劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
西班牙
齋睇履歷嘅話
丁薛祥大內總管似啲
黃坤明比較似係副總理兼港澳小組 即係韓正個位
胡春華歲數咁細 真係有得上咩
咁搞法最少兩屆常委
鳩估無機等下屆
sor乜鬼扶貧攻堅勝利或者有機
日本明治大正時代都唔知幾多“唐行小姐”去世界各地搵食,連香港都有日本妓女墳場
條片有樣好笑 田唔貪污唔受賄所以同高級軍官唔妥 啫係個製片都認為蟹軍貪污先正常
鬼拍後尾枕
黃坤明睇履歷係同人洗腦嗰d(宣傳部長)。代替王滬寧劉雲山個位差唔多。
胡春華好似係胡錦濤d團派頭馬 但好似係牆頭草 之前好似有新聞話劉鶴d人嗌經濟唔得laa唔好再搞清零laa,胡就表態要堅決搞清零。所以我估塞佢做政協呢d虛位可以安撫唔妥雜總嘅人。
實應該唔會畀佢做總理laa。原先一係佢一係孫政才。孫就該煨畀人斬咗儆猴。
韓正68歲 可以用年齡呢樣逼佢退。而且條友係上海地方官僚出身,即係又冇紅色貴族背景又冇軍佬背景。上海幫依家仲有勢力咩?
我估係會畀李克強留任多一屆。雜就可以話:「嗱,唔係得我一個人做超過兩屆laa」但係塞佢去人大呢d虛位。強仔有腦個話就死都唔做,退休,唔幫雜抬轎。但係我好懷疑佢有冇噉嘅quali。

仲有中共官場最近廿年已經變到皇朝中後期噉,一切都要論資排輩。八九十年代d死老嘢塞住d位空出來,可以破格提拔d後生坐火箭上去,依家應該冇呢支歌仔唱。
Implication就係,陳敏爾呢d雜派,仲做緊省委書記嗰d,一定排喺已經做咗副總理嘅胡春華後邊。
下屆要入常委,今屆一定要已經喺政治局入邊。

李希條bok佬應該比其他省委書記睇高一線。近廿年北佬都係插條友來廣東,之後就會升上去。李強上海書記同理。
都無話唔得嘅
丁喺上海做過
話唔定第一副總理啱上海出身做都唔定
依家好多支人喺度聽床 喺度鳩叫雜狗落台
我認為 理論上有實力反佢嘅 只有軍佬。退休元老畀人軟禁噉樣嘅生活,有閪政治力量咩。
如果要反佢,2017就要點人入政治局做儲君,2018就唔會畀佢改憲法laa。等到臨門先反,貪佢拍戲噉夠dramatic呀?
李克強冇兵司令一個,中央警衛局d石q都嗌唔郁laa,仲幻想佢反雜,有心都無力laa。丁薛祥大內總管嘅實際權力可能仲大過佢。
德國評估北溪一號、二號天然氣管道已經永遠被毀,無法修復!
https://lih.kg/3162397

品蔥已經變左全員聽床師成班溫和派中國人日日幻想習下李上
相對於港豬日夜叫春嘅安樂死
喺香港嚴重缺乏好似鬼佬hospice嗰種畀老人/末期病人嘅臨終療養服務以致非常昂貴
同埋葬位嘅極度短缺同極貴 (輪候都係成本)
死唔起、死得無尊嚴喺香港先係更劇烈嘅道德問題
香港永遠陽光照唔到嘅地方都驚人地差
無論監獄嘅管理定蒲台群島嘅吸糞服務都一樣係咁
香港好多嘢都係「因循舊制」 所有涉及政府嘅嘢基本上停留喺英國人走之前嘅年代
例如你講嘅監獄 要監犯賺工分買郵票寄信 屌那媽大把第三世界國家都識得與時並進畀人zoom call啦
法庭唔畀用相機 普通法嘅美國搞直播鬼咁耐啦 就算英國 最高院審案都有直播啦
政府版權唔開放 屌那媽極權國家伊朗個官方通訊社都識得所有嘢用ccby版權 支那通訊社都識得用ccby 用自由版權協議等自己d宣傳材料可以廣傳。英國政府同國會所有網站都係open government licence 唔再係死gu4 gu4嘅Crown Copyright。傻閪香港政府版權仲係125年。
教育局買d古董設備。支那學校20年前都識買電腦,依家買平板,唔再唱帶唱碟啦。
政府同公營機構基本上係hku為首嘅本地大學無產階級做題家俱樂部
入得政府做AO嘅 一定冇有錢人 頂櫳係中產 而有d料嘅都寧願跳出來打私人工。本身最有料嗰d或者老豆老母手頭鬆少少嘅 bachelor畢業已經去咗外國讀master phd。natural selection落來你話係咪基本上得窮人家庭做題家又不思進取只求安穩先會入政府做到permanent secretary嗰d位。
好似曾俊華呢d mit畢業又自費讀Harvard Kennedy school 嘅,香港唔會再招到呢d人。佢如果留喺美國分分鐘係駱家輝level。
佢腦筋睇得出應該幾靈活,唔做官之後識玩咁多new media嘢。做官嗰陣想搞美食車最終不敵官僚體制搞成冇得周街行嘅美食車。
老懵董搞高官問責引入咗d商界fresh blood做官,結果到最後都係廢物先做得官。做官要下下刷北京鞋睇人面色,邊個有料嘅仲會做。李嘉誠名言:「你估我好得閒呀!」
論原則 法庭本身係唔應該影相
影相不過係民主對司法嘅侵蝕
其他基本上同意
咁香港同印度支那南韓一樣
最頂尖嗰班去晒美國 (主要美國 其次英加)
香港本身就留唔住人才
唔知新加坡係點做的
司法就係要畀人睇到 所以畀人入去坐
公眾入去坐不特只 仲要請畫師來做嗰個年代嘅直播
技術進步咗有相機 就影相拍片唔畫畫laa maa
依家直頭開live laa maa
你應該唔知嘅係
係畫畫都唔得

法庭素描係得部份案有
而且係法庭自己嘅畫師嚟
仲有一樣嘢漏
英國制度
法庭素描係開審期間都唔可以畫
全部都係審完靠印象同筆記先有得畫
你畀支那人入法庭影你相

大公文滙組團成班入嚟影鳩你法官、陪審團嗰陣唔好喊

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180919/mobile/bkn-20180919221059926-0919_00822_001.html
司法本來就係民主
sortition抽陪審團就係司法自治
你話審判期間唔可以影響陪審團就真
司法係民主呢一樣係第一次聽
「人民法庭」嗰d frd夠晒民主
連法官都係民選

可以話如果權力如果分行政 立法 司法三種面相嘅話
司法一定係最唔民主、最「黑箱作業」、運作上最保守、最重儀式同神學元素嘅一個
中國人對南粵既歧視同仇恨
諗起呢張

(港姐冠軍父親) 林俊賢:參加香港反政府遊行既人,收左一千蚊報酬
https://lih.kg/jfOnwT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞