劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
你姨唔係小野心嘅人
如果唔係都唔會華西醫科大學日日提
我估佢份工唔識 同同事又唔夾 加上想搏下原因先會去武漢-深圳呢條路綫
點會冇 加拿大都有sponsor refugee laa
你姨專長係第二啲方面 加上雜書睇得多
咪換個環境讀個歷史學位仲有青年學者試下搏一條出路
有遠見出國應該仲係其次
首要都係行青年學者-國開行陳元智囊呢條路
而去廣東亦都算潤咗一半
少民上位同劉阿姨國師路線上位都唔係機關/國企嘅常見晉升模式,都係d低過0.1%嘅嘢
少民上位你睇自治區d政府好似好多,但係上唔到位嗰d就連中層幹部都做唔到。上到位嘅永遠都係可能1個漢人正局長10個漢人副局長1個少民副局長噉,噉你諗下其實比例幾撚低。

劉阿姨個人事關係嘅變動直頭係離奇laa 考去四川讀研究生。即使係噉我都好懷疑佢戶口有冇遷離新疆。李亞鵬呢d去咗北京撈咁有錢都遷唔走個戶口。

如果佢唔係離開支那,其實係有一定可能會畀人捉返去公安局做嘢,喺新疆2014之後幹部緊缺嘅情況之下。
村支書就係土匪
有d高章d有d低手d
以珠三角為例,有d村幹部八九十年代就賣晒條村d地畀外人,搞到成條村冚村鏟。有d好似烏坎嗰單,私底下分贓,多數村民冇得益。有d識做,成立村企業,地皮係租畀人唔係賣斷,年年分紅畀村民(人人有份,男女都有份),雖然佢自己梗係落格laa。
所以老實講,以前d土匪可能仲好d,應該唔會玩殺雞取卵。依家d村幹部有d博命貪但求來得切移民澳洲加拿大,話之其他村民食風、環境污染。
改革開放初頭 新疆環境應該係好過內陸省份,僅次於沿海。因為邊境貿易。
但係慢慢就唔好玩,尤其是沿海發展起身,新疆冇可能追得上。地理問題,官僚主義問題,新疆政府架床疊屋問題(兵團),民族問題……
如果新疆好搵食,都唔會咁多維族佬走到關內四圍賣切糕、賣蘭州拉麵laa。劉阿姨喺機關做嘢,如果唔走,就係每日得過且過加睇閒書/上網打發時間。但係烏魯木齊同廣東、上海呢d地方冇得比,邊有咁多書畀佢睇,亦冇人同佢傾得埋。
我忽然發覺一個問題
劉阿姨好似係1995大學畢業?
佢話做法醫十年,係實數定係約數?佢係邊年考入四川大學讀碩士?
如果係1995-2005做法醫,2009-2012四川大學讀碩士,噉中間有幾年佢去咗做乜?
另外佢碩士論文有冇人有?佢讀研過程寫過幾多論文?我想八卦下佢讀研嗰陣係研究咩topic。
世界上第一隊SWAT就係上海工部局警隊搞既
米納娃唔係想上位俾黃亞波攪到生性病咩
1996年於華西醫科大學畢業,在烏魯木齊公安局任職法醫十年。2009年後攻讀四川大學的世界史碩士學位,主修英國歷史。2012年入武漢大學攻讀世界史博士學位,但因英語考試成績不合格而被開除[2]。
係唔用戰爭賠償名義啫。。

嗰陣日漫都親華

例如亂馬
90年代初既島耕作漫畫話蚑那市場係日本既未來
不過到咗03-04年既農耕作漫畫已經話日本企業要係20年內撒離蚑那,計返時間真係差唔多
中國向聯合國提案譴責澳洲建核動物力潛艇 被印度因成功拉攏一眾小國反對而一手挫敗!
https://lih.kg/3166787

係唔用戰爭賠償名義啫。。

嗰陣日漫都親華

例如亂馬
90年代初既島耕作漫畫話蚑那市場係日本既未來
不過到咗03-04年既耕作漫畫已經話日本企業要係20年內撒離蚑那,計返時間真係差唔多

打錯字
果位巴打係想問2005-2009依4年
即係徐步高話自己係希臘流浪果段時間
嗰陣應該係數卷殘篇活躍時代❓
法國都係中轉站所有人包括難民都識分
中國潤出黎班蜘蛛大小反賊民運都去到加拿大
其實講呢啲嘢
姨都係:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞