高 總統都出埋 時間喺佢哋嗰邊

假黑人 住紐約加州玩弄身份政治嗰啲 住貧民窟 有今日無聽日 成世就係畀民主黨玩 提升嚟做乜
個社區已玩到燒殺搶掠 絕子絕孫

《國定殺戮日》就係側面 而當中張獻忠角色更似係「無辜」嘅黑人 而唔係農場「白人優越論者」

民主黨所謂「提升」呢啲黑人只係空手套白狼嘅公關技倆
拖延時日
係唔會着手改善任何黑人社區
城市黑人只能夠永遠住喺熔熔爛爛市區 無希望 只能濫藥 暴力同暴斃街邊
遲早黑人就會發現呢一點
當年維多利亞女王其中一個銜頭確實係印度女帝
其實解構人就係man child,以為世界圍住佢轉,可以機關算盡攞盡著數。結果就係佢地用勝利嘅姿態選擇接受一張僭主嘅巨額空頭支票。

實在不得不講,複雜物堆係一個好好嘅研究對象。佢呢一兩日表示反對英殖,英殖係去到七十年代先勉強令佢可以接受,英殖只係稍比中殖好,本質上都係壞。英國君主同中國僭主一樣,最多只係前者形象較佳。

呢番言論結合佢經常引用並自證自己冇支持回歸嘅復興會民調,就係既要又要。
我唔要英殖,但我要英國帶黎嘅自由同文明。我要翻身農奴把歌唱,唔要比英國人騎住,但要英國人繼續為我維持原狀。

所以正如之前所講,00至10年代初最貼近牙堆嘅高華理想。討厭嘅英國佬已經離開,但遺產尚在。共產黨就算上桌都好有餐桌禮儀,非常開明,一切相當美好。反觀而家嘅一切都令佢好不滿,錯的是世界,英國人錯在唔努力為香港維持現狀,共產黨錯在唔再韜光養晦破壞英治遺產。

https://twitter.com/complexmatter/status/1568171318079819776
解構係learning process不可缺少一環
等別係你唔係born with something既時候
賴解構同左翼解決唔到右翼同樣衰落既問題
如果你覺得一心旨意呀侵個班protestant 同evangelian(當然唔係全部)
冇衰落唔係慢慢陷入man child 狀態既話只係woke撚對比太大
呢樣真,有留意過留言嗰批友有好多其實喺外地讀緊master/phd,基本上都係喺歐美學術環境入受進步主義熏陶,再加上天生帶有嘅華夏老百姓心態,兩毒共融,結果再反智低能嘅說話都講得出
唔通呢個唔係好多香港人諗法咩
多牙堆一個唔多 少佢一個唔少
呢個時間點並非其他 而係港豬最接近權力嘅時候
同真普選只距離一寸之遙 民主日日進步
港豬感覺自己快要成為香港主人 傲視一切 支那 英國 統統踩在腳下做勝利者一刻
成功爭取民主在呼吸間
自然令人想念意淫
港豬無意識到自己嘅幸運 自己係風口上面嘅豬(阿e比喻) 豬喺適當地方出現都識飛起
但豬本身係唔識飛的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞